Η αλλαγή της Προεδρίας του Ιράν έρχεται σε μια περίοδο εντάσεων και κλιμακούμενων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Ξένες δυνάμεις κατηγόρησαν πρόσφατα το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από μια επίθεση με drone που έλαβε χώρα στο Ομάν την περασμένη εβδομάδα. Δύο φρουροί ασφαλείας, βρετανικής και ρουμανικής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό τάνκερ MV Mercer, ιδιοκτησίας μιας ισραηλινής εταιρείας. Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν για την επίθεση, με το ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.
Στον οικονομικό τομέα, το Ιράν διανύει κρίση, καθώς υφίσταται ακόμη τις κυρώσεις από μεριάς των ΗΠΑ. Οι συζητήσεις στη Βιέννη, μεταξύ του Ιράν και όσων χωρών συμμετείχαν στη συμφωνία για τα πυρηνικά, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο τέως Πρόεδρος Τραμπ, βρίσκονται σε προσωρινή διακοπή εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Στόχος των συζητήσεων είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας και η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ του Ιράν και των υπολοίπων δυνάμεων, ώστε κάποια στιγμή οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να αρθούν. Ο Ραϊζί έχει ήδη αναγγείλει πως η νέα του κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει την άρση των «καταπιεστικών» κυρώσεων, ωστόσο δήλωσε πως η «ευημερία» της χώρας του δεν θα «θυσιαστεί, υποκύπτοντας στο θέλημα των ξένων».
Ο 60χρονος Ραϊζί πρόκειται για ένα πρόσωπο που βρίσκεται αρκετά κοντά στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί. Στο παρελθόν, ο Ραϊζί είχε υπάρξει ανώτατος δικαστής που είχε λάβει σφοδρότατη κριτική, κυρίως από τη Δύση, για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Ραϊζί είχε υπάρξει ο ένας εκ των τεσσάρων δικαστών που έγιναν γνωστοί ως «Η επιτροπή του θανάτου», καθώς καταδίκασαν πολλούς φυλακισμένους σε θάνατο, μέσω αμφίβολων διαδικασιών.
Ο Ραϊζί είχε τότε ισχυριστεί πως οι αποφάσεις τους ήταν δίκαιες, καθώς ακολουθούσαν τις οδηγίες του Χομεϊνί, ο οποίος είχε εκδώσει έναν σχετικό «φετφά» (θρησκευτική εντολή). Το 2019, οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει κυρώσεις σε βάρος του δικαστή, στη βάση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μεριάς του.
Η εκλογή του Ραϊζί του στην Προεδρία προέκυψε μετά από μια εκλογική διαδικασία με μικρή συμμετοχή εκ μέρους των Ιρανών, με πολλούς πολίτες να μποϊκοτάρουν εσκεμμένα τις εκλογές ή να απέχουν από αυτές, σε ένα κλίμα απάθειας και απογοήτευσης.
Πέραν των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, το Ιράν πρόκειται για τη χώρα που έχει πληγεί σφοδρότερα από τον κορονοϊό στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα στις τελευταίες 3 ημέρες, η χώρα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματά της, μέχρι στιγμής. Μια ξηρασία και η συνεπακόλουθη έλλειψη σε πόσιμο νερό, στα νοτιοδυτικά της χώρας, οδήγησαν σε πολυπληθείς διαμαρτυρίες πολιτών στις πληγείσες περιοχές.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση στη Σκεπαστή – Σε πύρινη «πολιορκία» η περιοχή
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Τέλος ο καύσωνας – Έρχονται βροχές και μποφόρ
- Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη με αίτηση ως το τέλος του έτους – Ποιοι ασφαλισμένοι ευνοούνται από όλα τα ταμεία
- Βορίδης: Άμεσα 600 ευρώ οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους και στην συνέχεια αποζημίωση έως 6.000 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter