Περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν χθες Δευτέρα ομαδική απεργία πείνας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, έπειτα από έκκληση του Μαρουάν Μπαργούτι, του αρχηγού της δεύτερης Ιντιφάντα που είναι καταδικασμένος σε ισόβια.
Αυτή η απεργία πείνας έχει στόχο «να σταματήσει τις καταχρήσεις» των ισραηλινών σωφρονιστικών αρχών, είχε δηλώσει ο Μπαργούτι σε άρθρο του που είχε στείλει στην εφημερίδα New York Times από το κελί του στη φυλακή Χανταρίμ στο βόρειο Ισραήλ.
Ως αντίποινα, οι σωφρονιστικές αρχές μετέφεραν τον Μπαργούτι σε άλλη φυλακή όπου τον έθεσαν σε απομόνωση, σύμφωνα με τον Ερντάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η έκκληση σε απεργία πείνας είναι αντίθετη στους κανονισμούς» της φυλακής.
«Πρόκειται για έγκλειστους τρομοκράτες και δολοφόνους, οι οποίοι λαμβάνουν αυτό που τους αξίζει και δεν έχουμε λόγο να διαπραγματευτούμε μαζί τους», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.
Εκπρόσωπος των ισραηλινών σωφρονιστικών αρχών επιβεβαίωσε ότι «σχεδόν 1.100 κρατούμενοι» έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τη Δευτέρα και ότι οι αρχές θα συνεχίσουν «να τιμωρούν τους απεργούς».
Αυτή η επ’ αόριστον απεργία πείνας πραγματοποιείται με την ευκαιρία της «ημέρας των φυλακισμένων» που τιμάται κάθε χρόνο από τους Παλαιστινίους εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.
Ο Μπαργούτι, μεγάλος αντίπαλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο εσωτερικό της Φάταχ, βρίσκεται τακτικά στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων ως πιο δημοφιλής.
Οι κρατούμενοι ζητούν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση δημόσιων τηλεφώνων στις φυλακές, διευρυμένα δικαιώματα επισκέψεων, το τέλος της «ιατρικής αμέλειας» και της απομόνωσης, καθώς και την τοποθέτηση τηλεοράσεων και κλιματισμού.
Η παλαιστινιακή προεδρία έχει ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να απαντήσει στα αιτήματα αυτά «για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των κρατούμενων».
Η προηγούμενη ομαδική απεργία πείνας σε ισραηλινές φυλακές είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2013, όταν 3.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είχαν αρνηθεί να λάβουν τροφή για μία ημέρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο ενός συγκρατούμενού τους.
Η είδηση για την απεργία αυτή είναι το πρώτο θέμα όλων των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης, καθώς περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 62 γυναίκες και 300 ανήλικοι (αγόρια και κορίτσια), είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Περίπου 500 εξ αυτών κρατούνται βάσει του καθεστώτος της διοικητικής κράτησης, που επιτρέπει τη φυλάκιση προσώπων χωρίς δίκη και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Επίσης φυλακισμένοι είναι και 13 Παλαιστίνιοι βουλευτές.