Το νέο καταστατικό προετοιμάζονταν επί 9 χρόνια και προχθές ο Πάπας ανακοίνωσε την τελικά μορφή του «συντάγματος του Βατικανού» 54σελίδων που ονομάζεται Praedicate Evangelium (Κηρύξτε το Ευαγγέλιο).
Θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιουνίου, αντικαθιστώντας ένα που εγκρίθηκε το 1988 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
Το τμήμα αρχών του συντάγματος λέει ότι “κάθε μέλος των πιστών μπορεί να ηγηθεί ενός δικαστηρίου (τμήμα της Κούριας) ή ενός οργανισμού”, εάν ο πάπας αποφασίσει ότι έχουν τα προσόντα και τους διορίσει. Δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ λαϊκών ανδρών και λαϊκών γυναικών.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Πάπας διόρισε την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της κυβέρνησης του Βατικανού, τη Φραγκισκανή αδελφή Ραφαέλα Πετρίνι, σε μια προσπάθεια , όπως είχε ανακοινωθεί τότε , να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στην Εκκλησία.
Ως γενική γραμματέας της κυβέρνησης, η 52χρονη Ιταλίδα μοναχή θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των διοικητικών επιχειρήσεων, κυρίως στα μουσεία του Βατικανού, το ταχυδρομείο και την αστυνομία. Γίνεται έτσι η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα στο πιο μικρό κράτος του κόσμου.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Ο διορισμός της Πετρίνι, που έχει πτυχίο από το LUISS, ένα αναγνωρισμένου κύρους ιταλικό οικονομικό Πανεπιστήμιο, σηματοδοτεί την τελευταία χρονικά προσπάθεια του Πάπα να τηρήσει την υπόσχεση για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων που έδωσε πριν από χρόνια, η οποία όμως σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις υλοποιείται με μεγάλη βραδύτητα.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα National Catholic Reporter, τη θέση αυτή καταλαμβάνει κατά παράδοση επίσκοπος.
Τον Ιανουάριο, ο Πάπας τροποποίησε τον νόμο για να επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, χωρίς να πει εντούτοις ότι αυτή η αλλαγή μπορεί μια μέρα να ανοίξει την πόρτα σε γυναίκες ιερείς.
Τον Φεβρουάριο, ο Πάπας όρισε μια γυναίκα ως υπογραμματέα της συνόδου των επίσκοπων, την πρώτη που καταλαμβάνει αυτή τη θέση με δικαίωμα ψήφου σε ένα όργανο που μελετά τα μεγάλα ζητήματα του δόγματος.
Το 2016, ο Πάπας είχε συγκροτήσει επιτροπή αρμόδια να εξετάσει την ιστορία των γυναικών διακόνων κατά τα πρώτα χρόνια της καθολικής Εκκλησίας, σε μια προσέγγιση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην ένταξη των γυναικών σε αυτόν τον ρόλο σήμερα, με την ελπίδα των μεταρρυθμιστών.
Αλλά τα συμπεράσματα αυτής της επιτροπής δεν κρίθηκαν ότι ήταν στο ύψος των προσδοκιών και ο Πάπας διόρισε άλλη πέρυσι για να εξετάσει αυτό το θέμα.