Πέρα από τον συμβολικό αντίκτυπο μιας τέτοιας εξέλιξης -καθώς θα είναι η πρώτη νίκη της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» σε μία τόσο σοβαρή εκλογική αναμέτρηση- οι πολιτικές επιπτώσεις ενδέχεται να είναι αλυσιδωτές σε κεντρικό επίπεδο, αυτή τη δύσκολη εκλογική χρονιά. Η Γερμανία έχει πάψει προ πολλού να είναι το υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας που ήταν κάποτε για την Ευρώπη, καθώς μετά την κρίση του μεταναστευτικού το 2015 η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή στην αδιατάρακτη ομαλότητα.
Λεπτές ισορροπίες
Σε εθνικό επίπεδο η απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ κινείται πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι τα μέτρα του λοκντάουν μπορεί να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή και στα 16 κρατίδια με τον νομοθετικό μηχανισμό του «φρένου έκτακτης ανάγκης», αν ο μέσος όρος κρουσμάτων στη χώρα ξεπεράσει τα 100 ανά 100.000 κατοίκους (σήμερα βρίσκεται κοντά στο 40).
Ακριβώς όμως αυτοί οι περιορισμοί είναι που δίνουν φτερά στην AfD, η οποία βάσισε την προεκλογική της εκστρατεία στη Σαξονία-Ανχαλτ στην άρνηση του κορονοϊού, φλερτάροντας με τους πολυπληθείς, φανατικούς οπαδούς της. Με σύνθημα «Τέρμα στην παράνοια του λοκντάουν» τοπικά στελέχη της AfD ξιφουλκούν κατά της μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, με το σταθερό επιχείρημα ότι ο κορονοϊός δεν είναι χειρότερος από μια επιδημία γρίπης και ότι το ριψοκίνδυνο «σουηδικό πείραμα» απέδωσε καρπούς.
Αν η AfD κατακτήσει την πρώτη θέση, όπως πρόβλεψε δημοσκόπηση της Bild την περασμένη Κυριακή, έστω και με βραχεία κεφαλή από τους Χριστιανοδημοκράτες (26%-25%), τότε τα υπερσυντηρητικά στελέχη της CDU αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ηγεσία για την πρώτη συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς σε κάποιο γερμανικό κρατίδιο. Αυτή τη στιγμή ο έμπειρος χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ, Ράινερ Χάσελχοφ, συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και το ιδανικό σενάριο θα ήταν αυτή η συμμαχία να συνεχιστεί. Ομως το 2020 ο Χάσελχοφ αναγκάστηκε να απομακρύνει τον (επίσης χριστιανοδημοκράτη) υπουργό Εσωτερικών, Χόλγκερ Στάλκνεχτ, όταν ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της συμμαχίας με την Κεντροαριστερά και του σχηματισμού «κυβέρνησης μειοψηφίας» στη Σαξονία-Ανχαλτ με την ανοχή της AfD.
To ανησυχητικό είναι ότι η τοπική οργάνωση της AfD ανήκει στην πιο σκληροπυρηνική τάση του κόμματος («Πτέρυγα»), που έχει απομονώσει μετριοπαθή στελέχη, όπως ο ευρωβουλευτής Γιοργκ Μόιτεν. Τόσο ο υποψήφιος πρωθυπουργός της AfD Ολιβερ Κίρχνερ (ένας 55χρονος πρώην μηχανικός και έμπορος αυτοκινήτων) όσο και στενοί συνεργάτες του, όπως ο Ματίας Κνίσπελ και ο Πάτρικ Χαρ, έχουν συμμετάσχει σε ακροδεξιές διαδηλώσεις στο Μαγδεμβούργο τα προηγούμενα χρόνια ή διατηρούν δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις όπως η HJP. Eίναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2021 όλη η οργάνωση της AfD στη Σαξονία-Ανχαλτ βρίσκεται υπό την επίσημη παρακολούθηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, δηλαδή της γερμανικής ΕΥΠ! Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Κίρχνερ διακηρύσσει από το 2018 την πρόθεσή του να συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Δυσαρέσκεια
Για τους Γερμανούς αναλυτές πίσω από το κύμα αμφισβήτησης του κορονοϊού κρύβεται μια βαθύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια στη Σαξονία-Ανχαλτ για την υψηλή ανεργία και την έλλειψη υποδομών, φαινόμενα λίγο – πολύ ενδημικά στα ανατολικογερμανικά κρατίδια.
Ωστόσο, αν η σημαία της AfD υψωθεί στο Μαγδεμβούργο, ο βαθμός αβεβαιότητας για τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου (τις πρώτες από το 2005 χωρίς τη συμμετοχή της Ανγκελα Μέρκελ) και σε δύο ακόμη κρατίδια την ίδια μέρα, του Βερολίνου (όπου συγκυβερνούν SPD, Αριστερά και Πράσινοι) και του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας (με μεγάλο συνασπισμό SPD-CDU), θα αυξηθεί σημαντικά.
Διαβλέποντας τους κινδύνους, ο έμπειρος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία το 2009), ανακοίνωσε από τώρα την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία το 2022, θέλοντας να εμπεδώσει από τώρα στην κοινωνία και στους διεθνείς εταίρους ένα αίσθημα ασφάλειας. Ο ρόλος του στον δύσκολο σχηματισμό κυβέρνησης το 2017 υπήρξε καθοριστικός και τώρα ο ίδιος δήλωσε ότι ανησυχεί για τα ψυχολογικά και οικονομικά τραύματα που άφησε στη Γερμανία η πανδημία, τα οποία -όπως τόνισε- ο ίδιος θα προσπαθήσει να επουλώσει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter