Το, ηλικίας περίπου 2,200 ετών και χρονολογούμενο στον 2ο π.Χ. αιώνα είχε εισαχθεί στο Λονδίνο παράνομα πριν από χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου.
Το 2013, ειδικοί του Μουσείου εκλήθησαν να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα του αγάλματος και να προσδιορίσουν την ακριβή προέλευσή του, ενημερώνοντας τη φορολογική αρχή της Μ. Βρετανίας, HMRC, αμέσως μόλις εξακρίβωσαν την αρχαιότητα του γλυπτού.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μουσείο τη Δευτέρα, 8 χρόνια μετά την κατάσχεση του αγάλματος, εξηγεί πως «Αγάλματα αυτού του είδους σπάνια εντοπίζονται σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές εκτός Λιβύης».
Όταν κατασχέθηκε στο αεροδόμιο, το άγαλμα φαινόταν να έχει ανασκαφεί πρόσφατα, γεγονός που εντείνει τις υποψίες ότι υπήρξε «θύμα» του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης, το 2011.
Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το άγαλμα βρέθηκε στην αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή της Κυρήνης, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των γλυπτών που παρήγαγαν τα εργαστήρια της αρχαίας αυτής ελληνικής αποικίας στη Βόρειο Αφρική.
Στη σημερινή Κυρήνη έχουν βρεθεί περίπου 100 παρόμοια γλυπτά, αν και από το 50% των ευρημάτων σώζονται μόνο τα κεφάλια.
Όσον αφορά το ποια μορφή αναπαριστά το άγαλμα, οι ειδικοί θεωρούν πως αποτελεί απεικόνιση της θεάς Δήμητρας ή της κόρης της, Περσεφόνης.
Η συσχέτιση της Δήμητρας και της Περσεφόνης με τον Κάτω Κόσμο, σύμφωνα με τις αρχαίες δοξασίες, καθώς και το γεγονός ότι παρόμοια αγάλματα είχαν βρεθεί κοντά σε υπολείμματα ταφικών μνημείων, εντείνουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι και το άγαλμα αυτό αποτελούσε μέρος κάποιου αρχαίου τάφου.
Το γεγονός ότι το άγαλμα δεν έχει πόδια είναι δηλωτικό της πίστης για την μη αναστρεψιμότητα του θανάτου και την απουσία διαφυγής από αυτόν.
Σοκ στη Νέα Υόρκη: Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άστεγη γυναίκα στο μετρό
Ξεχωρίζοντας από άλλα, παρόμοια γλυπτά, το συγκεκριμένο φέρει δύο ομοιώματα βραχιολιών σε σχήμα φιδιού στους καρπούς του και φαίνεται να κρατά στα χέρια του ένα μικρό κουκλάκι.
Το 2015, δικαστήριο απεφάνθη πως το άγαλμα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κράτους της Λιβύης, το οποίο όμως δεν παραδόθηκε άμεσα σε Λίβυους αξιωματούχους, αλλά κρατήθηκε για κάποια ακόμη χρόνια στο μουσείο, χωρίς να ανακηρυχθεί, ωστόσο, σε μέρος της συλλογής του.
Με την τακτοποίηση όλων των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, το άγαλμα πρόκειται τελικά να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του.
Σε δική της ανακοίνωση, η πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για την επιστροφή του αγάλματος στην «πατρίδα του, την Λιβύη».
Από μεριάς του, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σχετικά ότι «η συνεργασία με τις υπηρεσίες τήρησης του νόμου που ασχολούνται με το παράνομο εμπόριο αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς του Μουσείου στο κομμάτι της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς και ότι «η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του οφέλους που προκύπτει, όταν όλες οι πλευρές συνεργάζονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου».
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Εμβόλια και παιδιά: Σε ομάδες αυξημένου κινδύνου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κάτω των 15 ετών – Τι λέει καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Eleftherostypos.gr
- Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το προφίλ των δραστών – Που ψάχνουν τους δολοφόνους
- Ισραήλ: Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στη Λοντ – Νύχτα πολέμου με νεκρούς και πάνω από 200 ρουκέτες
- Συντάξεις: Αυξήσεις έως 202 ευρώ με αναδρομικά έως 3.840 ευρώ για απόστρατους
- Επιστροφές φόρου για αμειβόμενους με «μπλοκάκια» – Δείτε τι θα ισχύσει εφέτος
- Λαμία: Χαμός με γιατρό σε εμβολιαστικό κέντρο που έλεγε στον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο
- To «Voyager 1» άκουσε για πρώτη φορά τον απόκοσμο βόμβο του μεσοαστρικού διαστήματος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr