Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Δυσαρέσκεια
Ο Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν καταδικάστηκε το 1969 σε θάνατο για τη δολοφονία του γερουσιαστή έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972, ύστερα από την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Καλιφόρνια. Η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη για τη μετατροπή της ποινής του Σιρχάν, ενώ τα περισσότερα από τα 9 εν ζωή παιδιά του Ρόμπερτ Κένεντι δηλώνουν εξοργισμένα από την απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης να μην απορρίψει το αίτημα του βαρυποινίτη, όπως είχε συμβεί τις 15 προηγούμενες φορές. Επίσης, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί δύο από τα αδέλφια τους τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του Σιρχάν.
Η υπόθεση του κατάδικου Σιρχάν έχει, ωστόσο, συγκεντρώσει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως λόγω των πολλών αναπάντητων ερωτημάτων που τη συνοδεύουν. Στις θεωρίες συνωμοσίας, που ακολουθούν τη δολοφονία του δημοφιλούς και γελαστού «Μπόμπι» Κένεντι, αναφέρονται διάφορες «σκοτεινές» δυνάμεις από το κοινό έγκλημα και τη μαφία έως τις μυστικές υπηρεσίες που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση και βρήκαν ένα εξιλαστήριο θύμα. Τα αμέτρητα βιβλία που έχουν γραφεί και οι ταινίες που έχουν θέμα τη δολοφονία αυτή κρατούν ζωντανή τη συλλογική μνήμη για τις τραγωδίες και τις πολιτικές ίντριγκες που έζησε η οικογένεια.
Η δολοφονία
Στις 5 Ιουνίου του 1968, κόπηκε το νήμα της ζωής του Ρόμπερτ Κένεντι, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, που είχε ήδη στιγματιστεί με τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τις αιματηρές διαδηλώσεις των Αφροαμερικανών. Ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος είχε αναδειχθεί, ως υπουργός Δικαιοσύνης (επί της προεδρίας του αδελφού του, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι), σε υπέρμαχο των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ήταν αγαπητός στους προοδευτικούς και φιλελεύθερους κύκλους. Εθεωρείτο ο βέβαιος νικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών και εκείνο το μοιραίο βράδυ, λίγα λεπτά αφότου είχε ολοκληρώσει την ομιλία προς τους οπαδούς του, έφυγε από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου «Αμπάσαντορ» στο Λος Αντζελες, για να αποφύγει το πλήθος. Τότε εμφανίστηκε ένας μικρόσωμος νεαρός, που άρχισε να πυροβολεί εναντίον του. Τρεις σφαίρες βρήκαν τον Κένεντι στο κεφάλι και άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες που έριξε ο 24χρονος Παλαιστίνιος Σιρχάν. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως, ενώ ο Μπόμπι Κένεντι πέθανε τη μεθεπομένη στο νοσοκομείο. Τον Παλαιστίνιο κατέδειξαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες ως τον δολοφόνο και ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του τέσσερις μέρες αργότερα, λέγοντας ότι δολοφόνησε τον Ρόμπερτ Κένεντι επειδή υποστήριζε το Ισραήλ.
Χωρίς απάντηση
Τα ερωτήματα για τη δολοφονία και για τον δράστη είναι πολλά. Ορισμένα από αυτά τα έχουν θέσει ειδικοί στη διάρκεια των 53 ετών από τη δολοφονία του Μπομπ Κένεντι. Ο βοηθός και φίλος του Κένεντι, Πολ Σρέιντ, ήταν ένας από τους πέντε τραυματίες εκείνης της βραδιάς. Ο Σρέιντ κατέθεσε τότε ότι πυροβολήθηκε από τον Σιρχάν, όπως και οι άλλοι που τραυματίστηκαν, αλλά ότι ένας δεύτερος εκτελεστής σκότωσε τον Κένεντι. Ο Σρέιντ είναι πεπεισμένος ότι ο Σιρχάν δεν είναι ο δολοφόνος του Κένεντι, γι’ αυτό και υποστηρίζει την αποφυλάκισή του.
Τις ίδιες επιφυλάξεις για τον δολοφόνο του πατέρα τους έχουν δύο από τα παιδιά του -ο Ρόμπερτ Τζούνιορ και ο Ντάγκλας– και έχουν έρθει σε προστριβή με τα υπόλοιπα αδέλφια και τη μητέρα τους, την 93χρονη Εθελ Κένεντι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι σκοτεινοί πολιτικοί κύκλοι θέλησαν να απαλλαγούν από τον φιλελεύθερο Μπομπ Κένεντι, ο οποίος ενθουσίαζε τους νέους, τους διανοουμένους και τους φοιτητές.
Ο Σιρχάν Σιρχάν φωνάζει τα τελευταία χρόνια ότι δεν θυμάται τι συνέβη εκείνη τη μέρα, καθώς είχε καταναλώσει πολύ αλκοόλ, ενώ δεν κατάλαβε πώς ομολόγησε τη δολοφονία, καθώς ακολούθησε τις συμβουλές του δικηγόρου του που τον έπεισε να δηλώσει ένοχος. Βέβαια, υπάρχουν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είχαν δει τον Σιρχάν να περιφέρεται στο «Ambassador Hotel» τις δύο προηγούμενες ημέρες ρωτώντας για την ομιλία του Κένεντι, ενώ δήλωνε ότι θα τον σκοτώσει.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τα στοιχεία και ο αντίλογος. Το αίτημα αποφυλάκισης του Σιρχάν, ο οποίος εμπίπτει στην αλλαγή πολιτικής της Καλιφόρνια στο θέμα των βαρυποινιτών, οι οποίοι έχουν μείνει για πολλά χρόνια στη φυλακή και δεν θεωρούνται απειλή για την κοινωνία, πιθανότατα θα εγκριθεί και από τον κυβερνήτη της Πολιτείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός: Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες και τη Δευτέρα – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος
- Τροχαίο σε αγώνα καρτ στην Πάτρα: Βίντεο ντοκουμέντο από το ατύχημα – Πέντε συλλήψεις, τα πρώτα λόγια του πατέρα του μικρού Φώτη
- Γλυκά Νερά: «Η Καρολάιν μου έλεγε πως φοβάται» – Η κατάθεση φωτιά της συμβούλου ψυχικής υγείας του ζευγαριού
- Μόνικα Μπελούτσι: Στην Αθήνα η εντυπωσιακή ηθοποιός – Άστραψαν τα φλας, τι είπε για τη χώρα μας και τη Μαρία Κάλλας
- ΑΕΚ-ΟΦΗ: Από τον παράδεισο στην κόλαση η Ένωση – Το 0-3 έγινε 3-3 σε 12 λεπτά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr