Ο γιατρός έκανε καισαρική και στις δύο γυναίκες το 2018.
Οι οικογένειες, οι οποίες είχαν αρχικά ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των θανάτων, ζητούν να ανοίξουν ανακρίσεις.
Η Ένωση Νοσοκομείων του ανατολικού Κεντ λέει ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει την πηγή της μόλυνσης και ο χειρουργός δεν είχε ιστορικό του ιού.
Οι μητρικοί θάνατοι είναι σπάνιοι. Σε περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια γεννήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2017 και 2019, σημειώθηκαν 191 θάνατοι μητέρων εντός έξι εβδομάδων από τον τοκετό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι θάνατοι που προκαλούνται από τον HSV-1 – ένα από τα δύο στελέχη του ιού του απλού έρπητα – είναι σχεδόν ανήκουστοι σε υγιείς ανθρώπους. Είναι μια κοινή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πληγές γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα.
Ωστόσο, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2018, δύο νεαρές μητέρες πέθαναν από μόλυνση που προκλήθηκε από τον ιό.
Κίμπερλυ Σάμψον
Η Κίμπερλυ Σάμψον, 29 ετών και κομμώτρια στο επάγγελμα, ζούσε με την τρίχρονη κόρη της στο σπίτι της μητέρας της στην παραθαλάσσια πόλη Whitstable στο Κεντ.
«Ήταν διασκεδαστική, αγαπητή και είχε πολλούς φίλους», λέει στο BBC η μητέρα της, Υβέτ Σάμψον. «Ήταν μια σπουδαία μητέρα».
Η εγκυμοσύνη της Κίμπερλι, εξελίχθηκε ομαλά και στις 3 Μαΐου 2018, πήγε στην μονάδα τοκετού του νοσοκομείου Queen Elizabeth the Queen Mother στο Κεντ.
«Πίστευε ότι όλα θα πάνε καλά», λέει η Υβέτ. Όμως τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά. Ο τοκετός της δεν προχωρούσε γρήγορα, λέει η μητέρα της, και η Κίμπερλυ συνέχιζε να λέει ότι το μωρό ήταν κολλημένο. Τελικά, οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν καισαρική.
Ο γιος της γεννήθηκε, αλλά η Κίμπερλι χρειάστηκε μετάγγιση αίματος, επειδή τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά από δύο μέρες, ζήτησε να πάρει εξιτήριο με το μωρό της. Όμως πονούσε πολύ και παρόλο που μετά βίας μπορούσε να περπατήσει, έφυγε από το νοσοκομείο με τη μητέρα της.
Όμως ο πόνος έγινε χειρότερος. Ακόμη και ένα απαλό άγγιγμα της ήταν αρκετό για να ουρλιάξει από αγωνία, λέει η Υβέτ. Οι γιατροί νόμιζαν ότι έπασχε από βακτηριακή σήψη – μια δυνητικά πολύ σοβαρή κατάσταση. Την έστειλαν πίσω στο μαιευτήριο και της έδωσαν αντιβίωση. Δεν λειτούργησαν και η κατάστασή της επιδεινώθηκε.
Η Κίμπερλυ μεταφέρθηκε στο Kings College Hospital του Λονδίνου, όπου διαγνώστηκε με καταστροφική λοίμωξη από έρπητα.
Ενώ ήταν στην εντατική, η Υβέτ λέει ότι της είπαν ότι η κόρη της είχε μόνο μερικές «ώρες ή μέρες». Στις 22 Μαΐου, η Κίμπερλυ πέθανε.
Σαμάνθα Μαλκάχι
Ένας θάνατος από έρπητα είναι αρκετά σπάνιος, αλλά μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, η Σαμάνθα Μαλκάχι θα πέθαινε από την ίδια πάθηση. Η 32χρονη νοσοκόμα βρεφονηπιακού σταθμού ζούσε με τον σύζυγό της, Ράιαν, 32 χιλιόμετρα μακριά από την Κίμπερλι.
Η μητέρα της Σαμάνθα, Νίκολα Φόστερ, λέει ότι η κόρη της ήταν ενθουσιασμένη που ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί και ήθελε να κάνει και άλλα.
Αλλά αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια χαρούμενη στιγμή για αυτούς μετατράπηκε σε τραγωδία. Η Σαμάνθρα γέννησε τον Ιούλιο του 2018, τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο στο νοσοκομείο William Harvey.
Μετά από 17 ώρες συσπάσεων και σπρωξίματος, ήταν εξαντλημένη και πονούσε.
Μετά από κάποια ανησυχητικά αποτελέσματα εξετάσεων αίματος, την πήγαν για καισαρική τομή. Η κόρη της γεννήθηκε υγιής, αλλά επειδή οι γιατροί ανησυχούσαν, αποφάσισαν να κρατήσουν τη Σαμάνθα για παρακολούθηση.
Μετά από τρεις ημέρες η κατάστασή της άρχισε να επιδεινώνεται. Το στομάχι της πρήστηκε, είχε θερμοκρασία και η αρτηριακή της πίεση ανέβηκε.
Όπως και με την Κίμπερλυ, οι γιατροί νόμιζαν ότι η Σαμάνθα έπασχε από βακτηριακή σήψη. Της έδωσαν αντιβιοτικά, αλλά δεν απέδωσαν.
Κάποια στιγμή, ένας γιατρός της πρότεινε να λάβει αντιιικά φάρμακα, αλλά το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου συμβούλεψε να συνεχίσει με αντιβιοτικά.
Οι γιατροί ζήτησαν υποστήριξη από ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο και οι χειρουργοί την πήγαν στο χειρουργείο για να προσπαθήσουν να τη σταθεροποιήσουν.
«Μας είπαν ότι δυστυχώς δεν κατάφεραν να τη σώσουν», λέει η Νίκολα. «Ότι είχε φύγει. Πέθανε».
Η μεταθανάτια εξέταση έδειξε ότι η Σαμάνθα είχε πεθάνει από πολυοργανική ανεπάρκεια, μετά από «διάχυτη λοίμωξη από απλό έρπητα τύπου 1».
Τι αποκάλυψε η έρευνα του BBC
Έρευνα του BBC σε συνεργασία με τις οικογένειες των γυναικών αποκάλυψε μια σειρά από e-mail που εστάλησαν μεταξύ των νοσοκομείων του φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ορισμένων φορέων του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και ενός ιδιωτικού εργαστηρίου που ονομάζεται Micropathology, σχετικά με την υπόθεση.
Σε ένα από αυτά, πηγές από τα νοσοκομεία αποκαλύπτουν ότι οι ίδιοι δύο κλινικοί γιατροί είχαν λάβει μέρος στους τοκετούς των δύο γυναικών – μια μαία και ο χειρουργός που έκανε την καισαρική τους τομή.
Το ιδιωτικό εργαστήριο Micropathology ανέλαβε να εξετάσει το γονιδίωμα των δύο ιών, για να δει εάν ήταν γενετικά ίδιοι.
Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη ένα δεκαπενθήμερο μετά τον θάνατο της Σαμάνθα, κάποιος που εργάζεται στο εργαστήριο λέει ότι και οι δύο περιπτώσεις «μοιάζουν με χειρουργική μόλυνση» και ζητά από την Ένωση Νοσοκομείων να παράσχει «ένα επίχρισμα στόματος από τον ύποπτο χειρουργό».
Σύμφωνα με το BBC, η Ένωση δεν παρείχε αυτά τα δείγματα και καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν διαβιβάστηκε σε καμία από τις οικογένειες εκείνη τη στιγμή. Τα e-mail έδειξαν επίσης ότι τα μέρη του ιού που δοκιμάστηκαν ήταν πανομοιότυπα.
Το BBC ζήτησε από τον Πίτερ Γκρίνχαουζ, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν 30 χρόνια, να επανεξετάσει τις περιπτώσεις.
Ο Γκρίνχαουζ τόνισε όι «ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για το τι συνέβη σε αυτές τις περιπτώσεις», αλλά «από όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ απίθανο να απέκτησαν [τον ιό] πριν μπουν στο νοσοκομείο».
«Είναι πιο πιθανό να κόλλησαν στο νοσοκομείο και λιγότερο πιθανό να κόλλησαν στο έξω κόσμο ή μέσω της σεξουαλικής επαφής επειδή δεν υπήρχαν βλάβες στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα».
Ο ειδικός θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στις δύο γυναίκες κατά λάθος από τον χειρουργό, κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής.
«Η μόνη κοινή πηγή εδώ, θα ήταν ο χειρουργός που έκανε τις επεμβάσεις», λέει.
Λέει ότι είναι πιθανό ο χειρουργός να είχε ερπητική λοίμωξη – μια λοίμωξη από έρπη στο δάχτυλο – η οποία θα μπορούσε να «εμποτίσει άμεσα τον έρπητα στην κοιλιά των γυναικών».
Αυτό, λέει, θα επέτρεπε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την κοιλιά και εξηγεί γιατί οι γυναίκες δεν είχαν εξωτερικές βλάβες, τις οποίες κανονικά θα περίμενε κανείς να δει με λοίμωξη από έρπητα.
Ο Πίτερ Γκρίνχαουζ διεξάγει τώρα περαιτέρω έρευνα για τους θανάτους – με την ελπίδα ότι μπορεί να σημαίνει ότι οι νέες μητέρες με ανεξήγητα συμπτώματα που μοιάζουν με σηψαιμία θα εξετάζονται άμεσα και για έρπητα.
«Ελπίζω ότι η έρευνα θα αλλάξει τελικά τις κατευθυντήριες γραμμές και περισσότεροι άνθρωποι θα ωφεληθούν από την πρώιμη διάγνωση. Είναι το μόνο εποικοδομητικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε κανείς να ελπίζει, μετά από ένα τόσο τραγικό σενάριο».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Τέλη Κυκλοφορίας-Αναλυτικός οδηγός: Διορία, διαδικασία, ποσά και πρόστιμα [πίνακας]
- Φρένο σε πανδημία με ανοιχτή αγορά – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για την οικονομία και ασφαλή Χριστούγεννα
- Νέα μέτρα: Μπλόκο από σήμερα στους ανεμβολίαστους – Πού θα δουν τις πόρτες κλειστές και πού θα τους επιτρέπεται ακόμη η είσοδος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr