Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τώρα, ο πόλεμος του Πούτιν απειλεί να στερήσει τις νέες γενιές Ρώσων από το καταναλωτικό όνειρο μέσα στο οποίο ανατράφηκαν. Ξένες εταιρίες διαφόρων κλάδων διακόπτουν μαζικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, καθώς θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από τις Δυτικές κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και τη ρωσική οικονομία.
Ανάμεσά τους τα εμβληματικά brands της MacDonald’s, της Coca-Cola, της Starbucks και της Heineken, που έκλεισαν καταστήματα και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα του Πούτιν ύστερα από έντονες πιέσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Ειδικότερα, η McDonald’s ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο 850 εστιατορίων της στη Ρωσία και η Starbucks των 100 καφέ που διατηρεί. Αρχικά προσπάθησαν να τηρήσουν ουδετερότητα, αλλά η πτώση των μετοχών τους και ο φόβος μποϊκοτάζ από καταναλωτές στη Δύση τις οδήγησαν στη «σωστή» απόφαση. Η Pepsi, που έχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία από την Coca-Cola, με 20.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής και πώλησης των πιο αναγνωρίσιμων προϊόντων της. Σε αναστολή των επενδύσεών τους στη Ρωσία προχώρησαν, εξάλλου, οι διατροφικoί κολοσσοί Nestle, Unilever, Mondelez και Procter & Gamble, συνεχίζοντας όμως τις βασικές τους προμήθειες.
Οι μεγαλύτερες παγκοσμίως φίρμες καλλυντικών, Estée Lauder και L’Oréal, έκλεισαν επίσης τα μαγαζιά τους και σταμάτησαν τις online πωλήσεις, ενώ οι Chanel και Burberry ανακοίνωσαν ότι τις αναστέλλουν προσωρινά. Ο όμιλος Inditex, ιδιοκτήτης των H&M και Zara, έκλεισε 502 καταστήματα στη Ρωσία και διέκοψε τις πωλήσεις μετά τα «τραγικά γεγονότα». Αναλόγως έπραξαν τα ΙKEA και η Levi’s , τα τζιν της οποίας υπήρξαν σύμβολο της μετα-σοβιετικής περιόδου. Η αμερικανική εταιρία ανέφερε ότι η Ρωσία και η Ανατολική Ευρώπη αντιστοιχούν στο 4% των τζιν που πουλάει παγκοσμίως, αλλά «οι μπίζνες είναι δευτερεύουσες μπροστά στον ανθρώπινο πόνο».
Η Samsung, κύριος προμηθευτής smartphones στη Ρωσία, όπως επίσης οι Sony, Nintendo και Apple ανέστειλαν τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών τους ή έκλεισαν καταστήματα. Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση μπλόκαρε το facebook, το οποίο έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την ανάρτηση επιθετικών, βίαιων ή και δολοφονικών σχολίων κατά των «Ρώσων εισβολέων», αλλά όχι κατά Ρώσων πολιτών – μπλοκάροντας παράλληλα όλο το μη ρωσικό περιεχόμενο του TikTok μαζί με το livestreaming. Χωρίς Jaguar, Land Rover, Aston Martin και Rolls Royce και αυτοκίνητα της General Motors θα μείνουν οι πλούσιοι Ρώσοι μετά τη διακοπή εξαγωγών από τις αγγλο-αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Στον τομέα της χρηματοοικονομίας, η Goldman Sachs ήταν η πρώτη τράπεζα της Γουόλ Στριτ που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εργασίες της στη Ρωσία. Εξάλλου, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, Sberbank, καθησύχασε τους πελάτες της ότι η απόσυρση των Visa, MasterCard, American Express και PayPal από τη ρωσική αγορά δεν θα επηρεάσει τις συναλλαγές τους επειδή υπάρχει εθνικό ρωσικό δίκτυο.
Ισραήλ: Σε ισχύ η εκεχειρία - Αυτές είναι οι 3 όμηροι που θα αφεθούν ελεύθερες - Οι αρχές παρέλαβαν τον κατάλογο
Για πολλούς Ρώσους η ζωή θα είναι ήδη αφόρητη χωρίς Netflix και χωρίς αμερικανικές ταινίες όπως το τελευταίο σίκουελ του Batman, που δεν διανεμήθηκε στις ρωσικές αίθουσες.
ΠΟΤΑΝΙΝ ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ: «Μη μας ξαναγυρίσεις στο 1917»
Την πιο δραματική κραυγή αγωνίας εκ μέρους των Ρώσων ολιγαρχών -οι οποίοι έχουν ήδη χάσει 83 δισ. δολάρια από τις Δυτικές κυρώσεις- εξέπεμψε προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο συνονόματός του «βασιλιάς του νικελίου», Βλαντιμίρ Ποτάνιν.
Ο Ποτάνιν προειδοποίησε ότι αν ο επικεφαλής του Κρεμλίνου κάνει δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, και κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία των Δυτικών εταιριών που διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, τότε η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών θα κλονιστεί για δεκαετίες και η Ρωσία θα επιστρέψει στις καταστροφικές μέρες της Μπολσεβίκικης Επανάστασης του 1917!
«Δεν πρέπει να τους κλείσουμε κατάμουτρα την πόρτα, αλλά να πασχίσουμε να διατηρήσουμε τη θέση μας στις διεθνείς αγορές, που αποκτήσαμε με κόπο», έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο Ποτάνιν, βασικός μέτοχος της βιομηχανίας Norilsk Nickel, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου και επεξεργασμένου νικελίου στον κόσμο.
Ο Ποτάνιν κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να πληρώσει τα κουπόνια των κατόχων ρωσικού χρέους -το οποίο ανέρχεται σε 480 δισ. δολάρια- επειδή η αθέτηση μερικών ακόμη πληρωμών ενδέχεται να το καταστήσουν ολόκληρο απαιτητό.
Τον ισχυρό κίνδυνο επικείμενης χρεοκοπίας τόσο της Ρωσίας όσο και της Λευκορωσίας επέσεισε και η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, εν όψει της αποπληρωμής μίας δανειακής δόσης 117 εκατ. δολαρίων προς τους δανειστές της Ρωσίας, την ερχόμενη Τετάρτη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr