Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην τουρκική πολεμική βιομηχανία, ως και να δοθεί το συντομότερο δυνατό το «πράσινο φως» για την επίλυση του ζητήματος της διάθεσης των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.
Πάντως Αμερικανοί και Δυτικοί παράγοντες δεν αναφέρθηκαν καν στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην πρόσφατη προσπάθεια ως διπλωματική πρωτοβουλία του να προσκαλέσει στο διεθνές Forum της Αττάλειας τους ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Στην Αττάλεια, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, προερχόμενος από την Οτάβα του Καναδά, όπου συμμετείχε ως ομιλητής σε υψηλόβαθμο συμπόσιο, είχε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο, Τ. Ερντογάν, ενώ τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως σπουδαία σύμμαχο και φίλη. Πάντως η συμπεριφορά της Δύσης απέναντι στην «εμπρηστική» Τουρκία, ως και οι αρκετά αναβαθμισμένες τελευταία διμερείς σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον προβληματίζουν την Αθήνα.
«Επιλέξαμε το δρόμο να του δώσουμε μια ευκαιρία, και το υποστηρίζω αυτό πολύ». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, όταν ρωτήθηκε για την την επίσκεψή του στην Αγκυρα, την πρώτη τόσο υψηλόβαθμη επίσκεψη Ισραηλινού αξιωματούχου στην Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλωστε, μπορεί οι αρμοδιότητές του να είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικές, εντούτοις της συγκεκριμένης επίσκεψης προηγήθηκε έντονη διπλωματική δραστηριότητα ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι σαφές ότι λειτουργούσε και ως απεσταλμένος της κυβέρνησής του.
«Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία με τα μάτια ανοιχτά και σε πλήρη συνεργασία με το Γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλους. Δεν ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά σκεφτόμαστε για το μέλλον», υπογράμμισε ο Χέρτζογκ.
Το διπλωματικό άνοιγμα του Ερντογάν με το Ισραήλ αποτελεί συνέχεια των επαφών και της στροφής της Αγκυρας προς το ρεαλισμό , αφού η Τουρκία επέστρεψε σε ένα πλαίσιο αρκετά καλών σχέσεων με τα Εμιράτα, την Αρμενία, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Για την Τουρκία η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να κατοχυρώσει ξανά τη θέση ανάμεσα στις δυνάμεις που εντάσσονται στην ευρύτερη έννοια του Δυτικού κόσμου, αλλά και για να αποτρέψει το ενδεχόμενο η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο να λειτουργήσει ως εν δυνάμει αντιτουρκικός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο). Μένει να δούμε τι θα συμβεί με την μόνη πλέον χώρα που ακόμα δεν έχουμε δει τα τελικά βήματα επαναπροσέγγισης με τον Ερντογάν, που είναι η Αίγυπτος.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr