Στις 21 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε ότι μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας, θα μπορούσαν να χαλαρώσουν στις συναντήσεις ατόμων που έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ανακοίνωσαν, επίσης, πρόσφατα σχέδια για τη χαλάρωση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει την επαναλειτουργία πρόσθετων τομέων της οικονομίας, καθώς και την προσέλκυση ξένων τουριστών, αφού οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη βελτιώνονται.
ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, από τις 26 Απριλίου, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, σχολεία και άλλες δραστηριότητες άνοιξαν ξανά στις περιοχές χαμηλού κινδύνου, με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας να παραμένει σε ισχύ. Στις 9 Μαΐου, η Ισπανία θα άρει την κατάσταση συναγερμού, επιτρέποντας τα ταξίδια εντός της χώρας. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τους περιορισμούς κατά την κρίση τους. Στις 3 Μαΐου, η Γαλλία θα άρει την απαγόρευση των εσωτερικών ταξιδιών και θα ανοίξει ξανά τα σχολεία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα μη απαραίτητα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν ξανά μετά τα μέσα Μαΐου. Στις 19 Απριλίου, η Γαλλία εγκαινίασε, επίσης, ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό υγείας για να επιτραπούν τα ταξίδια από και προς τα εξωτερικό.
Στις 19 Απριλίου, η Ελλάδα ήρε την απαίτηση καραντίνας για τους επισκέπτες από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, οι οποίοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η χώρα θα είναι πλήρως ανοιχτή στους τουρίστες από τις 14 Μαΐου. Από τις 26 Απριλίου, η Πολωνία χαλάρωσε τους περιορισμούς σε 11 από τις 16 επαρχίες της.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
ΟΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ εμβολιασμού κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς διατίθενται περισσότερα εμβόλια. Υστερα από αρχικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, τις τελευταίες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές χώρες επιτάχυναν τους εμβολιασμούς, ενώ στο εγγύς μέλλον θα διατεθούν και άλλα εμβόλια. Από τις 22 Απριλίου, περίπου το 23% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ το 8,5% έχει κάνει και τις δύο. Ωστόσο, η διαδικασία παραμένει ανομοιόμορφη: Το 40% των ενηλίκων στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση σε σύγκριση με μόλις το 9% στη Βουλγαρία. Ενώ τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό αυξήθηκαν σημαντικά στην Ενωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων, γεγονός που θα μπορούσε να αντανακλά τον αντίκτυπο των εμβολιασμών σε ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.
ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στην Ε.Ε. εμβολιάζονται περίπου 2,2 εκατ. άνθρωποι ημερησίως, από 1,1 εκατ. που ήταν στις 20 Μαρτίου και περίπου 760.000 στις 20 Φεβρουαρίου. Στις αρχές Απριλίου, η Γερμανία σημείωσε ρεκόρ εμβολιασμών, με περισσότερους από 700.000 σε μία μόνο ημέρα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης, ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών άνω των 500.000 ατόμων. Πρόσφατα, η Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε σχέδιο για την παράδοση φέτος 600 εκατ. εμβολίων δύο δόσεων στην Ε.Ε.
Στα τέλη Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρία CureVac, η οποία σχεδιάζει να παραγάγει φέτος περίπου 300 εκατ. δόσεις.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δραστηριότητα θα ανακάμψει πιθανότατα το τρίτο τρίμηνο και, κυρίως, το τέταρτο τρίμηνο, οπότε και η Ενωση αναμένεται να επιτύχει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» με εμβολιασμένο πάνω από το 70% των ενηλίκων της. Πρόσφατα, τα κράτη-μέλη αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το 2021, καθώς τα μέτρα του lockdown διήρκεσαν περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Την ήπια ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ακολουθήσει από πιο ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο και, κυρίως, το τέταρτο τρίμηνο. Αν δεν εμφανιστούν νέες, πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του ιού ή σημαντικές διαταραχές στις εκστρατείες εμβολιασμού, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα επιτρέψει πρόσθετη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
ΣΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ, το γερμανικό ινστιτούτο IFO αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2021 από 4,2% σε 3,7%, λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Στις 9 Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% το 2021, από 7,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Στις 4 Απριλίου, η γαλλική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ από 6% σε 5%. Τα κράτη-μέλη είχαν προθεσμία έως τις 30 Απριλίου για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για δαπάνες ύψους 750 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και των δανείων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει, επίσης, να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, ιδίως το 2022.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: «Ελευθερία» για τους 45-49 ετών – Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους
- Tα 15 SOS στους δασικούς χάρτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Κορωνοϊός: «Δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό», λέει ο Τζανάκης – Πότε θα αποκτήσει ανοσία το 50%
- Απολογείται ο Μένιος Φουρθιώτης – Κατηγορείται για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα
- Προγράμματα ΕΣΠΑ: Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις
- Ωράριο καταστημάτων: Πότε θα είναι ανοιχτά σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο το Μεγάλο Σάββατο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας δεν πείθει, η γκρίνια μεγαλώνει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr