Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως αντίδραση στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά διογκώθηκαν σε ένα ευρύ κίνημα κατά της κυβέρνησης και του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.
Ο Ναζαρμπάγεφ, 81 ετών, ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης κράτους της πρώην ΕΣΣΔ, μέχρι που παρέδωσε την προεδρία στον Τοκάγιεφ το 2019. Η οικογένειά του πιστεύεται ότι έχει διατηρήσει την επιρροή της στο Νουρ-Σουλτάν, την πολιτική πρωτεύουσα της χώρας που φέρει το όνομά του πρώην προέδρου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ έφυγε από το Καζακστάν.
Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος Τοκάγιεφ δήλωσε ότι διέταξε τα στρατεύματά του να ανοίξουν πυρ και να σκοτώσουν διαδηλωτές προκειμένου να καταπνίξουν την εξέγερση. Το κίνημα παραμένει μέχρι στιγμής ακέφαλο, ενώ δεν έχουν εκφραστεί συγκεκριμένα αιτήματα σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η χώρα.
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημόσια κτίρια σε όλο το Καζακστάν λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν στις πιο αιματηρές συγκρούσης που έχει δει η πρώην σοβιετική δημοκρατία στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της.
Η Ρωσία δήλωσε ότι περισσότερα από 70 αεροπλάνα μεταφέρουν ρωσικά στρατεύματα στο Καζακστάν και πως αυτά βοηθούν τώρα στον έλεγχο του κεντρικού αεροδρομίου του Αλμάτι, το οποίο ανακαταλήφθηκε την Πέμπτη από τους διαδηλωτές.
Η εξέγερση προκάλεσε τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας σε μια περίοδο υψηλής έντασης στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, καθώς η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα για την κρίση στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ κατηγόρησε τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες» που είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να στοιχειωθετεί τα λεγόμενά του.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
«Οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα τους, συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα ή προετοιμάζονται γι’ αυτά», δήλωσε Καζάκος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
«Όποιος δεν παραδοθεί θα καταστραφεί. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στον στρατό να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν, χωρίς προειδοποίηση».
https://www.youtube.com/watch?v=HSI4_icVI6Q&ab_channel=noviDANI
Οι διαδηλωτές στο Αλμάτι προέρχονται κυρίως από τα φτωχά προάστια της πόλης ή από τις γύρω πόλεις και χωριά.
«Τη νύχτα, όταν ακούμε εκρήξεις, φοβάμαι», δήλωσε στο Reuters μια γυναίκα ονόματι Κουραλάι. «Πονάει το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν. Αυτό έχει σαφώς σχεδιαστεί… Πιθανώς η κυβέρνησή μας έχει χαλαρώσει κάπως».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, 26 «ένοπλοι εγκληματίες» έχουν «εκκαθαριστεί», ενώ 18 μέλη της αστυνομίας και της εθνοφρουράς έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο, το πραγματικό μέγεθος των απωλειών είναι μάλλον αρκετά μεγαλύτερο, καθώς οι αριθμοί δεν φαίνεται να έχουν ενημερωθεί από την Πέμπτη.
Άμεση η αντίδραση της Ρωσίας – Διστακτικές οι χώρες της Δύσης
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την κατάσταση με τον Τοκάγιεφ σε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.
Η άμεση αντίδραση της Μόσχας κατέδειξε την ετοιμότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει βία για να διατηρήσει την επιρροή του στο Καζακστάν, την ώρα που το μέτωπο με τη Δύση παραμένει ανοιχτό στην Ουκρανία.
Η αποστολή των στρατευμάτων έγινε στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει τη Ρωσία και πέντε πρώην σοβιετικούς συμμάχους. Η Μόσχα δήλωσε ότι η δύναμή της θα αριθμεί περίπου 2.500 άτομα.
Tην υποστήρίξή της προς τον Τοκάγιεφ έχει επίσης εκφράσει η Κίνα. Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Καζάκο ομόλογό του ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση βίας για την αποσταθεροποίηση του Καζακστάν.
Αν η Δύση δεν βγάλει το Καζακστάν από την επιρροή της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σύρει το κράτος της Κεντρικής Ασίας σε «μια δομή όπως η Σοβιετική Ένωση», δήλωσε στο Ρόιτερς πρώην υπουργός που σήμερα ηγείται της αντιπολίτευσης στο Καζακστάν.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα για τυχόν «ενέργειες που μπορεί να θέσουν τις βάσεις για την κατάληψη των θεσμών του Καζακστάν».
Υπενθυμίζεται ότι το Καζακστάν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και ο κορυφαίος εξορύκτης ουρανίου στον κόσμο. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, τροφοδοτούμενες από τις ταραχές στη χώρα της κεντρικής Ασίας.
Ντωμεταξύ στο Αλμάτι λέει καίγονται οχήματα του στρατού κ της αστυνομίας #Kazakhstan
— Kostas Anastopoulos (@KonAnastopoulos) January 5, 2022
Protesters now storming the main government building in Kazakhstan’s largest city Almaty. pic.twitter.com/lemKcpILL8
— Patrick Reevell (@Reevellp) January 5, 2022
Πηγή: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός 07/01: 29.334 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 632 διασωληνωμένοι
- Ενίσχυση με επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο – Μόνο περιστατικά κορονοϊού το Σισμανόγλειο
- Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας – Ποια προτείνουν οι ειδικοί
- ΟΑΣΑ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΜ
- Νέα μέτρα: Επιδότηση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους – Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο
- Σοκ στην Εύβοια: Προσπάθησε να κάψει άνδρα ζωντανό – Την είχε απειλήσει με τσεκούρι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr