Ο Πούτιν είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει αμέσως τις λεγόμενες δημοκρατίες, αλλά είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή ως διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς συνεχίζει να απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα την Τρίτη, καθώς ο Πούτιν επιβεβαίωσε επίσης μια «μερική» απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, μια απόφαση που θεωρείται πως μειώνει την πιθανότητα μιας επίθεσης στην Ουκρανία.
Από το 2014, η Ρωσία χρησιμοποιεί τη πολύνεκρη σύγκρουση στο Ντονμπάς για να αποσπάσει την προσοχή από την προσάρτηση της Κριμαίας και την εκμεταλλεύεται στρατηγικά για να διατηρήσει τον έλεγχο του γεωπολιτικού μέλλοντος της Ουκρανίας.
Θα μπορούσε η συμφωνία του Μινσκ να βγει από τον «πάγο»;
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ, που υπογράφηκε το 2015, επισημοποιούσε ένα σχέδιο για την επανεισαγωγή των εδαφών του Ντονμπάς στην Ουκρανία. Ωστόσο, η συμφωνία έχει «παγώσει» λόγω παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός, διαφωνιών σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρώτα και λόγω της αυξανόμενης πεποίθησης που επικρατεί στην Ουκρανία, ότι η συμφωνία υπογράφηκε από μεριάς της με το «πιστόλι στον κρόταφο» και δεν είναι πλέον πολιτικά βιώσιμη.
Αξιωματούχοι και εξέχουσες προσωπικότητες στη Ρωσία έχουν ζητήσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών. Αλλά αυτό, από την άλλη, θα «σκότωνε» τη συμφωνία του Μινσκ- για την οποία η Ρωσία πιστεύει πως της παρέχει δικαίωμα βέτο στις επιλογές εξωτερικής πολιτικής του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αξίζει να αναφερθεί πως και ο ίδιος ο Πούτιν, μόλις χθες, Δευτέρα, στη συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα έπειτα από την συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς, έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξάγεται στο Ντονμπάς, ζητώντας να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του Μινσκ, προκειμένου να επιλυθεί η εκεί κατάσταση.
«Η αναγνώριση των LPR και DPR (λαϊκές δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ) από τη Ρωσία θα σήμαινε την σκόπιμη απόσυρσή της από τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη. Η Μόσχα έχει ήδη δυσκολέψει την επανένταξη των εδαφών, εκδίδοντας εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά διαβατήρια εκεί, ή εξοπλίζοντας και υποστηρίζοντας τις κυβερνήσεις τους από το 2014.
Βέβαια, μια επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας τη δεδομένη χρονική στιγμή θα θεωρηθεί ως σημαντική κλιμάκωση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η αναγνώριση θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας». Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα πυροδοτήσει πακέτα κυρώσεων που συγκεντρώνονται για να αποτρέψουν μια ρωσική εισβολή.
«Η έκκληση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας είναι μια ανοιχτή κλιμάκωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis. «Η έγκριση από το Κρεμλίνο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γρήγορες και αποφασιστικές κυρώσεις».
Η απόφαση μπορεί να δώσει στον Πούτιν νέα ώθηση, αφού προσπάθησε και μέχρι στιγμής απέτυχε να επιτύχει εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία και θα αφαιρέσει τις υποδομές του από χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997. Ο Πούτιν θα μπορούσε να μετακινήσει στρατεύματα στο Ντονμπάς ή ακόμη και να προκαλέσει μια ουκρανική επίθεση, κάτι που θα έδινε στη Ρωσία casus belli.
Ενώ ο Πούτιν υποστήριξε στις παρατηρήσεις του ότι οι βουλευτές του «ακολουθούσαν την κοινή γνώμη», είναι σαφές ότι η ψηφοφορία στη Δούμα την Τρίτη υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κρεμλίνο. Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Πούτιν, η απόφαση για μερική απόσυρση από τα σύνορα συνδέθηκε άμεσα με την ψηφοφορία για την αναγνώριση των δημοκρατιών. Μια μορφή πίεσης στην Ουκρανία αντικαταστάθηκε με μια άλλη.
Το νομοσχέδιο ειδικού καθεστώτος και η στάση του Κιέβου
Από μεριάς του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πρόθυμος να αναπτύξει ένα νομοσχέδιο που θα χορηγούσε ειδικό καθεστώς στις δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες στο Ντονμπάς, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.
Μιλώντας στο Κίεβο μετά από συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Σολτς αποκάλυψε ότι ο Ουκρανός ηγέτης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εκπονήσει ένα νομοσχέδιο που θα οδηγούσε στη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις δύο αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουχάνσκ (LPR).
«Ο Πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα παρουσίαζε νομοσχέδια για το ειδικό καθεστώς και τις εκλογές στην περιοχή», είπε ο Σολτς.
Ο Σολτς βρέθηκε στο Κίεβο για συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, κατά την οποία τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Γερμανία «στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» εν μέσω της τρέχουσας αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Ευρώπη.
Ως μέρος των συμφωνιών, η ουκρανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χορηγήσει «ειδικό καθεστώς» στην περιοχή του Ντονμπάς. Ωστόσο, στο μεταξύ, το Κίεβο υπαναχώρησε από τις συμφωνίες, υποδηλώνοντας τώρα ότι η συμφωνία του Μινσκ είναι άδικη και ότι αποτελεί ένα μη δεσμευτικό μέσο για τον τερματισμό του πολέμου. Επέμεινε επίσης ότι η παραχώρηση αυτονομίας στις δύο δημοκρατίες του Ντονμπάς θα έβλαπτε την «ιερότητα» του κράτους. Η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία ότι τοποθετεί στρατεύματα στην περιοχή του Ντονμπάς κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ.
Ωστόσο, εάν ακολουθηθεί, η προθυμία του Ζελένσκι να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο νόμου για το ειδικό καθεστώς θα αποτελούσε μεγάλη ουκρανική παραχώρηση που θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο από τις τρέχουσες εντάσεις. Μιλώντας στο CNN τη Δευτέρα, ο Βαντίμ Πριστάικο, ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρότεινε επίσης ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
«Αυτές οι παραχωρήσεις θα μπορούσαν να είναι απλώς η αναγνώριση κάποιου είδους ειδικού καθεστώτος αυτής της περιοχής, για να υπάρξει επιτέλους μια πολιτική επίλυση» , είπε.
ΠΗΓΕΣ: The Guardian / RT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή – Ποια μέτρα είναι «υποψήφια» για χαλάρωση
- Δραματική διαμαρτυρία στο Μεξικό: Μετανάστες ράβουν τα στόματά τους
- Απογραφή 2021: Παράταση επτά ημερών – Ποιες είναι οι 12 «προβληματικές» περιοχές
- Δολοφονία Άλκη: Οι επιζήσαντες της επίθεσης απέναντι στους δώδεκα χούλιγκαν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr