Ο πασίγνωστος ήρωας του «Hotel Rwanda», που έσωσε 1.200 αμάχους στη γενοκτονία του 1994 και η ιστορία του έγινε ταινία το 2004, εκτίει ποινή 25 χρόνων μετά την καταδίκη του ως «τρομοκράτη» στην πατρίδα του, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης. Μάλιστα, μετά την έφεση που άσκησε πρόσφατα ο γενικός εισαγγελέας, η ποινή του κινδυνεύει να αυξηθεί σε ισόβια! Στο πλευρό του όμως αγωνίζονται οι τρεις κόρες του (μία φυσική και δύο θετές), κάνοντας διεθνή εκστρατεία για να αποδείξουν την αθωότητα του πατέρα τους, και κινώντας γη και ουρανό για την απελευθέρωσή του.
Στο τέλος Αυγούστου του 2020 ο Ρουσεσαμπαγκίνα απήχθη με μυθιστορηματικό τρόπο από μυστικούς πράκτορες της Ρουάντα στο Ντουμπάι και μεταφέρθηκε σιδεροδέσμιος στο Κιγκάλι για να δικαστεί. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς οι δικηγόροι του μήνυσαν την ελληνική αεροπορική εταιρία που «συνήργησε» στην απαγωγή του, μεταφέροντάς τον στην πατρίδα του αντί για το Μπουρούντι, που ήταν ο προορισμός του. Το θέμα είναι πως ο 67χρονος σήμερα ήρωας του 1994, που πρόσφερε με κίνδυνο της ζωής του καταφύγιο σε 1.200 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα μέλη της φυλής των Τούτσι, στο ξενοδοχείο «Mille Collines» του οποίου ήταν διευθυντής, για να τους σώσει από το μαχαίρι των Χούτου (φυλή στην οποία ανήκε και ο ίδιος), κινδυνεύει τώρα να περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.
Είναι γεγονός ότι ο Ρουσεσαμπαγκίνα τυγχάνει σφοδρός πολέμιος του σημερινού προέδρου της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, και εργαζόταν συστηματικά από το εξωτερικό για την ανατροπή του ως ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής. Οχι όμως μέσα από ένοπλες τρομοκρατικές ενέργειες, όπως τον κατηγορεί το καθεστώς. Οι κόρες του, Λις Ρουσεσαμπαγκίνα, Καρίν Κανίμπα και Ανέζ Κανίμπα (οι δύο τελευταίες είναι ανιψιές του, τις οποίες υιοθέτησε από μωρά, μετά τη σφαγή των γονιών τους στη γενοκτονία), είχαν το δικαίωμα να του μιλούν στο τηλέφωνο μόνο για 5 λεπτά κατά τη διάρκεια της επτάμηνης «δίκης-παρωδίας». Η Διεθνής Αμνηστία εξακρίβωσε ότι ακόμη και οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες στο εξωτερικό παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρουάντα με το διαβόητο σύστημα Pegasus.
«Ο πατέρας μας έγινε στόχος συκοφαντικής εκστρατείας από το αυταρχικό καθεστώς του Καγκάμε. Τον κατηγόρησαν ως εγκέφαλο τρομοκρατικών επιθέσεων και δολοφονιών», δήλωσε στον «Guardian» η Ανέζ Κανίμπα. Ο ίδιος ο Καγκάμε αρνήθηκε ότι ο Ρουσεσαμπαγκίνα διώκεται λόγω της διασημότητάς του, ώστε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό παράδειγμα για άλλους αντιφρονούντες. «Η δίκη αφορά στις πράξεις του, δεν έχει καμία σχέση με την ταινία», είπε χαρακτηριστικά.
Τον Οκτώβριο η Ευρωβουλή υιοθέτησε με 660 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 18 αποχές καταδικαστικό ψήφισμα για τη Ρουάντα, χαρακτηρίζοντας την περιπέτεια του ήρωα του 1994 ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χθες οι τρεις κόρες του ενημέρωσαν τη Βουλή των Λόρδων, συνεχίζοντας τη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του πατέρα τους – ο οποίος καταδικάστηκε ψευδώς ως ηγέτης του ένοπλου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. «Η στρατηγική μας», εξήγησε η Ανέζ στους Βρετανούς πολιτικούς, «είναι να ασκήσουμε τόσο μεγάλη πίεση στον Καγκάμε, ώστε να βαρεθεί και να αφήσει ελεύθερο τον πατέρα μας λόγω του πολιτικού κόστους».Στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας το ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Lantos Foundation ζήτησε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε κορυφαίους υπουργούς της Ρουάντα.