Υπό την ασφυκτική πίεση των δυτικών κρατών (Αμερικανών και Ευρωπαίων) τα κορυφαία στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης (μεταξύ των οποίων και ο προεδρεύων της τριμελούς επιτροπής και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Μοχάμεντ Μένφι) σε συζητήσεις και συνεντεύξεις υποστηρίζουν ότι οι εκλογές (όχι μόνο οι προεδρικές αλλά ακόμα και οι βουλευτικές) θα πρέπει να διεξαχθούν. Και μάλιστα σε μία στιγμή που οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι, δεν υπάρχουν κατάλογοι για τους ψηφοφόρους, δεν υπήρξε μία ξεκάθαρη λίστα υποψηφίων και η κατάσταση ειδικά στη νότια περιοχή της Φεζάν/Σάμπχα είναι εκρηκτική και κυριαρχούν βίαιες ενέργειες. Αν και έχουν λάβει χώρα πρόσφατα ορισμένες θετικές κινήσεις, όπως του διορισμού από πλευράς του γ.γ. του ΟΗΕ της Αμερικανίδας πρέσβειρας Στέφανι Ουίλιαμς ως εκπροσώπου του στη Λιβύη (είναι η διπλωμάτης που χειρίστηκε πολλές από τις επιμέρους επαφές των τελευταίων χρόνων με όλα τα στελέχη του λιβυκού πολιτικού, οικονομικού, ενεργειακού και στρατιωτικού κατεστημένου), κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί σε μία τόσο άναρχη και ανασφαλή χώρα ότι όλοι θα κρατήσουν τον λόγο και τις υποσχέσεις τους.
1 Aπό πολιτικής πλευράς και υποψηφιοτήτων η κατάσταση είναι χαοτική. Επακριβώς πέραν ορισμένων γνωστών υποψηφιοτήτων π.χ. του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεΐμπα, του γιου του Καντάφι, του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, του πρώην πρέσβη στον ΟΗΕ Νταμπάσι και του πρώην υπ. Εσωτερικών Μπασάγκα από τη σκληροπυρηνική πόλη Μισράτα, δεν υπάρχει εικόνα συνολική, δεν έλαβαν χώρα ομαλές προεκλογικές συζητήσεις, για πολλούς υποψηφίους υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις. Ειδικά για τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ και φυσικά για τον Χάφταρ, που τους συνδέουν με σημαντικές αποδείξεις και εμπλοκές σε εγκλήματα πολέμου κ.λπ. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο οι πολίτες της Τριπολιτάνα να συμφωνήσουν με τον λαό της Κυρηναϊκής και της Φεζάν για τα όποια αποτελέσματα (αν γίνουν οι εκλογές).
2 Ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενωσης μέσω του προεδρεύοντα υπ. Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Γκακόσο, έχει ζητήσει την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού ενώ εκτιμά ότι οι κάτοικοι τις Λιβύης δεν έχουν ενημερωθεί για την όλη διαδικασία. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, ενώ αν και έχει γίνει οριακή πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα από τη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα, όλες συμφωνίες που έγιναν ή υπεγράφησαν από τη διάσκεψη του Σχιράτ στο Μαρόκο το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σεβαστές. Μεταξύ αυτών που από την αρχή εξέφρασαν τη διαφωνία της χώρας του για τις εκλογές είναι ο πολύπειρος ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν ματαιωθούν ή αναβληθούν για αργότερα οι εκλογές, αφού εγκυμονεί άμεσος κίνδυνος υποτροπής και νέος γύρος ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα σε πολιτοφυλακές και επιμέρους φανατικές οργανώσεις διαφόρων πολιτικών-ισλαμικών, πολιτιστικών και ενεργειακών κατευθύνσεων και συμφερόντων.
3 Αν και η λεγόμενη ομάδα των «5+5», δηλαδή πέντε αξιωματικών από τον νόμιμο στρατό της χώρας και πέντε από τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Στρατό του πολέμαρχου Χάφταρ (LNA), συναντήθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, οι διαφορές είναι πολλές. Επισκέφτηκαν από κοινού την Αγκυρα και τη Μόσχα, όπου είχαν επαφές για την αποχώρηση των μισθοφόρων και ξένων συμβούλων και απλά απέσπασαν υποσχέσεις και ευχολόγια. Μεταξύ τους συμφωνήσανε για ορισμένα θέματα, π.χ. την ασφάλεια συνόρων, την πιθανή στο μέλλον «ενιαιοποίηση» των δυνάμεων της ανατολικής και δυτικής Λιβύης, την υιοθέτηση «διοίκησης ομπρέλας» για όλους, εν τούτοις πολλά προβλήματα στελέχωσης, εκπαίδευσης, διοικητικής μέριμνας παραμένουν ανοικτά. Πάντως συμφωνήσανε στα λόγια στην πρόσφατη συνάντηση της Σύρτης μεταξύ του αρχηγού των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγου Μοχάμεντ Χαντάντ και του αρχηγού των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης αντιστράτηγου Αντέλ αλ Ναντόρι να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του στρατού και η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Αυτά στα λόγια ακούγονται ως θετικά, αλλά στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθούν.
4 Περιφερειακά της Λιβύης η κατάσταση είναι σε όλα τα μέτωπα προβληματική. Από τη δυτική Σαχάρα μέχρι τις μάχες στην Αιθιοπία με τις δυνάμεις του Τίγρη. Το Σαχέλ τελεί υπό αποσταθεροποίηση, με φθίνουσα την επιρροή της Γαλλίας ενώ ενισχύεται η δυναμική της Τουρκίας, των Αμερικανών και μερικώς της Ρωσίας. Η πρόσφατη σύνοδος Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη έχει συνδράμει στην οικονομική, επενδυτική και στρατιωτική ενδυνάμωση του ρόλου της Αγκυρας. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η διαφθορά, τα πορώδη σύνορα, η διακίνηση ναρκωτικών προστίθενται στον κατάλογο των αρνητικών τάσεων και εξελίξεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr