Στη μια πλευρά βρίσκεται το φιλοδυτικό στρατόπεδο των Σλάβων Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) μαζί με δύο αλβανικά κόμματα, που στηρίζονται απροκάλυπτα από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. ως καλύτεροι εγγυητές της ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων μακριά από τη ρωσική επιρροή. Κι από την άλλη το εθνικιστικό κόμμα της σλαβικής πληθυσμιακής πλειονότητας VMRO-DPNE, το οποίο αρνείται να παραδώσει την εξουσία στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των αντιπάλων του, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις εκλογές της 11/12/2016 (Σοσιαλδημοκράτες και Αλβανοί κατέκτησαν 67 έδρες επί συνόλου 120) με την αιτιολογία ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα και παραδίδουν τη χώρα στην κυβέρνηση των Τιράνων.
«Αν η εξουσία της πλειοψηφίας στις δημοκρατίες παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα, τότε μετατρέπεται σε δικτατορία», έγραψε χθες σε δραματικό μήνυμά του στο facebook o απερχόμενος πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντας «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» την εκλογή του Αλβανού προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, το βράδυ της Πέμπτης, που πυροδότησε αιματηρά επεισόδια μέσα στη Βουλή των Σκοπίων. Εκατοντάδες Σλάβοι εθνικιστές εισέβαλαν στο κτίριο, γρονθοκοπώντας μέχρις αίματος τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ, και τραυματίζοντας συνολικά 100 βουλευτές, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.
Για τα επεισόδια συνελήφθησαν μέχρι στιγμής 15 άτομα, κατόπιν εντολής του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών, Αγκίμ Νουχίου, μέλους του κόμματος DUI. Ο τελευταίος ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της Δημόσιας Υπηρεσίας Ασφαλείας, Μίτκο Τσάβκοφ, για την ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων, καταγγέλλοντας «κάποιες δομές της Αστυνομίας» ότι «βλάπτουν τη χώρα και τις δημοκρατικές αξίες»!
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Στην αντεπίθεση πέρασε αμέσως ο εκπρόσωπος του VMRO-DPNE, Ντρέγκαν Ντράεφ, κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών ότι «πιέζει την Αστυνομία να εκφοβίσει και να συλλάβει απλούς πολίτες, το μόνο έγκλημα των οποίων είναι ότι προσπαθούν να υπερασπιστούν τη χώρα τους απέναντι στην πλατφόρμα των Τιράνων» (έτσι ονομάστηκε η φιλοαλβανική ατζέντα της συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών-Αλβανών, επειδή επιβάλλει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλο το Δημόσιο και παρέχει αυξημένα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα του 30% της ΠΓΔΜ καθ’ υπαγόρευση του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα).
Προϊόν εκβιασμού
Μολονότι η ηγεσία του VMRO χαρακτήρισε παράνομη και προϊόν εκβιασμού την εκλογή του Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής, με τον επεισοδιακό τρόπο που περιγράφηκε, ο πρώην αξιωματικός του UCK (!) και ηγετικό στέλεχος του DUI (δηλαδή του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ, που αρχικά στήριζε τον Γκρούεφσκι, αλλά κατόπιν άλλαξε ρότα με την καθοδήγηση των Τιράνων και της Δύσης) εγκαταστάθηκε χθες στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, τοποθετώντας τις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε. δίπλα σε αυτή των Σκοπίων!
Την εκλογή του αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ, ενώ χθες τον επισκέφθηκε για να τον συγχαρεί ο πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια, Σάμουελ Ζμπόγκαρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκλογή του Τζαφέρι αναγνώρισαν χθες η Γερμανία, η Σουηδία και ο Καναδάς, σπρώχνοντας στο περιθώριο τον Γκρούεφσκι.
Καταλύτης των δραματικών εξελίξεων ήταν η επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, στις 30 Απριλίου και 1 Μαΐου, κατά την οποία τράβηξε απότομα το χαλί κάτω από τα πόδια του VMRO. Αφού νομιμοποίησε διπλωματικά τον Τζαφέρι και συνομίλησε με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της κρίσης (το σύμμαχο του Γκρούεφσκι, πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον ίδιο τον αρχηγό του VMRO-DPNE, τον… τραυματία Ζάεφ και τον Τζαφέρι) ο Μπράιαν Γι ζήτησε εκ μέρους των ΗΠΑ το σχηματισμό μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα διασφαλίσει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν δυτικοί παράγοντες , όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Ο τελευταίος σε συνέντευξη στην αυστριακή «Kurier» προειδοποίησε το VMRO και τους οπαδούς του ότι αν εξακολουθήσουν να μπλοκάρουν με βίαια μέσα τη «δημοκρατική αλλαγή» στην ΠΓΔΜ, θα θέσουν σε κίνδυνο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σκιές και στα Τίρανα
Το ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι ότι το φάσμα της πολιτικής αστάθειας και του διχασμού σκιάζει και την Αλβανία, η οποία έχει εκλογές στις 18 Ιουνίου. Χθες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα απέρριψε οριστικά το αίτημα του ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, για διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γερμανίας στα Τίρανα διαβεβαίωσαν ότι θα αναγνωρίσουν τη νίκη του Ράμα ακόμη και αν το Δημοκρατικό Κόμμα πραγματοποιήσει την απειλή του για αποχή. Εκμεταλλευόμενος τη γεωπολιτική συγκυρία, ο Αντι Ράμα εκβίασε πρόσφατα τους Ευρωπαίους ότι αν δεν βάλουν την Αλβανία στην Ε.Ε. θα… προσαρτήσει μονομερώς το Κοσσυφοπέδιο, ενδεχομένως και το αλβανόφωνο τμήμα της ΠΓΔΜ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου