«Ανησυχούμε ότι αυτή η αλλαγή θα έχει συνέπειες για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σ’ όλον τον κόσμο», δήλωσε η Μελίντα Γκέιτς στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Θα έχει πιθανόν αρνητική επίπτωση σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων υγείας που προσφέρουν θεραπείες οι οποίες σώζουν ζωές», πρόσθεσε.
«Το να επιτρέπεται στις γυναίκες να προγραμματίζουν και να αραιώνουν τις εγκυμοσύνες τους και το να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και στην πρόληψη μολυσματικών νόσων σώζουν ζωές», υπογράμμισε η Μελίντα Γκέιτς. «Σώζουν ζωές μαμάδων και σώζουν ζωές μωρών και αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα με μεγάλη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου και της συζύγου του ιδρύθηκε το 2000 με κύρια επιδίωξη να φέρει στον πληθυσμό του κόσμου τις καινοτομίες του τομέα της υγείας, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η φιλανθρωπική οργάνωσή του δεν μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε από το διάταγμα της 23ης Ιανουαρίου του Τραμπ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πρώτος δωρητής μας. Αυτή η κυβερνητική αρωγή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την φιλανθρωπία», πρόσθεσε.
Η πολιτική κατά των αμβλώσεων, η οποία είχε ανακοινωθεί το 1984 υπό την προεδρία του ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρίγκαν και τέθηκε και πάλι σε ισχύ από τον Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει ότι ομοσπονδιακά κεφάλαια που προορίζονται για διεθνή αρωγή δεν μπορεί να διατίθενται σε ξένες μκο που πραγματοποιούν αμβλώσεις ή που αγωνίζονται για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Σύμφωνα με την Ολλανδία, υπολογίζεται πως αυτές οι μκο θα χάσουν έτσι 600 εκατ. ευρώ.
Μια διεθνής διάσκεψη δωρητών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να επιχειρηθεί να αντισταθμισθεί το ποσό αυτό, με πρωτοβουλία των υπουργών αρμόδιων για τη διεθνή αρωγή της Σουηδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Δανίας.