Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα σε μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν από το Παρίσι όπου διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«To πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από πλευράς του ότι η ΕΕ στοχεύει σε τράπεζες που χρηματοδοτούν «Ρώσους φορείς λήψης αποφάσεων και επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές (ανατολική Ουκρανία)». Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται την ύπαρξη της Ουκρανίας» και προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις είναι μόνο «μέρος της απάντησης» στις ρωσικές ενέργειες, λέγοντας ότι οι σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττει η Ρωσία «δεν θα μείνουν αναπάντητες».
Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγήθηκαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει:
Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)
Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές
Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ
Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.
Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα, με τις ΗΠΑ να έχουν επίσης εκδώσει μια σειρά μέτρων που αναμένεται να εμπλουτιστούν, κατόπιν συνεννοήσεως με τους δυτικούς τους συμμάχους. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται και η ανακοίνωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας:
Σολτς: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας. Την κίνηση επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τρίτη 22/2, στο Βερολίνο.
Κοινή δήλωση Μακρόν - Μπάιντεν: Η εκεχειρία προστατεύει το Ισραήλ από την Χεζμπολάχ
Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορέσει προς το παρόν να πιστοποιηθεί. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, το Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Ο Σολτς καταδίκασε νωρίτερα την απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ ως ανεξάρτητα κράτη, ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
ΗΠΑ: Χαιρετίζουν την αναστολή του Nord Stream 2 – Προαναγγέλλουν πρόσθετα δικά τους μέτρα σύντομα
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι «θα απαγόρευε νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας», αναφερόμενη στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Παράλληλα, η Ιαπωνία, ήτοι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε έτοιμη να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικές χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία.
Η αναγνώριση του Ντονμπάς συνιστά «απαράδεκτη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν την Πέμπτη να «δείξει αυτοσυγκράτηση».
Το γραφείο του Κισίντα ανέφερε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Όλαφ Σολτς, με τις οποίες οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Βρετανία: Κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες
Η Βρετανία επέβαλε την Τρίτη 22/2 κυρώσεις στον Γκενάντι Τιμτσένκο και σε άλλους δύο δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία οδεύει προς το «καθεστώς παρία» και ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο του σχεδίου του Πούτιν, λέγοντας επίσης ότι το Κρεμλίνο θέτει το έδαφος για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες – η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.
Η Βρετανία είπε ότι ο Τιμτσένκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία συμμετείχε στην National Media Group που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
«Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η Βρετανία.
Ο Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes αξίζει 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, είπε ο Τζόνσον.
Όμως ο Τζόνσον απέφυγε να επιβάλει όρια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, κόβοντας κεφάλαια για ρωσικές εταιρείες ή εκδιώκοντας άλλους εξέχοντες λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες από τη Βρετανία.
«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».
Μπορέλ: Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στην Μόσχα με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα
Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει:
«Ως χώρα που έχει υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ, η Ρωσία έχει σαφή και άμεση ευθύνη να εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Με την απόφαση να αναγνωρίσει τη μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ως ‘ανεξάρτητα κράτη’, η Ρωσία παραβιάζει σαφώς τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν την πλήρη επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης».
«Ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβιάζει τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης, δέσμευση που έχει επαναλάβει επανειλημμένα, μεταξύ των οποίων και πολύ πρόσφατα. Παραβιάζει επίσης το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ».
«Προτρέπουμε τη Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, να ανακαλέσει την αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Καλούμε τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία».
«Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα σε αυτές τις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών σχέσεων με τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους συνεργάτες μας».
- Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Στο τραπέζι η ενεργειακή ασφάλεια – Η αντίδραση της Αθήνας για την αναγνώριση του Ντονμπας από την Ρωσία
- Κορονοϊός – εμβόλια: Στη… δύση της η επιχείρηση «Ελευθερία» – Σε νέα φάση μπαίνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 10 αγνοούμενους – Πέμπτη μέρα αγωνίας
- Twosday: Το «2» έχει σήμερα την τιμητική του – Τα χαρακτηριστικά και ο συμβολισμός