Γράφει η ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Αν και δεν υπάρχει αποτέλεσμα στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και η ρωσική πλευρά διευρύνει το πεδίο των επιθέσεων στην Ουκρανία χωρίς να υπολογίζει τους αμάχους, διαφάνηκε μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας για επανάληψη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Σήμερα αναμένεται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά οι δηλώσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών είναι αόριστες και δεν γίνεται καμιά νύξη σε σημεία προσέγγισης που θα οδηγήσουν σε επίλυση της μεγάλης κρίσης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως «η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» για την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών και οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών δεν δείχνουν πάντως σημάδια αισιοδοξίας. Το Ισραήλ συνεχίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια νέα τοποθεσία για την πραγματοποίηση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, βεβαίωσε πως συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Ισραήλ αλλά και της Τουρκίας. Ο Ποντόλιακ είπε πως η Ουκρανία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο. «Δεν θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θέση. Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να τα εξετάζει. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος αντιπρόσωπος, Λεονίντ Σλούτσκι, είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο, όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε να πει πως θα γίνουν νέες συνομιλίες σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ και της Τουρκίας συνεχίζονται και αυτό επιβεβαιώθηκε από το σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, επανέλαβε την παραίνεση προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να εξετάσει τους ρωσικούς όρους για κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ελπίζει ότι θα αποδώσει η μεσολαβητική προσπάθεια του Μπένετ -ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τη Ρωσία- κι ενδεχομένως να βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί απευθείας συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ για να συζητηθούν «συμπαγείς προτάσεις και όχι τελεσίγραφα».
Νέος «παίχτης»
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Εν τω μεταξύ, ένας νέος μεσολαβητής εμφανίσθηκε παράλληλα στο προσκήνιο. Πρόκειται για το Κατάρ, που προτίθεται να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, όπως δείχνει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας στη Μόσχα και η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αισιόδοξη η Αγκυρα
Οι διπλωματικές κινήσεις αυτές έρχονται μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες της Αττάλειας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας. Παρά την άκαρπη έκβαση της συνάντησης, η τουρκική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι σημειώθηκε πρόοδος ως προς τη δέσμευση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν διαδικασίες για τη συνάντηση «κορυφής» Πούτιν – Ζελένσκι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να έχει αποτελέσματα. «Οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για τη συνάντηση, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν επαφές που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα».
Η Γαλλία
Την ίδια ώρα, απαισιόδοξος για άμεση κατάπαυση του πυρός και διέξοδο στην κρίση εμφανίσθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Οπως είπε, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «είναι παγιδευμένος στο μαξιμαλισμό του». Ο Γάλλος υπουργός μίλησε για ρωσική υποκρισία στις διαπραγματεύσεις. Απαισιόδοξος για την πορεία της ρωσικής επίθεσης και τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου δήλωσε και ο απόστρατος διοικητής του βρετανικού στρατού, Ρίτσαρντ Κεμπ, ο οποίος, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως «η Ατλαντική Συμμαχία θα έπρεπε να εξετάσει όλες τις επιλογές για να απομακρύνει τον Πούτιν από την εξουσία, ακόμη και τη δολοφονία του!». Ο απόστρατος στρατιωτικός είπε ότι το ευκταίο θα ήταν ο Πούτιν να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου είτε στη Ρωσία είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά όπως τόνισε, αυτό μοιάζει απίθανο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr