Ο Ουίλιαμ Χένρι Γκέιτς 3ος (61 ετών) είναι πρώτος στην κατάταξη για τέταρτη διαδοχική χρονιά και για το 18ο από τα 22 τελευταία χρόνια, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 86 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Γκέιτς, ο οποίος ρίχθηκε στην περιπέτεια της Microsoft σε ηλικία 19 ετών, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στο δεύτερο έτος του Χάρβαρντ, δεν κατέχει πλέον παρά περίπου 2,5% του κεφαλαίου της επιχείρησης την οποία συνίδρυσε το 1975 με τον Πολ Άλεν.
Εκτός από τις νέες περιουσίες του Ίντερνετ, ο μοναδικός που διατάραξε κάπως την ιεραρχία είναι ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος περνά από την 14η στην 11η θέση.
Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε μια χρονιά, στα 41,5 δισεκ. δολάρια. Προηγείται τώρα της συμπατριώτισσάς του Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L’ Oreal, με 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο δεύτερος στην κατάταξη είναι επίσης ένας πολύ στενός φίλος του Μπιλ Γκέιτς, ο αμερικανός επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος τον ακολουθεί σε απόσταση με μια περιουσία που υπολογίζεται σε 75,6 δισεκ. δολάρια.
Ο γκουρού των χρηματοοικονομικών που έκανε περιουσία ως επικεφαλής της εταιρείας χαρτοφυλακίου Berkshire Hathaway, πήρε τη θέση του Ισπανού Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτή της επιχείρησης υφαντουργίας Inditex και της κύριας μάρκας του ομίλου, της Zara.
Ο 80χρονος επιχειρηματίας έπεσε στην τέταρτη θέση, με μια προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 71,3 δισεκ. δολάρια, ακριβώς πίσω από τον Τζεφ Μπέζος, πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του γίγαντα του Ίντερνετ Amazon.
Ηλικίας 53 ετών, ο Μπέζος, με το ξυρισμένο κεφάλι και το διεισδυτικό βλέμμα κατέχει περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου του, ο οποίος δεν έχει πάψει να διαφοροποιείται με επιτυχία και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χάρη στην ευφορία που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς και μια πολύ βιώσιμη ανάπτυξη, ο Amazon είδε την τιμή της μετοχής του να κάνει άλμα, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος κατά 61% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, για να φθάσει πλέον τα 72,8 δισεκ. δολάρια.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Άλλη αξιοσημείωτη άνοδος είναι αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που μόλις στα 32 του βρίσκεται τώρα επικεφαλής μιας περιουσίας 56 δισεκ. δολαρίων, γεγονός που τον τοποθετεί στην πέμπτη θέση της κατάταξης.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος και οι συνιδρυτές ενός άλλου γίγαντα του Ίντερνετ, της Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν (αμφότεροι 43 ετών) είναι οι μόνοι μεταξύ των είκοσι πρώτων της κατάταξης που έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών.
Οι Έλληνες της λίστας του Forbes
Τρία ελληνικά ονόματα, αυτά του Φιλίππου Νιάρχου, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και του Σπύρου Λάτση, με συνολική περιουσία 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωρίζουν ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes.
Πλουσιότερος Έλληνας, (814η θέση), είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Σύμφωνα με το Φορμπς, ο κ. Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μια πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης (Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γουόρχολ κά).
Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας (973η θέση) είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων Glencore.
Στην 1098η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη βρίσκεται επίσης το όνομα του εφοπλιστή Σπύρου Λάτση, που διαθέτει, εκτός από 12 μεγάλα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, καθώς και επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα ‘EFG International’, στον ενεργειακό όμιλο ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ και στην εταιρεία ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων ‘Lamda Development’.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)