Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη στο Russia Today, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία «δεν θα ήθελε να επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθεσης», αναφερόμενος στις εντάσεις με το Κίεβο.
Προειδοποίησε τους «θερμοκέφαλους», όπως τους χαρακτήρισε, στην Ουκρανία για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση και είπε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε προκλήσεις. Ωστόσο, ο διπλωμάτης είπε ότι «η επιλογή εξαρτάται από τους εταίρους μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το γεγονός ότι οι αρχές των ΗΠΑ ήταν αρκετά γρήγορες, όσον αφορά τη διοργάνωση μελλοντικών επαφών, πιστεύω ότι είναι ένα θετικό σημάδι, ανεξάρτητα από την ουσιαστική δουλειά που θα πρέπει, από την άλλη, να ακολουθήσει».
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία «έχει όλες τις δυνατότητες για να εξασφαλίσει πλήρη στρατιωτική και τεχνική απάντηση σε κάθε είδους προκλήσεις που μπορεί να εκτυλιχθούν γύρω μας».
Οι δηλώσεις του κορυφαίου διπλωμάτη έρχονται εν μέσω μιας κλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία, με αρκετούς δυτικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα είναι ένας πιθανός πρόδρομος για την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στη γείτονά της.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμοι και απλώς απεικονίζουν μια «υστερία» που αναπαράχθηκε στον Τύπο.
Αντίθετα, η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθαρρύνει τους αξιωματούχους του Κιέβου να εμπλακούν σε αντιρωσικές προκλήσεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λαβρόφ είπε ότι οι ουκρανικές αρχές «γίνονται όλο και πιο αυθάδικες… με την επιθετικότητά τους απέναντι στις συμφωνίες του Μινσκ, απέναντι στη Ρωσία και στις προσπάθειές τους να προκαλέσουν τη Δύση να υποστηρίξει τις μαχητικές τους φιλοδοξίες».
Το Πρωτόκολλο του Μινσκ είναι ένα σύμφωνο κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφηκε το 2014 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ντονμπάς. Η σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας ξέσπασε μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν του 2014, όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση ανατράπηκε μετά από βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ να ανακηρύσσουν την αυτονομία τους από το Κίεβο.
Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία, ούτε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος του ΟΗΕ τα αναγνωρίζει ως κυρίαρχα έθνη. Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι δεν έχει διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη σύγκρουση και είπε ότι το βάρος είναι στο Κίεβο να συνάψει συμφωνία με τους ηγέτες από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στα ρωσικά σύνορα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες, επιμένοντας ότι οι αυτονομιστές υποστηρίζονται από τη Ρωσία και κάλεσε για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΠΗΓΗ: RT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Φόβοι για 20.000 κρούσματα τη μέρα στην κορύφωση της «Ομικρον»
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις και πάρτι
- Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την πιάνει κανένα μονοκλωνικό δείχνουν οι πρώτες μελέτες
- Γιώργος Τράγκας: Ο κακός χαμός στο κόμμα του
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Πότε ξεκινά η δίκη του, γατί κατηγορείται
- Αλέξης Τσίπρας: Όλα όσα δεν είπε στη Μάρα Ζαχαρέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr