Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ασφαλώς αναφερόμαστε σε μετα-σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων μη συμβατικής μορφής, ασύμμετρου φάσματος πολεμική αντιπαράθεση και εμφανούς αδυναμίας, εξάντλησης και καθολικής επικράτησης επί ενός μη γραμμικού εχθρού, ενώ παρά τις λίαν υπολογίσιμες απώλειες της Χαμάς, για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι τέτοιας μορφής αντίπαλοι επιβιώνουν και προετοιμάζονται κατάλληλα για τον επόμενο πόλεμο (εκτός αν επιτευχθεί μία αποδεκτή επίλυση του χρόνιου Παλαιστινιακού ζητήματος, με τη σύσταση δύο κρατών, κάτι που για μια ακόμα μία φορά επί του παρόντος δυστυχώς δεν διαφαίνεται).
Διαχρονικά τέτοιοι πόλεμοι μη καταληκτικού χαρακτήρα απασχολούν τα γενικά επιτελεία κρατών και κορυφαίους αναλυτές, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ρωσίας και άλλων κρατών. Οι εμπειρίες και τα LΕSSONS LEARNED σε Αφγανιστάν για Αμερικανούς και Σοβιετικούς, σε Τσετσενία για Ρώσους και στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής (Γάζα-Λίβανος-Συρία-Υεμένη) το αποδεικνύουν. Γνωστά και κορυφαία στρατιωτικά δόγματα που έχουν εκπονηθεί από την TRΑDOC (Training and Doctrine Command) στη Βιρτζίνια και το Φορτ Λέβενγουορθ στο Κάνσας, δεν έχουν στην πράξη αποδώσει τα αναμενόμενα. Από το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ στην Ινδοκίνα του 1968-1973, μέχρι το Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν για τους Σοβιετικούς το 1979-1985 και από εκεί στα Υψώματα Τόρα Μπόρα και Σπιν Μπολντάκ για τους Αμερικανούς τον Δεκέμβριο του 2001 στο «κοιμητήριο των αυτοκρατοριών» και στους Ισραηλινούς που από το 2006 (απέναντι στη σιιτική Χεζμπολάχ) έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις τέταρτης γενιάς πολέμων, δεν έχουν επιτύχει τους αντικειμενικούς στόχους τους, παρά τη χρήση ειδικών δυνάμεων αεροπορίας, διαφόρων συστημάτων πληροφοριών κ.λπ.
Σαρωτικοί αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί ολόκληρης τριετίας (1965-1968) με την επιχείρηση Rolling Thunder στην Ινδοκίνα κατά των Βορειοβιετναμέζων και των συμμάχων τους κομμουνιστών στο Νότιο Βιετνάμ δεν απέδωσαν, ενώ και οι Ρώσοι στην επιχείρηση «Σαρκοφάγος» στον Βόρειο Καύκασο είχαν πενιχρά αποτελέσματα κατά των σκληρών Τσετσένων ανταρτών (αναγκάστηκαν να καταλάβουν τελικά όλη την Τσετσενία). Οι Ισραηλινοί δεν προχώρησαν σε χερσαία επέμβαση γιατί οι απώλειες θα ήσαν μεγάλες (έχουν πικρή εμπειρία από Γάζα και Λίβανο, προχωρώντας τελικά σε αποχώρηση το 2005 στην πρώτη και το 2000 στη δεύτερη).
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
- Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ήταν πολιτικό λάθος του αλαζόνα Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νετανιάχου να αποδεχθεί την επιλογή ότι αφήνουμε ποικιλοτρόπως το Κατάρ για χρόνια να εφοδιάζει τη Γάζα και να υποστηρίζει οικονομικά τη συγκεκριμένη περιοχή της Παλαιστινιακής Αρχής. Είχε προταθεί ως ιδέα από τη Μοσάντ που εκ των υστέρων εκτίμησε λάθος την κατάσταση. Η Χαμάς προχώρησε με τα τεράστια χρηματικά ποσά του Κατάρ σε περαιτέρω προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, στη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαχητών της, στη σταδιακή μετεξέλιξη στη δράση των ανταρτών της, στην κατηγοριοποίηση των ταγμάτων της (ταξιαρχίες), στη θωράκιση της υπόγειας πολιτείας/τούνελ, στη μεταφορά όπλων από το Ιράν μέσω Σινά, Σουδάν κ.λπ. και σε σύσταση μικρής δύναμης βατραχανθρώπων (από Ιρανούς στο Μπαντάρ Αμπάς στον Κόλπο) για να πλήξει τις ενεργειακές βάσεις του Ισραήλ ανοικτά των ακτών της χώρας. Με άλλα λόγια κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών ενίσχυσε τις στρατιωτικές επιλογές τα τελευταία έξι χρόνια, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ροή κεφαλαίων από την Ντόχα.
Συνεπώς η επιλογή του αρχηγού της Μοσάντ Γιόσι Κοέν που συμβουλεύει επί χρόνια το Νετανιάχου προκάλεσε και ενίσχυσε τη στρατιωτική αντίσταση της Χαμάς δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα. Επίσης δεν έδωσαν οι Ισραηλινοί την πρέπουσα σημασία στην καθολική αναβάθμιση των εκτοξευτών ρουκετών σε εκρηκτική ύλη και επέκταση της ακτίνας δράσης, καθώς και στην ένταξη επιστημόνων (Παλαιστινίων) με πολύ καλές γνώσεις στην αεροδυναμική που έχουν κάνει μεταπτυχιακά σε σχολές του εξωτερικού (εντάχθηκαν στις ταξιαρχίες των πυραύλων). Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη φορά πέραν των μεθοριακών πόλεων Μπερσέβα-Σντερότ-Ασκελόν-Ασντόντ κ.λπ.) ρουκέτες της Χαμάς έφθασαν (όσες δεν αναχαιτίστηκαν) μέχρι το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Ρεχοβότ και κοντά σε περιοχές αεροπορικών βάσεων (ειδικά στην Τελ Νοφ). Ηταν η πρώτη φορά που έκλεισε για πτήσεις το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Το αντιπυραυλικό σύστημα IRON DOME κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά ας ληφθεί υπόψη ότι τέτοιες οργανώσεις έχουν υπερ-συσσώρευση ρουκετών και μπορούν να προκαλέσουν κορεσμό στο αντιπυραυλικό σύστημα.
- Το Ισραήλ πραγματοποίησε πολλές εξόδους αεροσκαφών με σκοπό να πλήξει το λεγόμενο μετρό, δηλαδή τις υπόγειες στοές της Χαμάς. Παρά τις αρκετά καλές πληροφορίες που συνήθως διαθέτουν, ορισμένες παραπλανητικές κινήσεις τους δεν απέδωσαν. Βασικά στελέχη της Χαμάς, όπως ο στρατιωτικός ηγέτης Μοχάμετ Ντιέφ, ο Μοχάμετ Ισα κ.ά., έχουν και αυτοί «διαβάσει» τους Ισραηλινούς. Η προσπάθεια του Ισραήλ να ζητήσει επίσπευση στην παράδοση βομβών βαθιάς διάτρησης από τις ΗΠΑ συνδέεται με τη μη επίτευξη συντριπτικής καταστροφής των υπόγειων καταφυγίων στη Βόρεια Γάζα (περιοχές Χαν Γιουνίς) αλλά και στην έξοδο της Ράφα προς την Αίγυπτο. Αναμφίβολα στον επόμενο πολεμικό γύρο οι Ισραηλινοί θα έχουν στο οπλοστάσιό τους βόμβες πιο ισχυρές και διατρητικές.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η Χαμάς έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει εκτεταμένη υποδομή σηράγγων κάτω από την επιφάνεια της Λωρίδας της Γάζας. Οι σήραγγες χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να κρύβονται τα στελέχη της από τον εχθρό αλλά και να πραγματοποιούν αντεπιθετικές επιχειρήσεις (αυτή τη φορά δεν παρατηρήθηκαν κινήσεις ανταρτών της σε διεισδύσεις στο Νότιο Ισραήλ). Μεγάλο μέρος της υποδομής της Χαμάς είναι χτισμένο στην «καρδιά» πολυσύχναστων μη στρατιωτικών περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, πράγμα που σημαίνει ότι στρατιωτικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διοίκησης και ελέγχου, της παραγωγής όπλων, των αποθηκών όπλων, της στρατιωτικής υποδομής, των αξόνων για τις ανταρτικές αποστολές, συνδέονται με τις σήραγγες συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων διαχείρισης μάχης, και όλα αυτά είναι μέσα σε αστικές (κυρίως) και μη αστικές περιοχές (δευτερευόντως). Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν τμήματα των σηράγγων αλλά δεν κατάφεραν να ισοπεδώσουν υπολογίσιμα μέρη τα οποία η Χαμάς θα αποκαταστήσει και προφανώς θα επανέλθει. Συγκριτικά με το παρελθόν οι ρουκέτες της Χαμάς αυτή τη φορά ήσαν πιο ανθεκτικές, βαρύτερες και ακριβέστερες.
- Ένα θέμα που ήταν μέσα στις πολιτικές επιτυχίες της Χαμάς στη συγκεκριμένη σύγκρουση -που παραδέχονται και οι Ισραηλινοί- είναι ότι προκάλεσαν βίαιες εντάσεις μεταξύ Αράβων και Εβραίων κατοίκων μέσα σε διαχρονικά ήσυχες κοινότητες στο Ισραήλ (περιοχές γύρω από Χάιφα-Λοτ κ.λπ.). Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε εσωτερικά-διακοινοτικά ρήγματα μέσα στον ισραηλινό κοινωνικό ιστό. Επιπλέον η Χαμάς έχει περιθωριοποιήσει τη Φατάχ και την παραπαίουσα και άνευρη πολιτική ηγεσία της στη Ραμάλα.
Η Χαμάς εκδικήθηκε τον Μαχμούτ Αμπάς για την ακύρωση των παλαιστινιακών εκλογών αυτόν τον μήνα (που αναμενόταν να κερδίσει με σαρωτική πλειοψηφία) και έχει εξαφανίσει από το προσκήνιο τον υπέργηρο Παλαιστίνιο πρόεδρο, υπονομεύοντας την παραμονή του στην εξουσία ενώ έχει καταστεί η προστάτιδα δύναμη από πλευράς μουσουλμάνων της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Al-Aqsa, που είναι ο τρίτος ιερότερος χώρος του σουνιτικού Ισλάμ.
- Ο ρόλος του Ιράν στην υποστήριξη τέτοιων μη κρατικών στρατιωτικοποιημένων οντοτήτων είναι πολύ σημαντικός στους τομείς της εκπαίδευσης των ανταρτικών στελεχών, στη διάθεση επαρκούς πολεμικού υλικού και στη στρατηγική περικύκλωση του Ισραήλ, κάτι που είναι εμφανές μέσω Χαμάς, Χεζμπολάχ, φιλο-ιρανικών σιιτικών μονάδων (PMU) και οργανώσεων στο Νότιο Ιράκ, αλλά και ευρύτερα γεωγραφικά με τους Χούθις στην Υεμένη.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το Ισραήλ προσεχώς θα βρεθεί απέναντι σε πολυμετωπικό πόλεμο και η όλη επιβίωσή του θα αντιμετωπίσει θανάσιμο κίνδυνο. Οταν βρέθηκε μπροστά σε πολυμετωπικό συμβατικό πόλεμο το 1973 το εβραϊκό κράτος έφθασε, επί κυβέρνησης Γκόλντα Μέιρ και Μόσε Νταγιάν-Γιτζάκ Αλόν, στην ενεργοποίηση πυρηνικών πυραύλων τύπου «Ιεριχώ» και ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα λόγω ενδοκυβερνητικών διαφωνιών και άμεσης παρέμβασης Κίσιγκερ. Αλλά στην εποχή μας το Τελ Αβίβ βρίσκεται μπροστά σε πανσπερμία ασύμμετρων αλλά καλά εξοπλισμένων εχθρών, για αυτό και οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Το Ιράν έχει κατασκευάσει ήδη πυραυλικές βάσεις στη Συρία και ειδικά στο Νότιο Ιράκ.
- H σχέση του Ερντογάν με τη Χαμάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ειδικά στον πολιτικό, θρησκευτικό, οικονομικό χώρο. Έχει μάλιστα προξενήσει εντύπωση το ότι διαχώρισε πρόσφατα την Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για πολυθρησκευτικό καθεστώς με παρούσες τις τρεις θρησκείες (Χριστιανισμό, Ισλάμ και Ιουδαϊσμό), κάτι που σαν ιδέα συζήτησε πρόσφατα με τον Πάπα Φραγκίσκο Β’.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεχθεί στα παλάτια της Αγκυρας και Κωνσταντινούπολης τα ηγετικά και πιο σημαντικά στελέχη της Χαμάς, όπως τον Ισμαήλ Χανίγιε, τον επικεφαλής του τομέα εξωτερικών υποθέσεων Σαλάχ Μαχέρ, τον επικεφαλής του τομέα αραβοϊσλαμικών υποθέσεων Εζάτ αλ Ριχίκ, τους παραστρατιωτικούς ηγέτες Ζαχαρία Νατζίπ και Χισάμ Χιζάζ καθώς και τον αντιπρόσωπο-«πρέσβη» της οργάνωσης στην Τουρκία Τζιχάντ Γιαγκμόρ. Πληροφορίες φέρουν επίσης την τράπεζα KUVEYT TURK να έχει διευκολύνει τη διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων σε υποστήριξη της Χαμάς. Σε όλες τις προσωπικές επαφές του Ερντογάν με τη Χαμάς το παρών δίνει πάντα ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν ο οποίος επί χρόνια έχει αναλύσει τις ισραηλινές και αιγυπτιακές θέσεις για την ευρύτερη στρατηγική απέναντι σε Χαμάς και Χεζμπολάχ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό 16άρηδων – Στην κορύφωσή της οδηγείται η επιχείρηση «Ελευθερία»
- Θήβα: Ερευνάται νέο περιστατικό θρόμβωσης σε 48χρονη μετά τον εμβολιασμό της
- Self test: Δωρεάν και υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα
- Κορωνοϊός: Βραδεία αποκλιμάκωση με εστίες έξαρσης
- Μινσκ: Διεθνής οργή για την «κρατική αεροπειρατεία» – Στο τραπέζι κυρώσεις από Ε.Ε.
- Γλυκά Νερά: Περιμένουν… να μιλήσουν τα τηλέφωνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter