Η έκθεση κάνει λόγο και δίνει τεκμήρια για εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, βιασμούς και επιθέσεις κατά προσφύγων και εκτοπισμένων. Μια κοινή έρευνα από την Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχουν επίσης στοιχεία για εγκλήματα πολέμου.
Ο πόλεμος στην Αιθιοπία ξέσπασε στις 4 Νοεμβρίου του 2020, όταν ο πρωθυπουργός Άμπιι Αχμέτ διέταξε μια επίθεση εναντίον περιφερειακών δυνάμεων στη βόρεια περιοχή του Τιγκράι.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις αρχικά κατατρόπωσαν τους αντάρτες, αλλά τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούνιο με τους μαχητές του Τιγκράι να σημειώνουν σημαντικά εδαφικά κέρδη. Τώρα φαίνεται πως οι μαχητές πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.
Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λίγες ώρες αφού προέτρεψε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να οπλιστούν.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, είπε ότι η σύγκρουση στην Αιθιοπία έχει ως τώρα χαρακτηριστεί από «ακραία βαρβαρότητα» και ζήτησε μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.
«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη στη σύγκρουση… είτε επιτέθηκαν άμεσα σε πολίτες και πολιτικά αντικείμενα, όπως σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και τόπους λατρείας, είτε πραγματοποίησαν αδιάκριτες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων και καταστροφή ή ζημιά σε πολιτικά αντικείμενα», αναφέρει η έκθεση.
Έχουν επίσης καταγραφεί παράνομες ή εξωδικαστικές δολοφονίες και εκτελέσεις.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς μια ομάδα νεολαίας των μαχητών του Τιγκράι, γνωστή ως Samri, σκότωσε περισσότερους από 200 πολίτες της φυλής Αμχάρα στην πόλη Μάι Κάντρα, τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συνέχεια διαπράχθηκαν δολοφονίες εκδίκησης εναντίον εθνοτικών Τιγκράι στην ίδια πόλη.
Ο στρατός της Ερυθραίας έχει ενταχθεί στη σύγκρουση πολεμώντας μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας. Οι στρατιώτες της Ερυθραίας σκότωσαν περισσότερους από 100 πολίτες στο κέντρο του Τιγκράι, αναφέρει η έκθεση.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
«Εγκλήματα πολέμου μπορεί να έχουν διαπραχθεί, καθώς υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι άτομα που δεν συμμετείχαν άμεσα στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν εσκεμμένα από τα μέρη της σύγκρουσης», αναφέρει η έκθεση.
Τέλος, στην έκθεση γίνεται λόγος για περιστατικά σεξουαλικής βίας, όπως οι ομαδικοί βιασμοί που φαίνεται να διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές σε βάρος ανδρών, παιδιών και γυναικών.
Σε μια περίπτωση, μια 19χρονη γυναίκα κρατούταν και βιαζόταν επανειλημμένα για τρεις μήνες. Στην έκθεση παρατίθεται και το περιστατικό μιας σεξουαλικής επίθεσης σε γυναίκα με αναπηρία.
Η έκθεση αναφέρει ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκε «για την υποβάθμιση και την απανθρωποποίηση των θυμάτων».
Οι οργανώσεις κάλεσαν την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να διεξαγάγει «ενδελεχείς και αποτελεσματικές έρευνες από ανεξάρτητους και αμερόληπτους φορείς, σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις» και «καλέσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ερντογάν: Οργιάζουν οι φήμες ότι υπέστη εγκεφαλικό
- Νέα μέτρα: Τα 10 μπλόκα στους ανεμβολίαστους και η τρίτη δόση στους εμβολιασμένους
- «Καμπανάκι» ΠΟΥ για βακτήριο που σκοτώνει 150.000 μωρά κάθε χρόνο – «Πρέπει να βρεθεί άμεσα εμβόλιο»
- ΔΕΚΟ-Τράπεζες-ΜΜΕ: Πρόωρη σύνταξη πριν τα 60 [πίνακες]
- Κορονοϊός-Β. Ελλάδα: «Εμφραγμα» στις ΜΕΘ, νοσηλείες στο κόκκινο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr