Η Fitch Ratings ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Evergrande έχει εισέλθει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», που αντανακλά την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει τόκους υπερημερίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι προθεσμίες εξόφλησης είχαν λήξει πριν από ένα μήνα, ενώ οι περίοδοι χάριτος έληξαν τη Δευτέρα.
Η προφανής αποτυχία της εταιρείας ακινήτων να πληρώσει αυτούς τους τόκους έχει αναζωογονήσει τους φόβους για το μέλλον της, καθώς αυτή «βουλιάζει» κάτω από περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικών υποχρεώσεων. Η Evergrande είναι τεράστια – έχει περίπου 200.000 υπαλλήλους, συγκέντρωσε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις πέρυσι και διευθύνει περισσότερα από 1.300 έργα, σε περισσότερες από 280 πόλεις.
Οι αναλυτές ανησυχούν εδώ και καιρό ότι μια κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερους κινδύνους για την αγορά ακινήτων της Κίνας, βλάπτοντας τους ιδιοκτήτες κατοικιών και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ακίνητα και οι συναφείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν έως και το 30% του κινεζικού ΑΕΠ. Οι κινεζικές αρχές, παρόλα αυτά, έχουν μέχρι στιγμής υποβαθμίσει τους κινδύνους που θα προκαλούσε η κατάρρευση της Evergrande.
«Η ηγεσία της Κίνας προσπαθεί να το παίξει ψύχραιμη, αλλά οι συνθήκες γύρω από την καθοδική πορεία του Evergrande εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του Κινέζου Προέδρου Σι Ζινπίνγκ στην οικονομία της Κίνας», δήλωσε στο CNN ο Κρεγκ Σίνγκλετον, συνεργάτης στο κινεζικό πρόγραμμα του «Foundation for Defense of Democracies», ενός ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Ουάσιγκτον.
Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία ότι το Πεκίνο αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην καθοδήγηση της Evergrande μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους της και των εκτεταμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.
Η τοπική κυβέρνηση στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου εδρεύει η Evergrande, δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα στείλει αξιωματούχους στην εταιρεία για να επιβλέπουν τη διαχείριση κινδύνου, να ενισχύσουν τους εσωτερικούς ελέγχους και να φροντίσουν για την κατά το δυνατόν ομαλή λειτουργία της, από εδώ και στο εξής.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Evergrande ανακοίνωσε ότι θα συστήσει μια επιτροπή διαχείρισης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών εκπροσώπων, για να επικεντρωθεί στον «μετριασμό και την εξάλειψη» των μελλοντικών κινδύνων. Στα μέλη της επιτροπής συγκαταλέγονται κορυφαίοι αξιωματούχοι από μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στο Γκουανγκντόνγκ, καθώς και ένα στέλεχος από έναν σημαντικό διαχειριστή επισφαλών χρεών, που ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διοχετεύσει 188 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, προφανώς για να αντιμετωπίσει την ύφεση των ακινήτων.
Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η προστασία των χιλιάδων Κινέζων που έχουν αγοράσει ημιτελή διαμερίσματα, μαζί με τους εργάτες των κατασκευών, τους προμηθευτές και τους μικροεπενδυτές. Θέλει επίσης να περιορίσει τον κίνδυνο υποχώρησης άλλων εταιρειών ακινήτων. Οι φόβοι των επενδυτών για την χρεοκοπία της Evergrande έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις άλλες εταιρείες, καθώς οι αποδόσεις του υπεράκτιου κινεζικού εταιρικού χρέους αυξάνονται.
«Αυτές οι πιο πρόσφατες παρεμβάσεις, τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και από αξιωματούχους στο Γκουανγκντόνγκ, υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποδέχονται τώρα διστακτικά ότι η Evergrande είναι, στην πραγματικότητα, “πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να αποτύχει”», είπε ο Σίνγκλετον.
Από την άλλη, βέβαια, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν κατηγορήσει για την κρίση της Evergrande τους ηγέτες της εταιρείας. Τα προβλήματά της ήταν αποτέλεσμα «κακής διαχείρισης και τυφλής επέκτασης», ανέφεραν τη Δευτέρα σε δημόσιες δηλώσεις τους η κεντρική τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της χώρας, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες επικρίσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί για περισσότερο από ένα χρόνο να χαλιναγωγήσει τον υπερβολικό δανεισμό από μεριάς των εταιρειών ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί εν τέλει να «χαρεί να δει την ίδια την εταιρεία να υποχωρεί και τους ομολογιούχους της να υφίστανται ένα γενναίο “κούρεμα”», δήλωσε ο Louis Kuijs, επικεφαλής των οικονομικών για την Ασία στην Oxford Economics.
Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο κυβερνήτης της κεντρικής κινεζικής τράπεζας, Γι Γκανγκ, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της Evergrande να αντιμετωπιστούν με «προσανατολισμό στην αγορά». Αυτό «θα ενίσχυε τη συνεχιζόμενη στάση των αρχών να μην στραφούν σε κανένα πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς του IG Group.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αλεξανδρούπολη: Σοκάρει η νέα γυναικοκτονία – 29χρονη ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της [βίντεο]
- Καιρός: «Αγριεύει» το σκηνικό σε όλη τη χώρα το επόμενο 48ωρο – Καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια στα ορεινά [βίντεο]
- Κορονοϊός – Εμβόλιο: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα παιδιά 5-11 ετών – Τι δόση λαμβάνουν και πού εμβολιάζονται
- Κορονοϊός: Επτάμηνο το πιστοποιητικό για εμβολιασμένους 60+
- Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές «βράζουν» λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr