Λογάριαζε χωρίς τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς, που έσπευσαν να συντονιστούν μαζικά για να την παρακολουθήσουν την περασμένη Κυριακή χαρίζοντάς της πρωτοφανή ποσοστά τηλεθέασης. Λάδι στη φωτιά έριξε και το ηγετικό στέλεχος του κόμματος και αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο, στρατηγός ε.α. Χούλιο Ροντρίγκες, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των παρεκκλησίων στα ισπανικά στρατόπεδα!
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ισπανία, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, γεγονός που δεν λογάριασε το Podemos, η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ο Ιγκλέσιας φαίνεται πως δεν έμαθε από το… πάθημα Φίλη και τη διαμάχη του τέως υπουργού Παιδείας με την Εκκλησία.
Το Podemos κατέθεσε την πρόταση στις 20 Φεβρουαρίου και, όπως φρόντισε να επισημάνει, «δεν αντιτίθεται στα θρησκευτικά προγράμματα, αλλά διαφωνεί με τη μετάδοση Λειτουργιών από τα κρατικά κανάλια, εν μέσω μιας πολυπολιτισμικής, κοσμικής κοινωνίας». Επισημαίνεται πως το κανάλι La2 -αντίστοιχο της ΕΡΤ2- που μεταδίδει τη Λειτουργία περιλαμβάνει κι άλλα προγράμματα που αφορούν την εβραϊκή και τη μουσουλμανική κοινότητα.
Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας εκστρατεία κατά της πρωτοβουλίας των Podemos, η οποία φαίνεται πως έπιασε τόπο αφού την κυριακάτικη Λειτουργία παρακολούθησαν 1,2 εκατ. τηλεθεατές, το μεγαλύτερο κοινό από το 2004. Η τηλεθέαση χτύπησε «κόκκινο» με 21%, αριθμός τριπλάσιος από τον μέσο όρο. Ομως, πέρα από την ξαφνική άνοδο, η Λειτουργία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα, καθώς σημειώνει τηλεθέαση 6-7%, την ώρα που ο μηνιαίος μέσος όρος είναι 2,6%.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ακόμη μια φορά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, αφού διακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα σε whats app, facebook και Instagram που προέτρεπαν τους πιστούς να συντονιστούν στο κανάλι, ωστόσο δεν έγινε γνωστό τι ποσοστό των τηλεθεατών κινητοποιήθηκαν από τα social media.
Πάντως, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν πτοήθηκε από το μήνυμα του κόσμου και αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο twitter φράση του Χουάν-Αντόνιο Ρέιγκ, υπερσυντηρητικού επισκόπου της Αλκαλά ντε Ενάρες (ενός μικρού δήμου κοντά στη Μαδρίτη), ο οποίος κηρύττει πως «οι ομοφυλόφιλοι που εκδίδουν τους εαυτούς τους ή πηγαίνουν σε γκέι κλαμπ θα πάνε στην κόλαση». Ο 38χρονος πολιτικός σχολίασε: «Σε μια Λειτουργία, στέλνεις κάποιον στον διάολο επειδή είναι γκέι; Στην κρατική τηλεόραση, που όλοι πληρώνουμε; Οχι, ευχαριστώ».
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι υπέγραψαν την αίτηση στο Change.org που προωθεί η «Ισπανική Ενωση Χριστιανών Δικηγόρων», οι οποίοι τάσσονται υπέρ της μετάδοσης του προγράμματος, με τον πρόεδρο Καστεγιάνος Πόλαντ να κατηγορεί το Podemos ότι «προσπαθεί να χειραγωγήσει το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης βάσει της ιδεολογίας του». Ο Ιγκλέσιας επανέλαβε χθες πως «οι κρατικές τηλεοράσεις θα πρέπει να εκπέμπουν πολιτισμικό περιεχόμενο, το οποίο υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα και τη σεξουαλική εκπαίδευση».
Οπως Θαπατέρο
Ο Καθολικισμός στην Ισπανία έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα. Τον 20ό αιώνα, η θρησκεία γνώρισε τις πιο μελανές ημέρες της, όταν την περίοδο που η χώρα όδευε προς τη δημοκρατία αποκαλύφθηκε η στήριξη της Εκκλησίας στη δικτατορία του Φράνκο.
Η ρήξη Πολιτείας-Εκκλησίας ήταν σφοδρή την εποχή Θαπατέρο (2004-2011). Το 2005, ο σοσιαλιστής τότε πρωθυπουργός νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων και την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε νόμος που επιτρέπει τις αμβλώσεις από επιλογή. Επιπλέον, νομοθέτησε το «διαζύγιο-εξπρές», έβαλε τέλος στην υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία και αφαίρεσε τους σταυρούς από τα δημόσια κτίρια, κινήσεις που προκάλεσαν τριγμούς, με την ισπανική ελίτ να παραδέχεται πως το παράκανε.
Ο Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο, έχει αμφισβητήσει τη «θρησκευτική επανάσταση» Θαπατέρο, προωθώντας νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων – με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού ή απειλείται η υγεία της μητέρας.
Σε κάθε περίπτωση η θρησκεία είναι βαθιά ριζωμένη στην ισπανική κουλτούρα, αφού τα τρία τέταρτα των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, ωστόσο, όπως και αλλού στην Ευρώπη, ο αριθμός όσων πηγαίνουν στην εκκλησία μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Η πλειοψηφία των κατοίκων (59,3%) υποστηρίζει πως δεν παρακολουθεί «σχεδόν ποτέ» την κυριακάτικη Λειτουργία, ενώ μόλις το 15% πηγαίνει κάθε εβδομάδα στην εκκλησία, σύμφωνα με έρευνα του Κοινωνιολογικού Ερευνητικού Κέντρου που έγινε τον Δεκέμβριο.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου