Ο ιταλικός Τύπος επικεντρώνεται στα κύρια χαρακτηριστικά της «επανάστασής» του: θέλησε να λάβει σαφείς αποστάσεις από υψηλόβαθμους κληρικούς του Βατικανού, να επιβάλει έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας, να προβάλει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αρχίζοντας από την άφεση αμαρτιών στις γυναίκες που έχουν κάνει άμβλωση, μέχρι την σαφή θέση του να μην κρίνει τους ομοφυλόφιλους.
Υπάρχει βέβαια και μια σειρά προβλημάτων: τα τέσσερα αυτά χρόνια συνέχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν καρδινάλιους και επισκόπους, ενώ πρόσφατα παραιτήθηκαν και δυο μέλη της ειδικής επιτροπής που ο ίδιος ο Φραγκίσκος θέλησε να δημιουργήσει, για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στο εσωτερικό του καθολικού κλήρου. Αιτία της απόφασής τους αυτής, η ελλιπής συνεργασία στο εσωτερικό του Βατικανού.
Θαυμάστρια της Τέιλορ Σουίφτ έχει και τα 103 στολίδια που κυκλοφόρησε η τραγουδίστρια
Υπάρχουν μάλιστα σχολιαστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο φέρεται να σκέφθηκε ακόμη και να παραιτηθεί, όπως ο Βενέδικτος, ο προκάτοχός του. Ο λατινοαμερικανός πάπας συνεχίζει, όμως, με ηρεμία και αυτοπεποίθηση να ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι «έχει την αίσθηση ότι δεν θα συνεχίσει να είναι ποντίφικας για πολύ καιρό».
Στο μεταξύ, υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την αδελφική σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από την δράση του οποίου εμπνεύστηκε και για την εγκύκλιο με κύριο αντικείμενο της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο Φραγκίσκος συνεχίζει να κρατά ανοικτό έναν καρποφόρο διάλογο με τους προτεστάντες και καθιστά απόλυτα σαφές ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί με θρησκευτικές διδαχές, αλλά οφείλεται κυρίως σε οικονομικά συμφέροντα.
Τέλος, μια ακόμη καινοτομία: με αναφορά, προφανώς, και στην συνοδική δομή του ορθόδοξου χριστιανισμού, ο πάπας ζήτησε από τον κλήρο και τους πιστούς της Ρώμης να γράψουν τι χαρακτηριστικά και ευαισθησίες θα ήθελαν να διακρίνει τον νέο αναπληρωτή επίσκοπο της Αιώνιας Πόλης. Πρόκειται για τον επίσκοπο που τον αντικαθιστά στην επαφή με το ποίμνιο της ιταλικής πρωτεύουσας, όταν ο ίδιος έχει άλλες υποχρεώσεις. Οι πιστοί και οι ιερείς μπορούν να υποδείξουν και το όνομα που προτιμούν με ένα γραπτό μήνυμα, μέχρι τις 12 Απριλίου, στα πλαίσια της άτυπης αυτής έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας. «Λιγότερο δόγμα και περισσότερη ανθρωπιά», είναι η φράση με την οποία πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας του Φραγκίσκου. Του πάπα που θεώρησε και συνεχίζει να θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα την σχέση του με τους πιστούς, και όχι την συνεχή επαφή με σειρά ισχυρών κληρικών στο εσωτερικό της Αγίας Έδρας.