Η πριγκίπισσα Χάγια ήταν η νεότερη από τις έξι συζύγους του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ – του πολυδισεκατομμυριούχου ηγεμόνα του Ντουμπάι, πρωθυπουργού των ΗΑΕ και ισχυρού ιδιοκτήτη ιπποδρόμων.
Η απόφαση παρέχει στην πριγκίπισσα Χάγια ποσά για να καλύψει το κόστος λειτουργίας δύο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών – το ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου, καθώς και την κύρια κατοικία της στο Έγκαμ του Σάρεϊ. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για σημαντικό «προϋπολογισμό ασφαλείας» καθώς και για διακοπές, μισθούς και κατ’ οίκον διαμονή τόσο για μια νοσοκόμα όσο και για μια νταντά, θωρακισμένα οχήματα για την οικογένεια και το κόστος συντήρησης διαφόρων πόνι και κατοικίδιων ζώων.
Το δικαστήριο έχει, επίσης, επιδικάσει εξασφαλισμένες πληρωμές 5,6 εκατομμυρίων λιρών ετησίως σε καθένα από τα δύο παιδιά της, μια 14χρονη κόρη και έναν εννιάχρονο γιο. Αυτά θα εξασφαλιστούν με εγγύηση 290 εκατομμυρίων λιρών.
Το χρονικό μιας απίστευτης υπόθεσης
Αυτή η μακροχρόνια δικαστική μάχη έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στον συνήθως κλειστό κόσμο των βασιλικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής.
Η πριγκίπισσα Χάγια διέφυγε από το Ντουμπάι στη Βρετανία με τα παιδιά της το 2019, λέγοντας ότι φοβόταν τη ζωή της, αφού ανακάλυψε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε προηγουμένως απαγάγει δύο από τις άλλες κόρες του – τη Σέιχα Λατίφα και τη Σέιχα Σάμσα – και τις είχε επιστρέψει στο Ντουμπάι παρά τη θέλησή τους.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ, 72 ετών, αρνήθηκε τις απαγωγές – παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2020 που είπε ότι ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, αληθινές. Δημοσίευσε ένα ποίημα με τίτλο «Ζούσες, πέθανες», που ευρέως υποτίθεται ότι απειλούσε την πριγκίπισσα, αφού ο Σεΐχης ανακάλυψε ότι η πριγκίπισσα είχε σχέση με έναν πρώην σωματοφύλακά της.
Η πριγκίπισσα Χάγια συνέχισε να δέχεται απειλές μετά τη μετακόμισή της στη Βρετανία, με μηνύματα που έλεγαν «μπορούμε να σε φτάσουμε οπουδήποτε» και έκτοτε ξόδεψε τεράστια ποσά για την ασφάλειά της, φοβούμενη ότι τα παιδιά της θα απαχθούν και θα μεταφερθούν πίσω στο Ντουμπάι.
Οι χρήστες του Χ εγκαταλείπουν μαζικά την πλατφόρμα μετά τις εκλογές
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε φέτος ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε παραβιάσει παράνομα τα κινητά τηλέφωνα της πριγκίπισσας Χάγια, των σωματοφυλάκων της και της νομικής της ομάδας. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι δεν είχε στην κατοχή του υλικό από χάκερ και ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί παρακολούθηση με ρητή ή σιωπηρή εξουσία του. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε το αντίθετο.
Στην απόφαση διαζυγίου, ο δικαστής απεφάνθη ότι η πριγκίπισσα και τα δύο παιδιά της ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα. Είπε ότι χρειάζονταν συνεχή ασφάλεια κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν δεν ήταν από εξωτερικές πηγές, είπε, αλλά από τον ίδιο τον πατέρα τους.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να καταλήξει σε ένα εύλογο συμπέρασμα, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος του διαζυγίου, δεδομένου «του εξαιρετικό πλούτου και του αξιοσημείωτου βιοτικού επιπέδου που απολάμβαναν αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γάμου των γονιών τους». Προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς το επίπεδο έβγαζε την υπόθεση «εντελώς έξω από τα συνηθισμένα».
Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας Χάγια επέμειναν ότι η ίδια δεν είχε υποβάλει αξιώσεις για τις δικές της μελλοντικές ανάγκες, αλλά η πριγκίπισσα επικρίθηκε κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων για τα ακραία έξοδά της. Στον γιο της, για παράδειγμα, μόλις εννέα ετών, η πριγκίπισσα είχε χαρίσει τρία ακριβά αυτοκίνητα καθώς «είχε συνηθίσει να του δίνουν αυτοκίνητα ως δώρα». Η κριτική εις βάρος της πριγκίπισσας για τα έξοδα αυτά ήταν, είπε ο δικαστής, μια δικαιολογημένη κριτική.
Στην απόφασή του, ωστόσο, ο δικαστής έλαβε υπόψη του στοιχεία που προσκόμισε η πριγκίπισσα Χάγια και που αποδείκνυαν ότι η ίδια είχε εκβιαστεί από μέλη του προσωπικού ασφαλείας της, για τη σχέση που είχε με έναν από αυτούς. Η πριγκίπισσα φαίνεται πως κανε αρκετές πληρωμές σε τέσσερις από αυτούς τους υπαλλήλους, μερικές από τις οποίες προέρχονταν από τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών της. Για να το διορθώσει, είπε ότι είχε πουλήσει κοσμήματα αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες και από τότε έπρεπε να πουλήσει περισσότερα.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ του Ντουμπάι είπε ότι κειμήλια και δώρα, που δόθηκαν στην πρώην σύζυγό του όσο αυτή βρισκόταν στο πλευρό του, θα σταλούν τώρα σε αυτήν. Τα «κειμήλια» αυτά περιλαμβάνουν παπούτσια μπαλέτου που της δόθηκαν από τους παγκοσμίου φήμης χορευτές Dame Margot Fonteyn και Rudolf Nureyev. Ο Σεΐχης, είπε, ακόμη, ότι έχει «κατεβάσει» το διαδικτυακό ποίημα που του αποδίδεται, το οποίο η πριγκίπισσα αντιλήφθηκε ως απειλή για τη ζωή της.
Ο Σεΐχης υποστήριξε, τέλος, ότι δεν είχε σκοπό να κάνει κακό στην πριγκίπισσα.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τσιόδρας: Διπλασιάζονται τα κρούσματα «Όμικρον» κάθε τρεις ημέρες – Επαγρύπνηση για περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Εισαγγελική έρευνα και για άλλα ροζ βίντεο
- Μετάλλαξη Όμικρον: 26 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τεράστια η μεταδοτικότητά της
- Revenge Porn: Νέες σοκαριστικές καταγγελίες – Ο δημοσιογράφος, το πολιτικό στέλεχος και το μοντέλο
- Οικονόμου: Οι εμβολιασμένοι θα πληρώσουν τα rapid test αν υπάρξει εισήγηση
- Ιρίνα Καραμάνος: Η Ελληνίδα σύντροφος του νέου Προέδρου της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr