Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πανδημία, που διέλυσε την Υγεία, την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα αλλά και τις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει εγκλωβισμένος στην ίδια τη λαϊκιστική ρητορική του. Οι υποσχέσεις για τη μεταμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου σε «Γη της Επαγγελίας» στη μετα-Brexit εποχή δεν ευοδώθηκαν (συνέβαλε και η πανδημία σ’ αυτό». Η επιτυχής εμβολιαστική εκστρατεία της κυβέρνησης Τζόνσον, που κάλυψε τους πρώτους μήνες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής κατά της πανδημίας (άρνηση λήψης μέτρων, αστήρικτους ισχυρισμούς για στρατηγική «ανοσίας της αγέλης» κ.λπ.), άρχισε ήδη να αποτελεί παρελθόν, καθώς τα καλά βυθίζονται στη λαϊκή οργή για τα δεκάδες κορονοπάρτι που έγιναν στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω των lockdowns -ένα σκάνδαλο που έχει όνομα: partygate.
Πολλά προβλήματα
Οι αποκαλύψεις για τα πάρτι, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ενέργεια και τον πληθωρισμό στο 5,4% -το υψηλότερο επίπεδο των 30 τελευταίων ετών-, μετατρέπονται σε βαρίδια για τον Μπόρις Τζόνσον. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το προβάδισμα 32 ολόκληρων μονάδων για το Εργατικό Κόμμα (δημοσκόπηση YouGov). Ο βρετανικός Τύπος θυμήθηκε όλα τα ανάρμοστα της θητείας Τζόνσον, ακόμη και εκείνα που περνούσαν απαρατήρητα χάριν άλλων επιτυχιών του: Τις υποσχέσεις για χαμηλό πληθωρισμό, για κανένα πρόβλημα λόγω της επίσημης εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., για καμία πίεση στο σύστημα Υγείας. Ηρθε στην επιφάνεια η ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος που κόστισε 134.000, καθώς και οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη του, Ντόμινικ Κάμινγκς, για αδιαφορία απέναντι στα θύματα του κορονοϊού, αλλά και για τα 15 πάρτι εντός της Ντάουνινγκ Στριτ – σε ορισμένα συμμετείχε το πρωθυπουργικό ζεύγος!
Στοιχήματα
Γερμανία: Πρώην στρατιώτες των SS εισπράττουν συντάξεις «θυμάτων πολέμου»
Οι αναλυτές στα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξεκίνησαν ένα προσφιλές παιχνίδι: Το ποντάρισμα σε ονόματα πιθανών διαδόχων, αλλά και ομάδων στο Συντηρητικό Κόμμα υπέρ και κατά του Μπόρις Τζόνσον. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο χρόνος του συνήθως λαλίστατου και ευφάνταστου πρωθυπουργού τελειώνει. Eξι στους δέκα πολίτες εκφράζουν αρνητική άποψη για τον Τζόνσον, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos Mori. Στην ίδια δημοσκόπηση τα εύσημα των ερωτηθέντων παίρνει μόνο ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους πιθανός διάδοχος του Τζόνσον.
Προς το παρόν, ο Μπόρις Τζόνσον ανησυχεί μόνο για το πόρισμα της έρευνας που διεξάγει η ανώτερη κρατική αξιωματούχος, Σου Γκρέι, σχετικά με τα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι σημαντικό για εκείνον να βγει αλώβητος και να αποδείξει ότι «δεν γνώριζε». Τουλάχιστον θα έχει κλείσει μερικά στόματα και, κυρίως, των εσωκομματικών εχθρών του, που δεν είναι λίγοι. Ανάμεσά τους, ο βετεράνος Ντέιβ Ντέιβις, αλλά και βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά μαζί του, το 2019, όπως η Αλίσια Κερνς, ο Γκάρι Σάμπρουκ, ο Λι Αντερσον, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο. Συγκρότησαν, μάλιστα, κίνηση, που ονομάστηκε «συνωμοσία της χοιρινής πίτας» («pork pie plot») επειδή το έδεσμα είναι τοπική σπεσιαλιτέ στην εκλογική περιφέρεια της Αλίσια Κερνς, η οποία φέρεται ως επικεφαλής της ομάδας κατά του Τζόνσον. Εξαιτίας του partygate, το κόμμα έχασε έναν βουλευτή, τον Κρίστιαν Γουέικφορντ, ο οποίος δήλωσε αηδιασμένος και προσχώρησε στους Εργατικούς.
Πώς μπορεί να απομακρυνθεί
- Ο πρόεδρος της «Επιτροπής 1922», Γκράχαμ Μπρέιντι, φέρεται να έχει λάβει 11 επιστολές (άγνωστο αν είναι λιγότερες ή περισσότερες) βουλευτών που ζητούν ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού.
- Απαιτούνται 54 επιστολές για να κινηθεί η διαδικασία και 180 ψήφοι εναντίον του πρωθυπουργού (οι Τόρις έχουν 359 βουλευτές).
- Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, θεωρούνται επικρατέστεροι διάδοχοι σε περίπτωση που ο Τζόνσον χάσει τη θέση του ή παραιτηθεί.
- Ο πρώην υπ. Οικονομικών και εξέχον στέλεχος των Συντηρητικών, Τζορτζ Οζμπορν, είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε πολύ χειρότερη θέση από αυτήν που είχε περιέλθει η Τερέζα Μέι το 2017. Η δήλωση χαρακτηρίστηκε διφορούμενη, καθώς ο Οζμπορν παραδέχθηκε πως η θέση του Τζόνσον είναι απελπιστική, όμως προειδοποίησε τους δελφίνους και τους επιτιθέμενους να μην ετοιμάζονται για πρωθυπουργική έξοδο – η Μέι έμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως το 2019.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr