«Η μεγάλη πρόκληση για τη μεγάλη δυσκολία να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων μας. Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε σε μία νέα πραγματικότητα, ιδίως στη Μεσόγειο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για τον Πρωτογενή Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την «Ωρα του Πρωθυπουργού».
Ενώ πρόσθεσε, ακόμη: «Και από τη δυνατότητά μας να μπορέσουμε να γίνουμε ανθεκτικότεροι, θα εξαρτηθεί τελικά αν η χώρα θα μπορέσει να βαδίσει σε αυτή τη νέα εποχή. Διαφορετικά θα επικρατήσει η ανασφάλεια των φυσικών καταστροφών.
Ενώ ο μοναδικός ως προς τα εν γένει συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ο αγροδιατροφικός τομέας θα υποχωρεί μπροστά στον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων. Κάτι το οποίο θα συντηρούν προφανώς διαχρονικές εθνικές παθογένειες (…)».
Προχωρώντας στην απάντησή του σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε:
«Δδεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι οι πρακτικές τις άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική του “δανεικά και αγύριστα”, μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησε.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε επί της αρχής στην βασική διάγνωση. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι λίγο υποκριτικό από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υποστηρίζει, όπως διαβάζω εδώ, στην ερώτησή σας, ότι η κυβέρνηση έχει τελείως ανύπαρκτες πολιτικές στον πρωτογενή τομέα, διότι τάχα σκοπός μας είναι να απαξιώσουμε τον αγροτικό κόσμο.
Ότι η Περιφέρεια σήμερα έχει εικόνα εγκατάλειψης. Όλα αυτά κύριε Ανδρουλάκη, δεν είναι παρά μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας. Τα διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα (…)».
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Περιγράφει όμως και το αναχώματα τα οποία η κυβέρνησή μας έχει υψώσει απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, αλλά και το σχέδιό μας για το πώς θα πρέπει να κάνουμε αυτήν την μεγάλη εξυγίανση και μετατροπή του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος να είναι πραγματικά ανταγωνιστικός και να εκμεταλλεύεται τα εγγενή συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Θέλω να θυμίσω λοιπόν, ότι από αυτήν την κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 9% και μειωμένα κατά 50% για όλες τις ενώσεις παραγωγών, καθώς και για τα σχήματα συμβολαιακής παραγωγής.
Ενδοοικογενειακή βία: Όχι χωρίς αιτιολογία από την αντιπολίτευση - Αυτά τα μέτρα καταψήφισαν!
Και αυτή είναι η κυβέρνηση, η οποία έριξε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13 στο 6%. Στα αγροτικά μηχανήματα, από το 24 στο 13%.
Αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών όταν καλή ώρα τέτοια εποχή πέρυσι, είχαν βγει στους δρόμους, στα μπλόκα, κάτι το οποίο αποτελεί περίπου ένα εθιμικό δικαίωμα των αγροτών.
Τον Ιανουάριο τους φώναξα όμως, κύριε Ανδρουλάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και άκουσαν τα αιτήματά τους και δύο συν ένα αιτήματα – πρωτίστως αυτά. Με αυτά κατέβηκαν οι αγρότες στα μπλόκα πέρυσι.
Ποια ήταν τα αιτήματά; Η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο; Έγινε από αυτή την κυβέρνηση και εφαρμόζεται το 2025 (…)».
Ανδρουλάκης: «Απαξιώνετε και περιφρονείτε τον αγροτικό κόσμο»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με την οποία ανέπτυξε την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε στην εισαγωγή του πως, «σε τέσσερα μόλις χρόνια έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν σας δημιουργεί ερωτήματα για την αποτυχία οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και για την αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας;».
Πρόσθεσε πως, «παράγουμε προϊόντα με μικρή προστιθέμενη αξία, αδιαφοροποίητα από άλλες αγορές σε μικρές εκτάσεις και μάλιστα ενώ στη χώρα μας διεξάγεται σημαντική έρευνα, στην αγροδιατροφή, δεν υπάρχει εφαρμογή αυτής της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, ώστε να δημιουργείται στα προϊόντα μας υπεραξία».
Αναρωτήθηκε ποια είναι η επίπτωση όλων των παραπάνω και τόνισε πως αυτή είναι, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
«Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το καθαρό επιχειρηματικό εισόδημα του γεωργικού κλάδου μειώθηκε το 2023 κατά 9,1%. Την ίδια ώρα, οι μεσάζοντες στήνουν πάρτι κερδοσκοπίας εις βάρος και του παραγωγού αλλά και του καταναλωτή. Παράδειγμα το λάδι φεύγει 4 με 5 ευρώ από τα ελαιοτριβεία και καταλήγει στο ράφι 11 με 12 ευρώ. Εμείς λέμε ότι σε αυτή την κατρακύλα πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα. Ο αγρότης, ο παραγωγός, ο κτηνοτρόφος δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Ο πρωτογενής τομέας της χώρας Και μπορεί και αξίζει καλύτερα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκης, «εσείς κύριε Μητσοτάκη και κύριε Πρωθυπουργέ, που συνεχώς αυτοπροβάλλεται ως μια κυβέρνηση που έχει σχέδιο για όλα, προσφέρει σταθερότητα στη χώρα, θέλω σήμερα να μου δώσετε μια απάντηση. Ποια σταθερότητα προσφέρετε στον αγροτικό κόσμο, όταν σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχετε αλλάξει πέντε υπουργούς στο συγκεκριμένο υπουργείο;».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.
Ειδήσεις σήμερα
Η «κακοκαιρία του αιώνα» χτυπάει τη Ιρλανδία: Χωρίς ρεύμα 560.000 κτήρια – Άνεμοι 183 χιλιομέτρων