Ενα ακόμη χτύπημα στο γαλλικό τουρισμό ήταν η χθεσινή οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ευρώπη, ειδικά στη διάρκεια του Euro. Η οδηγία αφορά όλη τη θερινή σεζόν, αφού λήγει στις 31 Αυγούστου.
Στο μεταξύ, με αυξήσεις 1 δισ. ευρώ στους εκπαιδευτικούς ως το 2020 και επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του οργανισμού των σιδηροδρόμων SCNF απάντησε η γαλλική κυβέρνηση στην απεργία των σιδηροδρομικών, η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ματαιώνοντας δρομολόγια προς το Βέλγιο και την Ολλανδία. Ταυτόχρονα απεργούσαν οι Βέλγοι σιδηροδρομικοί, νεκρώνοντας το δίκτυο. Αύριο παίρνουν τη σκυτάλη οι εργαζόμενοι στο μετρό του Παρισιού, ενώ οι πιλότοι της Air France συνεδριάζουν για να ορίσουν το εξαήμερο της απεργιακής τους κινητοποίησης τον Ιούνιο. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αρχίζουν από την Παρασκευή στάσεις εργασίας, ενώ στο μέτωπο των καυσίμων κλειστά παραμένουν έξι διυλιστήρια και τουλάχιστον 1 στα 5 βενζινάδικα της Γαλλίας έχει μείνει χωρίς σταγόνα.
Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, η μητέρα των μαχών θα δοθεί τέσσερις μέρες μετά την έναρξη του Euro, στις 14 Ιουνίου, όταν ο διαβόητος εργασιακός νόμος θα πάει στη Γερουσία. Ως τότε, πάντως, η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει το παν για να μην επικρατήσει χάος στη διοργάνωση που θα φέρει 2,5 εκατομμύρια θεατές στα στάδια ως τις 10 Ιουλίου και 1,5 εκατομμύριο ξένους επισκέπτες στη χώρα.
Σε χθεσινή του συνέντευξη στη «Sud Ouest» ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις βασικές διατάξεις του εργασιακού, που αφορούν την ευελιξία στα ωράρια και το προβάδισμα των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Εκτός όμως από τις αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς, υποσχέθηκε μια σειρά από «μπαλώματα» (ενίσχυση του ταμείου των άνεργων καλλιτεχνών, περισσότερα κονδύλια για την έρευνα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.).
«Είμαι ανοιχτός σε όλα εκτός από το άρθρο 2 (σ.σ. αφορά τις εξουσίες των εργοδοτών σε θέματα μισθών, ωραρίων και απολύσεων)» τόνισε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.
Η γαλλική κυβέρνηση αναθάρρησε κάπως από τη διαλλακτικότερη τοποθέτηση του «ηγέτη της εξέγερσης» στο κανάλι RTL. Πράγματι, ο γ.γ. του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει στο διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, δήλωση που καλωσόρισε η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, τονίζοντας ότι «περιμένει τις προτάσεις της CGT».
Σε ένδειξη καλής θέλησης ο Βαλς και η Ελ Κομρί καταδίκασαν τους χαρακτηρισμούς «αλήτες» και «τρομοκράτες» που απεύθυνε ο επικεφαλής της εργοδοτικής ομοσπονδίας Medef, Πιέρ Γκατάζ, στην ηγεσία της CGT μέσω της «Monde». Ο Μαρτινέζ προανήγγειλε ότι θα τον μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»