Στην Κίνα την 1η Ιουλίου κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την εκατονταετηρίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος -ενός κόμματος που είχε μόλις 50 μέλη όταν ιδρύθηκε το 1921 από τον Τσεν Ντουσιού και τον Λι Ντατσάο- για να κατακτήσει, 30 χρόνια αργότερα, τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.
Η διάχυτη προπαγάνδα για τον νέο μεγάλο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, που κυβερνά τη χώρα από το 2012 με κεντρικό στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και της κρατικής διαφθοράς, συνδυάζεται με δικαιολογημένη υπερηφάνεια για τα τεράστια τεχνολογικά και οικονομικά άλματα της Κίνας, παρά τις σκιές για την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μυστήριο που περιβάλλει το εργαστήριο της Ουχάν.
Προμήνυμα (;)
Το βέβαιο είναι ότι πριν από 40 χρόνια ο Ντενγκ Χσιαοπίνγκ αποφάσισε πως οι Κινέζοι κομμουνιστές πρέπει να πλουτίσουν για να είναι ευτυχισμένοι, δημιουργώντας ένα σοσιαλ-καπιταλιστικό υβρίδιο, που έθεσε τις βάσεις του σημερινού «θαύματος». Η αντοχή του στον χρόνο μένει να αποδειχτεί, αλλά η διαιώνισή του δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως δείχνει το εμβληματικό πείραμα του Χουασί. Το συγκεκριμένο χωριό, σε απόσταση μερικών ωρών από τη Σαγκάη, αποτέλεσε για χρόνια κορωνίδα της κινεζικής προπαγάνδας για το πώς μπορεί να ευημερήσει μια κοινότητα… εκατομμυριούχων κολεκτιβιστών αγροτών, υπό τη «σοφή» καθοδήγηση ενός γραφειοκράτη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ωστόσο, η αποτυχία του πειράματος, εξαιτίας του νεποτισμού, της πολιτικής χειραγώγησης και των… διακυμάνσεων της αγοράς, ίσως αποτελεί προμήνυμα για την τύχη του ιδιόμορφου «καπιταλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».
Ο πρόεδρος του χωριού, Γου Ρενμπάο, μεταμόρφωσε πράγματι μια πάμφτωχη αγροτική κοινότητα σε πλούσια κολεκτίβα, καβαλώντας στο κύμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Υπό την καθοδήγησή του ο όμιλος εταιριών Χουασί (Huaxi Group) έφτασε να ελέγχει πάνω από εκατό εταιρίες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της χαλυβουργίας και της αγοράς ακινήτων! Σύντομα όλη η Κίνα μιλούσε για «το πλουσιότερο χωριό» της, όπου οι τσέπες των κατοίκων-κολεκτιβιστών ξεχείλιζαν από τα κέρδη των μερισμάτων.
Το 2004 το μέσο ετήσιο εισόδημα του κάθε χωρικού είχε φτάσει τα 122.000 γουάν (19.000 δολάρια), δηλαδή σαράντα φορές περισσότερο από εκείνο της πλειονότητας των Κινέζων αγροτών! Στο Χουασί άρχισαν να ξεφυτρώνουν βίλες, ακριβά ξενοδοχεία, μικρά ιδιωτικά πανεπιστήμια και γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα, ενώ ο πρόεδρος Γου δήλωνε περήφανα στο πρακτορείο Xinhua ότι «οι κομμουνιστές πρέπει να επιδιώκουν την ευτυχία της πλειοψηφίας του λαού».
Οταν ο Ρενμπάο πέθανε το 2013 σε ηλικία 84 ετών, έστειλε στεφάνια στην κηδεία του σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος και η προσωπικότητά του «αγιοποιήθηκε». Ομως, οκτώ χρόνια μετά ήρθε η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Βίντεο, που έγιναν viral στην Κίνα τον Φεβρουάριο, έδειχναν τους κατοίκους του Χουασί να σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜs για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, καθώς ο τροχός γύρισε και ήρθαν δύσκολοι καιροί.
Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η φυγή καταθέσεων προκλήθηκε από την κατάρρευση του κέρδους από τα μερίσματα του Huaxi Group από 30% σε μόλις 0,5%, την ώρα που το χρέος του χωριού εκτινάχθηκε στα 38,9 δισ. γουάν (περίπου 6 δισ. δολάρια).
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Οι τοπικές Αρχές παραδέχθηκαν το bank run, αρνούμενες όμως ότι το χωριό χρεοκόπησε. Το τι πραγματικά συμβαίνει αποτελεί κρατικό μυστικό, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση σε ξένα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Χουασί συνοδευόταν από μια μικρή στρατιά… ασφαλιτών, για να μη δει ή να μη γράψει τίποτα που θα κηλίδωνε τη φήμη του χωριού και της χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικογένεια του Γου εξακολουθεί να κάνει κουμάντο στη χρεοκοπημένη κοινότητα, εκμεταλλευόμενη τις διασυνδέσεις με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Η ιστορία του Χουασί είναι ένα κακό παραμύθι δεσποτισμού», σχολίασε η Βάλαρι Ταν, αναλύτρια του Ινστιτούτου Κινεζικών Σπoυδών Mercator, στη Γερμανία. «Ενας κομματικός γραμματέας και η οικογένειά τους στην Κίνα, που ασκούσαν ανεξέλεγκτοι εξουσία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδόθηκαν σε κακοδιαχείριση πόρων, υπερβολική μόχλευση και κάκιστες επενδυτικές αποφάσεις».
Περασμένα μεγαλεία
Το Χουασί παρουσιάζει εικόνα ξεπεσμένου αριστοκράτη, με ελάχιστους τουρίστες να επισκέπτονται πλέον το 328 μέτρων (!) πεντάστερο ξενοδοχείο του, όπου κάποτε χόρευαν βορειοκορεατικά μπαλέτα και το Παγκόσμιο Πάρκο με τα αντίγραφα της παρισινής Αψίδας του Θριάμβου και του Αγάλματος της Ελευθερίας.
Μολονότι το «τιμάριο της οικογένειας Γου» θυμίζει όλο και περισσότερο ένα «χωριό Ποτέμκιν», κατά την εύστοχη παρατήρηση του αναλυτή της Sinolninsider, Λάρι Ονγκ (σ.σ.: τα χωριά-φαντάσματα που στήνονταν στη ρωσική ύπαιθρο για τα μάτια της Μεγάλης Αικατερίνης), η κινεζική εξουσία δεν πρόκειται να το αφήσει να καταρρεύσει, για να μην της χαλάσει τη βιτρίνα του αφηγήματος.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τρόμος στου Ζωγράφου – 54χρονος σε αμόκ άρχισε να μαχαιρώνει κόσμο στον δρόμο – Τρεις τραυματίες
- Κορονοϊός: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων, στο επίκεντρο η Αττική – Πώς οργανώνεται η επιχείρηση «πειθώ» υπέρ του εμβολιασμού
- ΕΛ.ΑΣ.: Σαφάρι ελέγχων στα νυχτερινά μαγαζιά με… κωδικό «Δ»
- Διπλές αυξήσεις σε συντάξεις του ΝΑΤ [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter