«Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν είναι στόχος μας να “κατακτήσουμε” την Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ. «Η αντιπροσωπεία μας είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την ουκρανική πλευρά, το είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Οι δικές μας απαιτήσεις είναι ελάχιστες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «Οι Ουκρανοί είναι αυτοί που κάνουν “μπρος – πίσω”».
«Ο Ζελένσκι αιτείτο αρχικά εκεχειρία και έπειτα δήλωνε ότι η Ουκρανία θα αντισταθεί, ενώ ζητούσε βοήθεια από τη Δύση – μάλλον γιατί οι Αμερικανοί του είπαν να μη βιάζεται», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως ένας δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινούσε σήμερα. Το βράδυ της Τετάρτης (2/3), ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ξεκινήσει για Λευκορωσία, όπου βρίσκεται ήδη η αντιπροσωπεία των Ρώσων.
Όσον αφορά την απειλή ενός τρίτου, Παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για τη δημιουργία μιας τέτοιας φημολογίας. «Πράγματι, ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν οπωσδήποτε πυρηνικός και καταστροφικός», επανέλαβε. « Ωστόσο», τόνισε, «η απειλή αυτή δεν προέρχεται από εμάς, αλλά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που έφερε τις πυρηνικές του βάσεις πιο κοντά στα σύνορά μας, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δήλωσαν “έτοιμες” για το ενδεχόμενο πολέμου, η ΕΕ το ίδιο».
«Το κάνετε για να τρομοκρατήσετε το κοινό σας και να δικαιολογήσετε τις απαράδεκτες κυρώσεις, για παράδειγμα απέναντι στους φοιτητές και τους αθλητές μας, που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Απλά διευκολύνετε την θέση σας», κατηγόρησε τη Δύση ο υπουργός.
Ο Λαβρόφ υποστήριξε, ακόμη, ότι η συσπείρωση των δυτικών χωρών αποτελεί έναν «θρίαμβο των ΗΠΑ» και όχι της Δύσης εν συνόλω.
«Λέτε ότι είστε ενωμένοι, αλλά στο Αφγανιστάν δεν δείξατε ενότητα. Για το Ντονμπάς δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία», είπε. Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το μέλλον της «θα πρέπει να το αποφασίσει ο λαός της – και εννοώ όλος, με τις διαφορετικές εθνικότητες και εθνότητες που περιλαμβάνει».
Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις απώλειες αμάχων, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός είναι «υψηλής ακριβείας» και δεν στοχεύουν αμάχους κατ’ αρχήν.
Όσον αφορά την επικείμενη έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου από μεριάς της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ «επιτέθηκε» και πάλι στη Δύση, λέγοντας: «Κάθε απώλεια ζωής είναι θλιβερή. Ωστόσο, τον όρο “παράπλευρες απώλειες” δεν τον εφηύραμε εμείς. Στην Λιβύη, την Λατινική Αμερική, την Συρία και το Ιράκ, το Διεθνές Δικαστήριο δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο».
Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
«Καταλαβαίνω το ότι γίνεστε συναισθηματικοί», είπε στο τέλος της συνέντευξης ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους, «όμως η δημοσιογραφία έχει να κάνει με τον εντοπισμό γεγονότων και πρέπει να είναι αντικειμενική. Γι’ αυτό σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου μας», τους παρότρυνε.
Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Εκεί που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων
Σήμερα, Πέμπτη 3 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μερικά χιλιόμετρα βορείως του Μπρεστ της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Belovezhskaya Pushcha που βρίσκεται εντός του ομώνυμου εθνικού πάρκου (Δάσος της Μπελαβέζα), το οποίο είναι ιδιαιτέρως γνωστό για τους βίσωνες που διαβιούν εκεί.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και ιστορική σημασία, καθώς στο εθνικό πάρκο Belovezhskaya Pushcha υπογράφηκε το 1991 η συμφωνία για τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, οι ηγέτες της Ρωσίας (Μπόρις Γέλτσιν), της Ουκρανίας (Λεονίντ Κραβτσούκ) και της Λευκορωσίας (Στάνισλαβ Σούσκεβιτς) συναντήθηκαν κρυφά και υπέγραψαν τις συμφωνίες της Μπελαβέζα, σύμφωνα με τις οποίες διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και δημιουργήθηκε η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).
Στο Δάσος της Μπελαβέζα ήταν ένας συνήθης τόπος συναντήσεων ηγετών των χωρών που συναποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, καθώς συνδυάζει την απομόνωση με δραστηριότητες όπως το κυνήγι. Το δάσος της Μπελαβέζα ήταν επίσης ένας χώρος όπου συνήθιζαν να κυνηγούν τα μέλη της οικογένειας των Ρομανόφ, δηλαδή της οικογένειας των τσάρων της Ρωσίας.
Στο Δάσος της Μπελοβέζα κατέφθασαν, χθες (Τετάρτη 2/3) το βράδυ οι αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων.
Belovezhskaya Pushcha is a primeval forest that straddles the border between Belarus and Poland. It was the imperial hunting ground of the Romanovs, known for European bison
In 1991, the Belovezh Accords were signed there by Russia, Ukraine, and Belarus that dissolved the USSR https://t.co/nVjgRJrIKB
— Jack Posobiec ???????? (@JackPosobiec) March 2, 2022
Σημειώνεται επίσης, πως λίγο νοτιότερα του Δάσους της Μπελοβέζα, στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας υπογράφηκε το 1918 η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ με την οποία η νεοσυσταθείσα – μετά την επανάσταση του Οκτωβρίου του 1917 – κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρωσίας συμφώνησε με την Γερμανία για την απεμπλοκή της Ρωσίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Νύχτα κόλαση με συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο – Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε στα τραύματά της η 41χρονη που πυροβολήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
- Τρόμος στα Πατήσια: Μανιακός κυκλοφορεί και μαχαιρώνει γυναίκες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr