Όλα στην αρχή φάνταζαν ονειρικά, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ η ζωή τους μετατράπηκε σε μια πραγματική κόλαση.
Η Ισλάμ Μιτάτ είναι από το Μαρόκο. Ο Αχμέτ Χαλίλ βρετανός υπήκοος με καταγωγή από την Καμπούλ του Αφγανιστάν.
Το όνειρο της Μιτάτ ήταν να κάνει καριέρα ως σχεδιάστρια μόδας. Πίστεψε ότι η βρετανική υπηκοότητα του Αχμέτ θα ήταν το διαβατήριό της για μια καλύτερη ζωή μακριά από τη μικρή της πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.
Λίγους μήνες μετά την πρώτη διαδικτυακή γνωριμία, ο Χαλίλ ταξίδεψε στο Μαρόκο για να την συναντήσει, με μια γυναίκα, που όπως ισχυρίστηκε, ήταν η αδελφή του. Γνώρισε την οικογένεια της Μιτάτ και της έκανε πρόταση γάμου. Για να τους πείσει μάλιστα ότι ήταν καλός γαμπρός και είχε καλές προθέσεις, τους είχε δείξει και τις καταθέσεις του στην τράπεζα.
«Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος», λέει η Μιτάτ μιλώντας στο CNNi, παρότι πριν περάσει πολύς καιρός της επέβαλε ν’ αντικαταστήσει τα παντελόνια της με μακριά φουστάνια.
Μετά το γάμο τους πήγαν στο Ντουμπάι κι από εκεί στη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν για να γνωρίσει η Μιτάτ την οικογένεια του συζύγου της. Έμειναν για έναν μήνα στην πόλη κι έπειτα επέστρεψαν στο Μαρόκο. Εκείνος ξανάφυγε για το Ντουμπάι απ’ όπου και της τηλεφώνησε καλώντας την να πάει κι εκείνη, καθώς, όπως της είπε, του προέκυψε μια δουλειά στην Τουρκία και επ’ ευκαιρία θα μπορούσαν να κάνουν και λίγες διακοπές. Της υποσχέθηκε μάλιστα πως της ετοιμάζει μια έκπληξη.
«Διακοπές» στην Τουρκία
Αντί για διακοπές όπως της είχε υποσχεθεί, εκείνος την οδήγησε στο Γκαζιαντέπ, την ‘πύλη’, δηλαδή, από την Τουρκία στα εδάφη των τζιχαντιστών του ISIS.
Ένας άνδρας που μιλούσε τουρκικά τους οδήγησε σε ένα σπίτι γεμάτο με άγνωστους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ήταν μπερδεμένη, και ρώτησε τις άλλες γυναίκες τι έκαναν εκεί. Της είπαν ότι μεταναστεύουν στη Συρία όπως έχουν καθήκον ως μουσουλμάνες να πράξουν.
Πτήση Swiss: Στην ΜΕΘ μέλος του πληρώματος μετά την αναγκαστική προσγείωση - Γέμισε ασφυκτικά με καπνούς η καμπίνα
Αυτή ήταν η ‘έκπληξη’ που της είχε υποσχεθεί ο Χαλίλ. Να γίνουν ‘μετανάστες’ και να ενταχθούν στον ISIS. Όταν του εναντιώθηκε, της επιβλήθηκε ως άνδρας της λέγοντας πως πρέπει να τον υπακούει.
Η Μιτάτ ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τους Τούρκους στη μεθόριο με τη Συρία, όμως, καθώς πλησίαζαν, οι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ και όλο το γκρουπ βρέθηκε στη Συρία. Το CNNi επικοινώνησε με αξιωματούχους της Τουρκίας για να επιβεβαιώσει το περιστατικό αυτό, ωστόσο η απάντηση που ήρθε ήταν πως δεν μπορούν να μοιράζονται τέτοιου είδους πληροφορίες.
Όντες στο Ισλαμικό Κράτος τους οδήγησαν σε μια πόλη κοντά στη Τζαράμπλους όπου τους υποδέχτηκε ένας άνθρωπος ο οποίος οργάνωνε τέτοιου τύπου ‘μεταναστεύσεις’ μουσουλμάνων. Σύμφωνα με την Μιτάτ, υπήρχαν άνθρωποι από πολλές χώρες: Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Βέλγιο, Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία και Σαουδική Αραβία.
Λίγο καιρό αφότου έφτασαν εκεί, ο Χαλίντ έφυγε για την στρατιωτική του εκπαίδευση, αφήνοντας την Μιτάτ μόνη και έγκυο. Μόλις ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, ο ISIS τον έστειλε στο μέτωπο. Σκοτώθηκε την επόμενη μέρα κιόλας στη μάχη του Κομπάνι.
Εκείνη μετακόμισε στο σπίτι του αδελφού του, ο οποίος επίσης πολεμούσε με τους τζιχαντιστές, αλλά σκοτώθηκε κι αυτός. Την μετέφεραν σ’ έναν ξενώνα για ‘μετανάστριες’ όπου έμεινε έως τη μέρα που γέννησε τον γιό της Αμπντουλάχ.
Της επέβαλαν να ξαναπαντρευτεί. ‘Μετανάστης’ και ο νέος της σύζυγος, από τη Γερμανία όπως φανέρωνε η κατάληξη του ονόματός του (αλ Αλμάνι). Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατάφερε να τον εγκαταλείψει, αναζητώντας ταυτοχρόνως να τρόπο να φύγει από την κόλαση του ISIS και του ψευδοχαλιφάτου του στη Συρία.
Η ζωή στο Ισλαμικό Κράτος
Απευθύνθηκε σε λαθρέμπορους. Όσοι συμφώνησαν να τη βοηθήσουν, ζητούσαν, όπως λέει, χρήματα που δεν διέθετε.
Ξαναπαντρεύτηκε για τρίτη φορά, με κάποιον, που, όπως τονίζει, «είχε ευγενική ψυχή». Την ώρα που οι ισλαμιστές μέσω των προπαγανδιστικών τους βίντεο έδειχναν μια ζωή παραδεισένια στη Ράκα, πρωτεύουσα του ψευδοχαλιφάτου, η Μιτάτ έβλεπε τα πράγματα με τελείως διαφορετική ματιά. «Ήταν σαν να είσαι νεκρός, δεν είναι ζωή αυτή».
Η Μιτάτ απέκτησε και δεύτερο παιδί, την Μαρία, με τον τρίτο της σύζυγο. Όμως όσο πιο δύσκολη γινόταν η κατάσταση, τόσο πιο πολύ ένοιωθε την ανάγκη να δραπετεύσει.
Απόδραση από τη Ράκα
Το Ισλαμικό Κράτος έστειλε σε αποστολή τον σύζυγό της στον ποταμό του Ευφράτη, όπου και σκοτώθηκε. Κατάλαβε πως αυτή ήταν η ευκαιρία της να φύγει. Κρατώντας κρυφό το θάνατό του από γείτονες και γνωστούς, πούλησε όλα τους τα υπάρχοντα για να καταφέρει να πληρώσει έναν από τους λαθρέμπορους να την οδηγήσει στα εδάφη των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Εκεί βρίσκεται τώρα και προσπαθεί να δει πώς θα πορευτεί εφεξής.
Ο πατέρας της ελπίζει ο βασιλιάς Μοχάμεντ του Μαρόκου να δει αυτό το ρεπορτάζ στο CNNi και να βοηθήσει την κόρη του να φύγει από τη Συρία και να γυρίσει την οικογένεια της. Η ίδια πάλι ελπίζει ότι θα της δοθεί βρετανικό διαβατήριο, καθώς ο πρώτος της σύζυγος και πατέρας του γιού της είχε βρετανική υπηκοότητα.
Αλλά μετά από όλη αυτή την Οδύσσεια που πέρασε είναι ανήσυχη και μπερδεμένη. «Δεν ξέρω πού θα πάω. Γνωρίζω όμως πως η ζωή μου έχει καταστραφεί» λέει στο CNNi.