Απεσταλμένοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας συζήτησαν χθες για δεύτερη φορά, με ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία να μεσολαβούν.
Οι μεσολαβητές τάσσονται υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ αλλά «προς λύπη μας» δεν πιέζουν το Κίεβο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, έκρινε ο Ρώσος απεσταλμένος, Ντμίτρι Κόζακ, έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες εννέα ωρών.
«Δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστούν οι διαφορές απόψεων», πρόσθεσε ο κ. Κόζακ, εξηγώντας πως η ουκρανική πλευρά ερμηνεύει το ειρηνευτικό σχέδιο κατά τρόπο πολύ διαφορετικό από τη ρωσική.
Ο Ρώσος μεσολαβητής επέκρινε το Κίεβο διότι απορρίπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντoνιέτσκ και επέμεινε πως η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (2015) αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς βία.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε απτή πρόοδος στις συνομιλίες, πάντως σημείωσε πως υπήρξε πλήρης εκεχειρία για αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα, κάτι που γι’ αυτόν είναι «ισχυρό αποτέλεσμα», καθώς και ότι τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.
Νωρίτερα χθες Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας πως προσπαθεί να ξαναγράψει τη συμφωνία και ότι κάνει επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεών της που θεωρεί ότι τη συμφέρουν.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που απορρίπτει τις συνομιλίες με τους αυτονομιστές, προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνείται.
Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντoνιέτσκ, που γειτονεύουν με τη Ρωσία, βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στα χέρια των αυτονομιστών επί σχεδόν οκτώ χρόνια, από το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Ντονμπάς, το 2014. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.
Η συγκέντρωση 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτικών σε διάφορους τομείς των συνόρων με την Ουκρανία έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση τους τελευταίους μήνες, με τη Δύση να επισείει τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε κανέναν και θέλει εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της γραπτής δέσμευσης του NATO ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος – μέλος του. Η συμμαχία και το Κίεβο απορρίπτουν τις ρωσικές αξιώσεις περί νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη ως απαράδεκτες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πάτρα: Θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών – Τι ψάχνει το ανθρωποκτονιών και τι λένε δύο ιατροδικαστές στον Ε.Τ.
- Δολοφονία Άλκη: Το Blame game των δραστών και η αναζήτηση του οδηγού του μαύρου polo
- Δημήτρης Λιγνάδης: Κάθεται στο εδώλιο για 4 βιασμούς