Ένα τέτοιο δίκτυο, το οποίο διευθύνεται από έναν Ουζμπέκο με εξτρεμιστικούς δεσμούς που ζει στην Τουρκία, πουλά τώρα πλαστά διαβατήρια υψηλής ποιότητας για έως και 15.000 δολάρια (περίπου 13.500 ευρώ) που υποτίθεται ότι προέρχονται από διάφορες χώρες. Σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις που εξέτασε η Guardian, άτομα που διέσχισαν παράνομα τα συριακά σύνορα στην Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα του εν λόγω Ουζμπέκου για να αναχωρήσουν μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.
Οι πωλητές ισχυρίζονται ότι η ΕΕ είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός, αλλά λένε ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις άτομα μπόρεσαν να ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη στο Μεξικό με πλαστά ρωσικά διαβατήρια και, από εκεί, παράνομα πέρα από τα σύνορα προς τις ΗΠΑ. Ο Νίγηρας και η Μαυριτανία είναι επίσης δημοφιλείς προορισμοί, όπως και η Ουκρανία και το Αφγανιστάν.
Οι επιχειρήσεις του Ουζμπεκιστάν πάνε τόσο καλά που πρόσφατα άνοιξε ένα νέο κανάλι στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram με το επίσημο όνομα «Istanbul Global Consulting». Το αυξανόμενο εμπόριο υποδηλώνει ότι επικίνδυνοι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να γλιστρήσουν κάτω από το «ραντάρ» των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, διαφεύγοντας από τη δικαιοσύνη για εγκλήματα του παρελθόντος και παραμένοντας ικανοί να συνεχίσουν την τρομοκρατική δραστηριότητα σε χώρες εκτός της Συρίας.
«Δεν ρωτάω με ποια ομάδα είναι κάποιος. Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με οποιονδήποτε», είπε ο Ουζμπέκος σε μια συνομιλία με ερευνητές της Guardian, που παρουσιάστηκαν ως ενδιαφερόμενοι πελάτες. «Δεν είναι δουλειά μου να βλέπω ποιος είναι κακός και ποιος όχι. Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν».
Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν το 2015 ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντικό εξοπλισμό, όπως λευκά βιβλία διαβατηρίων και εκτυπωτές ώστε, φτιάξει συριακά και ιρακινά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποίησε για να συγκαλύψει τους πράκτορές του μεταξύ των περισσότερων από 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που κατέφυγαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της αιχμής της προσφυγικής κρίσης. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε πολλές επιθέσεις σε όλη την ήπειρο λίγο αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης τον Νοέμβριο του 2015 στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι και της βομβιστικής επίθεσης στο Manchester Arena το 2017.
Έκτοτε, οι ευρωπαϊκές συνοριακές υπηρεσίες έχουν επενδύσει σε τεχνολογία και εκπαίδευση προσωπικού για τον καλύτερο εντοπισμό πλαστών διαβατηρίων. Το 2020, το Τατζικιστάν αναθεώρησε πλήρως το προξενικό του προσωπικό στην Κωνσταντινούπολη και το σύστημα εγγράφων σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τη χρήση πλαστών διαβατηρίων του Τατζικιστάν.
Αλλά ως απάντηση, οι πωλητές πλαστών διαβατηρίων έχουν επίσης εξελιχθεί, χρησιμοποιώντας μια ευρύτερη ποικιλία εθνικοτήτων για υποψήφιους πελάτες.
Ο Ουζμπέκος έστειλε στη Guardian πολλά βίντεο με τα προϊόντα του, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών, βελγικών, βουλγαρικών και ρωσικών διαβατηρίων που φαίνεται να διαθέτουν αυθεντικά υδατογραφήματα ασφαλείας και ολογράμματα.
«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος πωλητής στην Τουρκία που παρέχει στα μέλη του IS πολύ υψηλού επιπέδου [δηλαδή, καλά πλαστά] έγγραφα, χρησιμοποιώντας συνομιλητές που μιλούν ρωσικά, αραβικά και άλλες γλώσσες για να εξυπηρετήσει διαφορετικούς πελάτες», είπε μια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Βέλγιο: 14χρονος σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί την ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων
«Γνωρίζουμε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν αυτά τα πλαστά διαβατήρια για να περάσουν στην Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν καταφέρνει να τους συλλάβει όλους».
Ενώ οι χαμηλόβαθμοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνήθως δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν ένα διαβατήριο, τα μέλη υψηλού επιπέδου που θέλουν να εγκαταλείψουν εντελώς το δίκτυο συνήθως αγοράζουν πολλά έγγραφα από διαφορετικές χώρες και τα χρησιμοποιούν για να μετακινούνται συχνά, αλλάζοντας διαβατήριο για κάθε νέα πτήση ή μεταφορά, είπε ένας Ρώσος πωλητής διαβατηρίων.
Ένας Ρώσος υπήκοος που πολέμησε για το ΙΚ μέχρι το 2015 είπε: «Είχα μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια όταν ήρθα από τη Συρία, οπότε αγόρασα το φθηνότερο διαβατήριο – ένα πραγματικά κακής ποιότητας διαβατήριο του Τατζικιστάν. Δεν λειτούργησε και με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».
«Μετά η οικογένειά μου πίσω στο σπίτι συγκέντρωσε αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα καλύτερης ποιότητας. Έτσι, πήρα ένα πραγματικό ρωσικό διαβατήριο, αλλά με τη φωτογραφία μου πάνω του, και μπόρεσα να φτάσω στην Ουκρανία με αυτό. Είναι πολύ καλό – κάποτε με σταμάτησε η αστυνομία στην Ουκρανία και το πήραν αλλά μου το επέστρεψαν μια εβδομάδα αργότερα λέγοντας ότι όλα είναι καλά. Δυστυχώς, αυτό το διαβατήριο λήγει τώρα, οπότε προσπαθώ να βρω χρήματα για να αγοράσω ένα νέο».
Για να εξαφανιστεί εντελώς ένα άτομο, για 500 δολάρια ο Ουζμπέκος πωλητής μπορεί να προσφέρει ακόμη και ένα τουρκικό πιστοποιητικό θανάτου που μπορεί να σταλεί στο προξενείο της χώρας καταγωγής του. «Αν δεν είσαι ο Αμπού Μπακρ Μπαγκντάντι [ο ηγέτης του ΙΚ, που σκοτώθηκε το 2019] κανείς δεν θα πήγαινε στο νεκροτομείο για να ελέγξει αν όντως πέθανες. Απλώς θα αποδέχονταν αυτό το έγγραφο και θα το έβαζαν στο σύστημα», είπε.
Υπάρχουν πολλές επιλογές διαβατηρίου, ανάλογα με την εθνικότητα των πελατών, τις γλώσσες που μιλούν, πού θέλουν να πάνε και πόσα πρέπει να ξοδέψουν. Τα φθηνότερα έγγραφα με τα οποία μπορείτε να φτάσετε στην Ευρώπη είναι τα διαβατήρια από τη Ρωσία, το Κιργιστάν και το Καζακστάν, τα οποία κοστίζουν περίπου 5.000 δολάρια ή 6.000 δολάρια ως μέρος ενός πακέτου βίζας Σένγκεν. Άλλες δημοφιλείς και ελαφρώς πιο ακριβές επιλογές είναι τα ουκρανικά και μολδαβικά έγγραφα, τα οποία επιτρέπουν ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ.
Η πιο ακριβή επιλογή είναι ένα διαβατήριο της ΕΕ, το οποίο θα κοστίσει στον πελάτη 8.000 $. Τέτοια διαβατήρια ζητούν συνήθως οι δυτικοί και οι Άραβες που μιλούν μερικά γαλλικά και μπορούν να περάσουν για Γάλλοι ή Βέλγοι πολίτες. Συνήθως, ένας πολίτης της ΕΕ φτάνει στην Τουρκία με το δικό του διαβατήριο, το πουλά στον Ουζμπέκο και τους συναδέλφους του για περίπου 2.500 ευρώ και, στη συνέχεια, η φωτογραφία διαβατηρίου αλλάζει σε αυτή ενός πελάτη. Στη συνέχεια, ο αρχικός κάτοχος του διαβατηρίου ισχυρίζεται ότι το διαβατήριό του έχει χαθεί και κάνει αίτηση για αντικατάστασή του στο προξενείο του/της στην Κωνσταντινούπολη.
Τα διαβατήρια γενικά τυπώνονται στις χώρες προέλευσής τους και μεταφέρονται στη χώρα όπου περιμένει ο πελάτης, όπου λαμβάνουν επίσημες σφραγίδες εισόδου στα σύνορα, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της νομιμότητας του εγγράφου.
«Το ίδιο το διαβατήριο δεν κοστίζει πολύ. Αυτό που κοστίζει είναι οι σφραγίδες», είπε ένας Ρώσος πωλητής. «Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνει σε δωροδοκίες για τις σφραγίδες».
«Στο παρελθόν η ποιότητα των διαβατηρίων στην αγορά ήταν κακή, επομένως υπήρχε περιορισμένος αριθμός χωρών στις οποίες μπορούσε κανείς να ταξιδέψει από τη Συρία», είπε. «Τώρα αυτά τα διαβατήρια είναι τόσο καλής ποιότητας που αν έχεις αρκετά χρήματα, μπορείς να πας παντού».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επιστρέφει στα γήπεδα ο Κρίστιαν Έρικσεν – Ξανά στο υψηλότερο επίπεδο
- Ισόπαλο έληξε το ντέρμπι – ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0
- Τρίτη σερί ήττα στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ – Εχασε 2-1 από τον Βόλο
- Βίντεο-ντοκουμέντο: «Σήκωσε τα πόδια σου…»: Σοκάρει η σεξουαλική επίθεση Γκρίνγουντ στη σύντροφό του
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας από τη Μάρι Γιόβα!