Το αρσενικό αποτελεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα από τα 10 πιο επικίνδυνα χημικά για την ανθρώπινη υγεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται, με ποικίλους τρόπους, από την παρουσία του αρσενικού στο νερό που καταναλώνουν. Οι περισσότεροι από τους πληγέντες εντοπίζονται σε χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Το αρσενικό αποτελεί μια ουσία που προκύπτει, κυρίως, μέσω της φυσικής αποσάρθρωσης του εδάφους και της ανάμιξης στοιχείων του με το νερό.
Στην Ινδία, η μόλυνση των υδάτων με αρσενικό έχει αυξηθεί, μόλις τα 5 τελευταία χρόνια, σε ποσοστό της τάξεως του 145%. Ο Ασόκ Κουμάρ Γκος, επιστήμονας και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Μολύνσεων της ινδικής επαρχίας Μπιτάρ, αναφέρει πως οι μελέτες της επιτροπής έχουν αποδείξει την άμεση σύνδεση των μολύνσεων από αρσενικό με την εμφάνιση ποικίλων τύπων καρκίνου. Τα υψηλά ποσοστά του χημικού στο νερό έχουν, επιπλέον, ως αποτέλεσμα ποικίλες νευρολογικές και καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ φαίνεται πως ευθύνονται για προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, επηρεάζοντας την μνήμη και τη γενικότερη ευφυία τους.
Ρεπορτάζ της «Guardian» αναφέρει την περίπτωση ενός Ινδού, ονόματι Πανκάτζ Ράι, στην οικογένεια του οποίου σημειώθηκαν 9 περιστατικά καρκίνου, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Πρόσφατα- και με την αφορμή της νόσησης του πατέρα του- ο Ράι ανακάλυψε πως όλα τα περιστατικά ενδέχεται να σχετίζονται με την μόλυνση του νερού, που χρησιμοποιούσε η οικογένειά του, από αρσενικό.
Την σύνδεση με το αρσενικό έκαναν οι γιατροί που εξέτασαν τον πατέρα του Ράι. Ο ηλικιωμένος άνδρας, εκτός από καρκίνο τέταρτου σταδίου στα νεφρά του, έφερε πληγές στα χέρια του, οι οποίες υποψίασαν τους ειδικούς για την πιθανή του μόλυνση. Ο 25χρονος Πανκάτζ αναφέρει ότι παρόμοιες πληγές είχε και η αδερφή του, όπως και δεκάδες συγχωριανοί του.
Οι γιατροί μετέβησαν στο χωριό του άνδρα, όπου συνέλεξαν δείγμα από τα υπόγεια ύδατα, καθώς και δείγματα από τα μαλλιά των κατοίκων. Στην περίπτωση που ένας οργανισμός έχει μολυνθεί εκτεταμένα από αρσενικό, οι τρίχες των μαλλιών αποτελούν το μέρος του σώματος με την μεγαλύτερη συγκέντρωση της ουσίας.
Τα ευρήματα της έρευνάς τους έδειξαν ότι, πράγματι, στο νερό του χωριού υπήρχε συγκέντρωση αρσενικού της τάξεως των 244 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, με το προτεινόμενο που συνιστάται από τον ΠΟΥ να φτάνει μόλις τα 10 μικρογραμμάρια/λίτρο. Περίπου το 90% των τριχών που αναλύθηκαν περιείχαν έως και 35,5 χιλιοστόγραμμα αρσενικού ανά κιλό, με το όριο να βρίσκεται στα 0,2.
Facebook - Instagram: Μήπως ακολουθείτε τον Τραμπ χωρίς να το θέλετε; Τι παραδέχεται η META
Η μεγάλη εξάπλωση του αρσενικού στα νερά της Ινδίας φαίνεται πως ξεκίνησε την δεκαετία του ’90, ωστόσο το ζήτημα αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα. Το Ίδρυμα Ερευνών «Inner Voice» κατέθεσε πριν από λίγα χρόνια μια σχετική καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, έχοντας προηγουμένως διαπιστώσει ότι οι σωλήνες υδροδότησης των σχολείων της επαρχίας Ουτάρ Πραντές ήταν εξαιρετικά μολυσμένοι με αρσενικό. Το 2019, η Επιτροπή κάλεσε την διοίκηση του Ουτάρ Πραντές, του Μπιχάρ και της Δυτικής Βεγγάλης να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Μπιχάρ προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος «Πόσιμο νερό για κάθε σπίτι», με στόχο την εξυγίανση του νερού που καταλήγει στις βρύσες των νοικοκυριών. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ένα ακόμη πρόγραμμα που θα αφορά την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των μολύνσεων. Στη Δυτική Βεγγάλη προχωρά η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα χρησιμεύει στον εντοπισμό και την αξιολόγηση των υδάτων, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα. Μέχρι το 2024, η κυβέρνηση της Ινδίας σκοπεύει να ολοκληρώσει το πρότζεκτ «Jal Jeevan», που θα αφορά την παροχή ασφαλούς νερού στα νοικοκυριά των περισσότερων αγροτικών περιοχών της χώρας.
Με τους θανάτους λόγω μόλυνσης από αρσενικό να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη (1.000.000 τα τελευταία χρόνια, μόνο στο Μπιχάρ) και την συγκέντρωση της ουσίας στα ινδικά ύδατα να σημειώνει, σε κάποιες περιπτώσεις, ρεκόρ της τάξεως των 760 μικρογραμμαρίων/ λίτρο, φαίνεται πως η ανάληψη δράσης, σε επίπεδο τόσο τοπικής, όσο και κεντρικής διοίκησης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Ινδία έχει να παλέψει με πολλούς «δαίμονες», με τον κορονοϊό που την μαστίζει να αποτελεί, δυστυχώς, μόνο μία από τις σοβαρότατες απειλές για την υγεία των πολιτών της.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μονή Πετράκη: Διετάχθη ο εγκλεισμός του ιερομόναχου για την επίθεση με το βιτριόλι
- Επίθεση στη Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο δράστης – Σοκαριστικές μαρτυρίες των Μητροπολιτών
- Πρωτοφανής επίθεση στη Μονή Πετράκη: Με παρελθόν ο δράστης – Όλο το χρονικό
- Εξω… πέφτουν οι μάσκες, μέσα τις φοράμε – Σε εγρήγορση για τις μεταλλάξεις
- Γλυκά Νερά: Τα κενά και οι ασάφειες στην κατάθεση του 33χρονου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter