Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όπως δείχνουν τα αρχεία απογραφών, η Κίνα σημειώνει, παγκοσμίως, την πιο αργή πληθυσμιακή ανάπτυξη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
Παρά το γεγονός ότι η «πολιτική του ενός παιδιού» που εισήχθη στην Κίνα το 1979 ακυρώθηκε το 2015, η δημογραφική κρίση τη χώρας όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε, αλλά εντάθηκε: Από το 2010 έως και το 2020, ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 1.41178 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας ποσοστό αύξησης της τάξεως του 0,53% ανά χρόνο- ποσοστό χαμηλότερο από το 0,57 ετησίως, που σημειωνόταν ανάμεσα στα έτη 2000-2010.
Σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Στατιστικής, το 2020 γεννήθηκαν 12 εκατ. παιδιά, δηλαδή 2,65 εκατ. λιγότερα από όσα γεννήθηκαν το 2019, σημαίνοντας μια πτώση του ποσοστού γεννήσεων, της τάξεως του 18%.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Κίνα κατάφερε έτσι να αποφύγει μια πληθυσμιακή έκρηξη, την οποία επίσης φοβόντουσαν κάποιοι αναλυτές, αποτυγχάνοντας όμως να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει το 2016, που ήθελε τον πληθυσμό της χώρας να αυξάνεται, μέχρι το 2020, στα 1,42 δις.
Από την άλλη, το ποσοστό των πολιτών ηλικίας 65 και άνω αυξήθηκε στο 13,5%, από το 8,9% του έτους 2010, υπογραμμίζοντας την ταχεία γήρανση του κινεζικού πληθυσμού και τις σχετικές ανησυχίες που προκύπτουν για την οικονομία της χώρας.
Την Τρίτη, οπότε και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των απογραφών, οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν αισιοδοξία για το ότι η τροποποίηση της πολιτικής των γεννήσεων επέφερε «θετικά αποτελέσματα» και τόνισαν πως τα ποσοστά των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια (σε ποσοστό 1,35% σε σχέση με το 2010).
Ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Στατιστικής, Νινγκ Τζινζέ, αναγνώρισε, ωστόσο, το γεγονός ότι η ανάπτυξη του πληθυσμού της Κίνας έχει σημειώσει επιβράδυνση.
«Ο αριθμός των γυναικών που γεννούν έχει μειωθεί και παρατηρείται μια αναβλητικότητα στον οικογενειακό προγραμματισμό, όπως και μια σχετική αύξηση του κόστους ανατροφής ενός παιδιού», σημείωσε ο αναλυτής.
Ο Νινγκ είπε πως τα άνωθι είναι «φυσιολογικά αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κίνας» και πως η αύξηση του γηραιού πληθυσμού «επιβάλλει συνεχιζόμενες πιέσεις» στην μακροχρόνια ανάπτυξη.
Ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, επιβεβαίωνε ήδη από τον Μάρτιο πως η Κίνα θα προχωρούσε σε μια αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία έχει παραμείνει, εδώ και 40 χρόνια, στα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.
Επιπλέον, ο Κετσιάνγκ είχε τονίσει πως το Πεκίνο θα προωθήσει την «ελεγχόμενη γονιμότητα» και θα δουλέψει για την επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού γεννήσεων.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κωδικός «Ελευθερία»: Παρελθόν από την Παρασκευή το lockdown – Καταργούνται νωρίτερα τα sms σε 13033 και 13032
- Άγριο φονικό στα Γλυκά Νερά: Στραγγαλισμένη γυναίκα δίπλα στο μωρό της – Δεμένος ο σύζυγος [βίντεο]
- Θεσσαλονίκη: «Χάλασε» την κατάληψη ο πατέρας – Δείτε την στιγμή που μπουκάρει στο σχολείο και λογομαχεί με τους μαθητές [βίντεο]
- Μακελειό στη Ρωσία: Έκρηξη σε σχολείο με εννέα νεκρούς – Μαθητές πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν
- Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που βρήκε μαρτυρικό θάνατο δίπλα στο μωρό της – Τι είπε ο άνδρας της για τους δράστες
- Survivor: Τέτοιο ξέσπασμα δεν έχεις ξαναδεί – Ο «Κόρο» αυτομπουγελώθηκε ουρλιάζοντας [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr