Η συνεδρίαση προβλέπεται να γίνει το πρωί (τοπική ώρα) κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μία από τις πηγές αυτές, χωρίς να ξεκαθαρίσει εάν αναμένεται η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης από το ΣΑ.
Η διπλωματία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον δεν εμφορείται από «καμιά εχθρική διάθεση» έναντι της Βόρειας Κορέας και επανέλαβε την προσφορά της για διάλογο προς τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος χαρακτήρισε «βιτρίνα» τις προτάσεις των Αμερικανών για συνομιλίες.
«Η πολιτική μας έχει στόχο σταδιακή και πρακτική προσέγγιση για σοβαρή και βιώσιμη διπλωματία (στη σχέση) με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συναντήσεις με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους χωρίς προαπαιτούμενα. Ελπίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα ανταποκριθεί θετικά στην προσφορά μας», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να οργανώσει συναντήσεις με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους οπουδήποτε, οποτεδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας της Ασίας.
Η νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφεται, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε την προσφορά που του έχουν κάνει επανειλημμένα οι ΗΠΑ για διάλογο «βιτρίνα για να καλυφθούν η διπροσωπία τους και οι εχθρικές ενέργειές τους», κατά τη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του «κοινοβουλίου» της Βόρειας Κορέας.
Στην ομιλία του, ο Κιμ τόνισε ότι: «Από την έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ και η εχθρική πολιτική τους απέναντί μας δεν έχουν αλλάξει διόλου, έχουν γίνει πιο δόλιες».
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν στο απόλυτο αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθαν όταν απέτυχε η σύνοδος κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μεταξύ, γεγονός αποτελεί το ότι, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας έχουν προχωρήσει θεαματικά.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμιά πυρηνική δοκιμή ούτε εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το 2017. Όμως, αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, κάτι που εάν ισχύει αποτελεί μείζονα πρόοδο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.
Ο Κιμ τείνει «κλάδον ελαίας» στη Νότια Κορέα
Παρά την σταθερή του άρνηση να έρθει σε διάλογο με τις ΗΠΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε την Πέμπτη ένα αναπάντεχο «άνοιγμα» προς την Νότια Κορέα, ανακοινώνοντας πως είναι πρόθυμος να αποκαταστήσει μια ζωτικής σημασίας τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με τη χώρα, σε μια πιθανή προσφορά συμφιλίωσης.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι, τυπικά, ακόμη σε πόλεμο, επειδή δεν επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία, όταν τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας το 1953.
Οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των δύο έχουν κοπεί – και αποκατασταθεί – αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Το 2020, μετά από μια αποτυχημένη σύνοδο κορυφής μεταξύ Βορρά και Νότου, η Πιονγκγιάνγκ ανατίναξε ένα δι-κορεατικό συνοριακό γραφείο που είχε δημιουργηθεί για τη βελτίωση των επικοινωνιών.
Η Πιονγκγιάνγκ διέκοψε τις ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ.
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την πρόθεση να φροντίσει, ώστε οι γραμμές επικοινωνίας Βορρά-Νότου, που είχαν διακοπεί λόγω των επιδεινωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, να αποκατασταθούν από τις αρχές Οκτωβρίου», αναφέρει το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, KCNA. «Αλλά, εξαρτάται από τη στάση των αρχών της Νότιας Κορέας εάν οι δι-κορεατικές σχέσεις θα αποκατασταθούν, ή αν θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν την παρούσα κατάσταση».
Τα τελευταία σχόλια του Κιμ απηχούν εκείνα που έκανε η αδερφή του, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι ο Βορράς ήταν πρόθυμος να επαναλάβει τις συνομιλίες με τον Νότο, εάν o δεύτερος τερματίσει τις «εχθρικές πολιτικές» του.
«Αυτό που πρέπει να σταματήσει, είναι η διπροσωπία της Ν. Κορέας και η εχθρική της στάση, με την οποία η Ν. Κορέα δικαιολογεί τις δικές τις πράξεις, ενώ κατηγορεί εμάς για τη δίκαιη άσκηση του δικαιώματός μας σε αυτοάμυνα», είχε αναφέρει σε δήλωσή της η αδερφή του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιο-τζονγκ. «Μόνο όταν πληρούται μια τέτοια προϋπόθεση, θα ήταν δυνατό να καθίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να κηρύξουμε τη σημαντική λήξη του πολέμου».
Την Πέμπτη, η Κιμ Γιο-τζονγκ, ούτως ή άλλως ενεργή στην πολιτική σκηνή της Β. Κορέας, προήχθη σε μέλος του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων της χώρας, όπως μετέδωσε το KCNA.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η Ιωάννα – «Ένιωθα ότι λιώνω, φώναζα Θεέ μου, βοήθησε με»
- 13 απαντήσεις για τα εμβόλια κατά γρίπης και κορονοϊού
- Τουρκία: Νέα Νavtex έφερε ο… νταλκάς της συμφωνίας Ελλάδας με Γαλλία
- 1.700 μικροί σεισμοί στη Θήβα – Τι απασχολεί τους σεισμολόγους
- Λήγει σήμερα η προθεσμία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων
- ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα και όλες οι πληρωμές που γίνονται σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr