Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Είναι η πρώτη φορά στη μετακομμουνιστική Αλβανία που το ΑΣΚ και ο Εντι Ράμα επικρατούν για τρίτη συνεχή φορά, κάτι που στο παρελθόν δεν κατάφεραν οι Σάλι Μπερίσα, Φάτος Νάνο και Ιλιρ Μέτα.
Η νίκη του Ράμα με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες επιβεβαίωσε όσα αρκετές φορές είχα θίξει σε αναλύσεις μου και στο κανάλι TOP της γειτονικής χώρας, ότι η πανσπερμία της συμμαχίας υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (του πρώην δημάρχου Τιράνων Λουζμίρ Μπάσα) με 12 μικρά κόμματα δεν μπορεί να αλλάξει την επικυριαρχία των Σοσιαλιστών. Επιπρόσθετα η εν λόγω συμμαχία ήταν σύγκλιση εντελώς διαφορετικών κομμάτων και πολιτικών αποχρώσεων αφού μέσα σε αυτή είχαν ενταχθεί το κόμμα των θρασύτατων, προκλητικών και ανιστόρητων Τσάμηδων και δικοί μας μειονοτικοί (τεράστιο λάθος). Αυτά τα μικρά κόμματα, PDIU-PR-PAA-LZHK-PBD-PDK-PLL-FRD-BLD-PBKD-PBDNJ, είχαν ελάχιστη πολιτική επιρροή και αποκλειστικά ταυτίστηκαν με τον Μπάσα, με μόνη θέση την εκδίωξη του Ράμα.
Το ΑΣΚ όπως το AKP στην Τουρκία, το FIDESZ ή στην Ουγγαρία, είναι μεγάλοι αριθμητικά κομματικοί σχηματισμοί. Δύσκολα πέφτουν κάτω από το 40% την ημέρα των εκλογών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι κόμματα με ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες, που χαρακτηρίζονται από αυταρχικές τάσεις και θέσεις. Και παρά την έντονη αντίδραση που συγκεντρώνεται εναντίον τους από αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, δύσκολα ανατρέπονται.
Στην Τουρκία -αν υπάρξει πρόβλημα- ο Ερντογάν έχει στη διάθεσή του τον εθνικιστή ηγέτη Μπαχτσελί του MHP, που άνετα του δίνει ένα 7-10%. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ο Ράμα είχε ανάγκη 2 εδρών για την αυτοδυναμία. Ο γνωστός (αν και υπάρχει ένταλμα σύλληψης από τις ΗΠΑ) Τομ Ντόσι του μικρού κόμματος PSD είχε δηλώσει έτοιμος να συνδράμει τους Σοσιαλιστές.
Πέραν της νέας ήττας του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσα στους χαμένους των εκλογών ήταν ο πρόεδρος της χώρας Ιλιρ Μέτα και το κόμμα LSI της συζύγου του Μόνικα Κριεμάτσι, που βιάστηκε (επηρεασμένη από τις δημοσκοπήσεις) να υποστηρίξει ότι ο Ράμα τελείωσε και αυτή θα σεβαστεί την προεκλογική συμφωνία της με τον Μπάσα να συγκυβερνήσουν! Προφανώς λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Τα ποσοστά του κόμματος σε αρκετές από τις 12 περιφέρειες της Αλβανίας ήταν απογοητευτικά. Το Δημοκρατικό Κόμμα μόνο στο Ντεμπάρ, στη Λέσα και στο Κούκσι επικράτησε σε αριθμό βουλευτών των Σοσιαλιστών. Με το κόμμα της Κριεμάτσι καταποντίστηκε στον Νότο της χώρας και ο γνωστός ομογενής βουλευτής Βαγγέλης Τάβος.
Ο Ράμα είχε επεξεργαστεί πολύ στο μυαλό του το πώς θα κέρδιζε τις υπολογίσιμες νότιες περιφέρειες της Αυλώνας, του Φιέρι και της Κορυτσάς που έχουν υπολογίσιμο αριθμό εδρών (11-16). Οι δύο πρώτες είναι από αυτές που έτυχαν προνομίων τα τελευταία 4 χρόνια, αφού είναι ως ένα μεγάλο βαθμό μέρος της Νότιας Αδριατικής Ριβιέρα και γίνονται σημαντικές τουριστικές, ακτοπλοϊκές και κατασκευαστικές επενδύσεις.
Αμερικανοί (η πρέσβειρα Γιούρι Κιμ), Τούρκοι και Γερμανοί στήριζαν Ράμα. Στην Κουτσόβε, νότια των Τιράνων, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ κατασκευάζουν αεροπορική βάση όπου θα σταθμεύουν αεροσκάφη για εναέρια επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών κ.ά. Ιταλοί και Τούρκοι στρατιωτικά ενδιαφέρονται για Φιέρι-Αυλώνα και νήσο Σάσων (η τελευταία ειδικά για υποβρύχια). Δεν είναι τυχαίο ότι 5 μέρες προ των εκλογών με τηλεδιάσκεψη εγκαινιάστηκε το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο στο Φιέρι, με 150 κλίνες, δώρο του Ερντογάν στον αδελφό Ράμα. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι πολλά οθωμανικά πολιτιστικά μνημεία/τεμένη σε Τίρανα-Ελμπασάν-Μπεράτι-Σκόδρα-Τεπελένι ανακαινίζονται με χρήματα της Τουρκίας.
Ασφαλώς και σε αυτές τις εκλογές πήγαν να ψηφίσουν κάπου κοντά στο 49% των εγγεγραμμένων. Είναι γνωστό ότι πολλοί Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει σε Αυστρία-Γερμανία-Ελβετία-Ελλάδα-Καναδά-Ιταλία-σκανδιναβικές χώρες-ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η καραντίνα των δύο εβδομάδων λόγω COVID-19 σε κάποιο ποσοστό είχε τις επιπτώσεις της. Επίσης ψήφισαν και μερικοί Κοσοβάροι (όπως και ο πρωθυπουργός του Αλμπιν Κούρτι) που έχουν διπλή υπηκοότητα.
Για μία ακόμα φορά η ελληνική εθνική μειονότητα αποδείχθηκε επιεικώς ανοργάνωτη, αδύναμη, χωρίς αντικειμενικούς στόχους, ενώ η πραγματικότητα έδειξε τη συντριπτική επικράτηση του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε όλη την περιοχή. Κάποιοι εκπρόσωποί της εδώ στην Ελλάδα -προφανώς εκτός τόπου και χρόνου- εκτιμούσαν ότι ο Ράμα ήταν τελειωμένος! Αν δει κάποιος τα αποτελέσματα συνολικά στην Ανω-Κάτω Δρόπολη και στο Πωγώνι, ο Ράμα έλαβε πάνω από το 50% (μεταξύ 50-59%). Ακόμα και στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Στον ενιαίο Δήμο Χιμάρας -να μελετηθεί προσεκτικά- δηλαδή σε Λούκοβο-Βράνιστ, ο Ράμα ψηφίστηκε πολύ, όπως και στο Αργυρόκαστρο που εκλέγει 3 βουλευτές.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: «Ελευθερία» για τους 45-49 ετών – Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους
- Tα 15 SOS στους δασικούς χάρτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Κορωνοϊός: «Δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό», λέει ο Τζανάκης – Πότε θα αποκτήσει ανοσία το 50%
- Απολογείται ο Μένιος Φουρθιώτης – Κατηγορείται για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα
- Προγράμματα ΕΣΠΑ: Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις
- Ωράριο καταστημάτων: Πότε θα είναι ανοιχτά σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο το Μεγάλο Σάββατο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας δεν πείθει, η γκρίνια μεγαλώνει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr