Η καταμέτρηση των παιδιών που γεννήθηκαν από το 2000 έως το 2010 τα έβγαλε τουλάχιστον 11,6 εκατομμύρια λιγότερα, από όσα ήταν στην πραγματικότητα.
Στην τελευταία στατιστική επετηρίδα που δημοσιεύθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο ανέβηκε στα 172,5 εκατομμύρια, πολλά περισσότερα από τα 160,9 εκατομμύρια παιδιά που είχαν απογραφεί το 2010.
Δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο το πώς προέκυψε αυτό το τεραστίων διαστάσεων λάθος. Ωστόσο, πολλοί εικάζουν ότι οι περισσότεροι γονείς αυτών των 12.000.000 παιδιών τα έκρυψαν σκόπιμα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν συνέπειες για την παραβίαση της «πολιτικής του ενός παιδιού» από μεριάς τους.
Η Κίνα άρχισε να επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να κάνουν δεύτερο παιδί το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι γονείς δεν θα δήλωναν επίσημα ένα νεογέννητο εάν ξεπερνούσαν το όριο, τουλάχιστον μέχρι το παιδί να γίνει έξι ετών και να χρειαστεί να εγγραφεί στο σχολείο, λέει ο ανεξάρτητος Κινέζος δημογράφος He Yafu.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Περίπου το 57% των παιδιών που καταγράφηκαν φέτος ήταν κορίτσια, υποδεικνύοντας ότι η διαφορά θα μπορούσε εν μέρει να συνδέεται με τους γονείς που δεν δήλωναν τη γέννηση των κοριτσιών, ώστε να συνεχίσουν να προσπαθούν για αγόρι.
Επιπλέον, η απογραφή του 2010 διεξήχθη την 1η Νοεμβρίου, επομένως θα «χάθηκαν» οι γεννήσεις που συνέβησαν τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Οι έρευνες απογραφής, επίσης, συνήθως δεν περιλαμβάνουν άτομα που έχουν πεθάνει ή μετανάστευσαν κατά τα ενδιάμεσα χρόνια.
Οι αναθεωρήσεις δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να μετρηθεί με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Τα ποσοστά γεννήσεων για τα έτη 2011 έως 2017 επίσης αυξήθηκαν στην τελευταία στατιστική επετηρίδα, υποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα της υπομέτρησης του αριθμού των παιδιών πιθανότατα συνεχίστηκε και μετά το 2010.
Πλέον στην Κίνα το ανώτατο όριο γεννήσεων ανά οικογένεια φθάνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρία παιδιά και για την υπέρβαση του ορίου δεν υπάρχουν κυρώσεις. Ακόμη και έτσι, βέβαια, η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, που θεωρείται ότι από φέτος θα επηρεάσει και τον αριθμό του συνολικού πληθυσμού της.