Ολα τα «βαριά χαρτιά» της ατζέντας Τραμπ (κατάργηση του συστήματος Υγείας του Ομπάμα, μεταναστευτικοί περιορισμοί, κατάργηση των περιβαλλοντικών περιορισμών στις βιομηχανίες, αύξηση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού, μείωση φόρων στις επιχειρήσεις) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίησή τους, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι «θέλει και μπορεί να τα σαρώσει όλα τις πρώτες 100 μέρες».
Σκληρό μάθημα
Ειδικά η προσπάθεια ριζικής αλλαγής του Obamacare -σημαία ολόκληρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την τελευταία οκταετία- ήταν ένα μεγάλο μάθημα στον «ανοικονόμητο» πρόεδρο για το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί εξισορρόπησης εξουσιών στις ΗΠΑ, τα περίφημα checks and balances.
Το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου έβαλε «πάγο» στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζοντας ότι θα αυξήσει κατά 24 εκατομμύρια τους ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες, θα περικόψει την κρατική βοήθεια (Medicaid) κατά 25% και θα ψαλιδίσει τα προνόμια των ηλικιωμένων – όλα αυτά υπέρ μιας τεράστιας φοροαπαλλαγής για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Πέρα από το μέτωπο Δημοκρατικών, γιατρών, ασθενών, νοσοκομείων και ηλικιωμένων, ο Τραμπ δυσαρέστησε τόσο τους προοδευτικούς Ρεπουμπλικανούς, που βρήκαν υπερβολικά επώδυνες τις κοινωνικές περικοπές στην Υγεία, όσο και τους συντηρητικότερους, που τις θεωρούν ανεπαρκείς. Αν και στα μέσα της εβδομάδας ο Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο Κογκρέσο ώστε «να υλοποιηθεί η βασική προεκλογική του υπόσχεση», οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να μείνει απείραχτο το Obamacare.
Το χειρότερο για τον Τραμπ είναι ότι οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν ότι η υπόθεση αλλαγής του Obamacare θα εξελιχθεί σε πολιτικό φιάσκο, που θα πλήξει το έτσι κι αλλιώς αδύναμο πολιτικό του κεφάλαιο.
Εχοντας συνδέσει τις προσδοκίες μεγάλων φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις με το γενναίο ψαλίδισμα στις δαπάνες Υγείας (ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν τα ελλείμματα) η Wall Street είδε την κερδοφορία της να υποχωρεί περίπου 10% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, διαπιστώνοντας πως ο Τραμπ δυσκολεύεται να εφαρμόσει το σχέδιό του. Αρκετές εταιρίες είχαν βασίσει τα πλάνα τους στη μείωση φόρου κερδών από 35% σε 20%, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Τραμπ, αλλά τώρα «μαζεύουν» τα χαρτοφυλάκιά τους.
Κυβέρνηση Τραμπ: Μέχρι τις ΗΠΑ ο χορός της Λατινοπούλου - Αμερικανός υποψήφιος υπουργός ανέβασε το βίντεο της
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», η Goldman Sachs αισιοδοξεί ότι ο Τραμπ έχει 80% πιθανότητες να κερδίσει τη συναίνεση του Κογκρέσου για τη μείωση φόρων σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα.
Μετά τους γενικούς εισαγγελείς αμερικανικών Πολιτειών που μπλόκαραν το ανανεωμένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου για τους μουσουλμάνους (Χαβάη, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη) την Τετάρτη ήταν η σειρά των κυβερνητών της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας να εγκαινιάσουν από κοινού «πολιτική και νομική εκστρατεία» ενάντια στην κατάργηση της «ομπαμικής» νομοθεσίας για την κλιματική αλλαγή.
Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες Τζέρι Μπράουν και Αντριου Κουόμο άφησαν, μάλιστα, το ενδεχόμενο… μονομερούς περιβαλλοντικής διπλωματίας ερήμην της κεντρικής κυβέρνησης της Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την Κίνα, που δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τα πρωτόκολλα του Παρισιού κατά της κλιματικής αλλαγής.
Με το διάταγμα «Ενεργειακής Ανεξαρτητοποίησης» ο Τραμπ κατάργησε το πρόγραμμα περικοπής ρύπων σε αμερικανικές Πολιτείες (Clean Energy Act) που είχε υιοθετήσει ο Ομπάμα, με στόχο, όπως δικαιολογήθηκε, «να τερματίσει τον πόλεμο στον άνθρακα» και να βάλει τέλος στις «ρυθμίσεις που σκοτώνουν τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας». Ο πόλεμος αναμένεται σκληρός και μακρύς, αλλά ο Τραμπ δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Τον στηρίζουν οι «πετρελαιάδες» και η παραδοσιακή βιομηχανία, αλλά έχει απέναντί του την οικονομία της καθαρής ενέργειας, σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και την… ίδια την επιστήμη, που θεωρεί αστεία την άρνηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Αμυντικό δόγμα
Σε απόλυτο φιάσκο κινδυνεύει να μετατραπεί και το αμυντικό δόγμα του Τραμπ «κανόνια αντί για βούτυρο». Η πρότασή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 54 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό προϋποθέτει ισόποσες περικοπές σχεδόν στα… πάντα, εκτός από τη φύλαξη των συνόρων. Ετσι, εκτός από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), κινδυνεύει να μείνει πανί με πανί και το… Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάντως, ο Τραμπ δεν πρόκειται να κλάψει γι’ αυτό, καθώς απεχθάνεται την παραδοσιακή διπλωματία, προτιμώντας τη γλώσσα των μπίζνες.
Σύμφωνα με το think tank Partnership for Public Service, ένα ακόμη «κατόρθωμα» του Τραμπ είναι η δυστοκία στη στελέχωση κορυφαίων κυβερνητικών πόστων (υπουργείων, υπηρεσιών, οργανισμών κ.λπ.) που απαιτούν έγκριση της Γερουσίας. Από τις 553 θέσεις που προβλέπει το κυβερνητικό οργανόγραμμα μόλις… 20 (!) έχουν στελεχωθεί με πρόσωπα εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης, ενώ για 497 δεν έχουν υποβληθεί καν υποψηφιότητες!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής