Για τον πρόεδρο Τραμπ ο χρόνος είναι συμπυκνωμένος -μάλλον έχει μάθει να τον μετρά σε χρήμα! Μέσα σε 15 ημέρες από τη στιγμή της ορκωμοσίας του, υπέγραψε σημαντικότατα διατάγματα, αμφιλεγόμενα και με πολλές ασάφειες, επέλεξε τα πρόσωπα που θέλει δίπλα του κι έκανε τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ να διερωτώνται «πού το πάει». Γεγονός είναι πως άλλος πρόεδρος ίσως θα έκανε ένα χρόνο να προωθήσει παρόμοιου βάρους πολιτικές.
Ο Λευκός Οίκος έδειξε ότι επανακαθορίζει τη σχέση του με τη Γερμανία, την οποία κατηγορεί «για χειραγώγηση του ευρώ», θέλει να επανεξετάσει τη στενή φιλία της Αμερικής με την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Αυστραλία, ενώ ξεκαθάρισε πως πιο κοντά στις ΗΠΑ βρίσκεται η «μετα-Brexit Βρετανία». Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διαβλέψουν τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ και ανησυχούν μήπως το νέο στιλ εξουσίας της Ουάσιγκτον κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των συμμαχιών στη διεθνή σκηνή, όπως έχει γραφεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δήλωση κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Τραμπ ότι το Βερολίνο «χρησιμοποιεί το υποτιμημένο ευρώ για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ» ήταν αρκετή για να ταράξει τις διατλαντικές σχέσεις και να εγείρει μέτωπο κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, δεν στόχευε μόνο στο Βερολίνο αναφερόμενος στο ευρώ που ισοδυναμεί με «σιωπηρό μάρκο» αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποβαθμίζοντας το ρόλο της. Ο σύμβουλος του Τραμπ επιβεβαίωσε τους φόβους για την πολιτική ακραίου προστατευτισμού που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αδιαφορώντας αν ο πιο στενός εταίρος των ΗΠΑ, η Βρετανία -που θέλει να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο-, δεν συμφωνεί με την τακτική του στο χτίσιμο εμπορικών σχέσεων, αλλά ούτε και με τη γενικότερη κοσμοθεωρία του.
Τα τελευταία 40 χρόνια, η Βρετανία βασίστηκε στη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και την «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ. Μετά το Brexit, η Βρετανία θα είναι πιο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και, όπως τονίζουν οι «Financial Times», αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που η Αμερική εξέλεξε έναν ασταθή πρόεδρο, αντίθετο με τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου». Δεν πρόλαβε να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε το αμφιλεγόμενο διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες. Η Μέι είχε δώσει «όρκους πίστης και φιλίας με τον Τραμπ και, όταν έφτασε στο Λονδίνο, την περίμενε θύελλα αντιδράσεων. Ακόμη δεν έχει πείσει πως δεν γνώριζε για τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου και πως δεν συμφωνεί με την πολιτική του.
Συντονισμένες ήταν και οι αντιδράσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Η Αμερική του Τραμπ είναι μεταξύ των εξωτερικών απειλών για την Ε.Ε.», τόνισε ο Τουσκ.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής