Θυμίζουμε ότι υποχρεώθηκε να παρακολουθεί όρθια τους Σαρλ Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν να κάθονται πρώτοι για να συζητήσουν, χωρίς να της προσφέρουν θέση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα.
«Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι περίμενα να μου φερθούν στο ταξίδι στην Τουρκία, σαν Πρόεδρο της Επιτροπής. Δεν μπορώ να βρω δικαιολογία και πρέπει να συμπεράνω ότι αυτό που συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα» είπε η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση για την Τουρκία. «Ένιωσα πληγωμένη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία, καθώς αυτό αφορά τις αξίες που αποτελούν τη βάση της Ένωσής μας και δείχνει πόσα πρέπει να κάνουμε ακόμη για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με ισότητα απέναντι στους άντρες» πρόσθεσε.
«Όταν έφτασα στη συνάντηση υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο και χάρη σε αυτές το βίντεο έγινε viral. Δεν υπήρχε ανάγκη για υπότιτλους ή εξηγήσεις, οι εικόνες μιλούσαν μόνες τους», κατέληξε.
Η ανάρτηση στο Twitter της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το Sofagate
«Η επίσκεψή μου στην Τουρκία έδειξε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε, πριν οι γυναίκες ξεκινήσουν να αντιμετωπίζονται σαν ίσες με τους άντρες. Πάντα και παντού. Η ιστορία μου έγινε πρώτο θέμα στα μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες γυναικών, οι περισσότερες πολύ πιο σοβαρές από τη δική μου, οι οποίες περνούν απαρατήρητες» είπε αρχικά, μέσω Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν.
Και συνέχισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτές οι ιστορίες θα γίνουν, επίσης, γνωστές! Στην Άγκυρα επανέλαβα τις βαθιές ανησυχίες μου για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (για τη βία κατά των γυναικών). Αυτό είναι ένα τρομακτικό σήμα κινδύνου. Ωστόσο, για να γίνουμε αξιόπιστοι, πρέπει επίσης να δράσουμε στο σπίτι μας. Αρκετές χώρες της ΕΕ δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Κάποιοι σκέφτονται να σταματήσουν. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Θα καταθέσουμε νομοθεσία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, τόσο online όσο και offline. Γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια προστατεύονται επαρκώς στην Ευρώπη. Εξάλλου, όπως είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στον ΟΗΕ: το καθεστώς των γυναικών είναι το καθεστώς της δημοκρατίας».
Sofagate: Οργή Ευρώπης για τον «δικτάτορα» Ερντογάν
Τη δομική ανεπάρκεια της Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο και τα τεράστια προβλήματα των σχέσεών της με την Τουρκία κατέδειξε το περίφημο «Sofagate» («σκάνδαλο του καναπέ») σε βάρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έβγαλε τον Μάριο Ντράγκι από τα ρούχα του, αναγκάζοντάς τον να αποκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε».
Αυτά μόνο στην Αυστραλία: Μπήκαν στο δωμάτιό τους και βρήκαν ένα... κοάλα
Μόνο η γερμανική καγκελαρία δείχνει να μη συμμερίζεται το αίσθημα οργής και ταπείνωσης που κυριαρχεί στην Ευρώπη για την προσβολή του Τούρκου προέδρου απέναντι στη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία άφησε να περιμένει όρθια και τελικά την… παραπέταξε σε έναν διπλανό καναπέ, επιτρέποντας απέναντί του, σε μια κίνηση πρόδηλου σεξισμού, μόνο τον εμβρόντητο, άλαλο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Τα… μάσησε ο Μισέλ
Αφού κάτι ψέλλισε στην αρχή περί «παρερμηνείας του πρωτοκόλλου από την πλευρά των Τούρκων», ο Μισέλ δήλωσε στη βελγική τηλεόραση ότι «δεν αντέδρασε για να μην προκαλέσει χειρότερο διπλωματικό επεισόδιο». Ομως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον κατακεραύνωσε επισημαίνοντας ότι δικαίως ο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα» και η αποστολή της Ε.Ε. στην Τουρκία αντί να στείλει μήνυμα ενότητας οδήγησε σε διχασμό. Το καρφί απευθυνόταν οπωσδήποτε και στην καγκελαρία της χώρας του. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρνήθηκε να κρίνει το «Sofagate», με το επιχείρημα ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν σχολιάζει ζητήματα εθιμοτυπίας για τα οποία έχουν απαντήσει η Κομισιόν και η γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Το πιο εξοργιστικό, όμως, ήταν το άδειασμα του Ντράγκι, καθώς, για να μην εξοργίσει τον Ερντογάν, η Ντέμερ δήλωσε ότι το Βερολίνο γνωρίζει για τον χαρακτηρισμό του Τούρκου προέδρου ως «δικτάτορα», αλλά για λόγους αρχής δεν σχολιάζει δηλώσεις ξένων ηγετών.
Οσο κι αν η Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες με την προβληματική Τουρκία λόγω προσφυγικού, οικονομικών συμφερόντων και της παρουσίας 3 εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία, με τα τζαμιά, τις οργανώσεις και την πολιτική επιρροή τους (και ο Ντράγκι άλλωστε παραδέχθηκε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με τους δικτάτορες»), ο γερμανόφωνος Τύπος δεν μάσησε τα λόγια του.
Η ελβετική Neue Zuercher Zeitung ήταν καταπέλτης για την «επαγγελματική ανεπάρκεια των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες». Υπονόησε μάλιστα ότι οι Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν πήραν τις θέσεις τους με… μέσον και όχι αξιοκρατικά -κάτι που δυστυχώς είναι ο συστημικός κανόνας στην Ε.Ε.- όπως σχολίασε η ελβετική εφημερίδα. H γερμανική Βerliner Zeitung χαρακτήρισε την Ε.Ε. «πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία στο προσφυγικό», ενώ η Sueddeutsche Zeitung επαίνεσε ουσιαστικά τον Ντράγκι που μίλησε έξω από τα δόντια στον Ερντογάν.
Εκτός από τον αρχηγό της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, που συμφώνησε με τον χαρακτηριστικό του Ντράγκι για τον Τούρκο πρόεδρο, το «Sofagate» είχε συνέχεια στην Ευρωβουλή. Η επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, ζήτησε να κληθούν οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να εξηγήσουν τι συνέβη, ενώ ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, κυριολεκτικά εξεμάνη: «Οι εικόνες που είδαμε στην Αγκυρα προκαλούν οδύνη. Δεν θέλω μια τέτοια Ευρώπη, εύθραυστη και αφελή. Είναι κάτι που θα διορθώσουμε, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».
Στροφή (;) της Ρώμης
Σε επίπεδο ουσίας οι δηλώσεις Ντράγκι μοιάζουν να σηματοδοτούν μια κάποια στροφή της σχετικά φιλοτουρκικής στάσης της Ρώμης, μολονότι στις 23 Μαρτίου οι Ντράγκι-Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά σε καλό κλίμα για τη Λιβύη, το προσφυγικό και το διμερές εμπόριο.
Η συνάντηση Ντράγκι-Μητσοτάκη στην Τρίπολη συνοδεύτηκε από επαίνους του Ιταλού πρωθυπουργού στην Ελλάδα για το τουριστικό πλάνο της πανδημίας και από επισήμανση για σύμπτωση συμφερόντων των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας).
Εξίσου σημαντική με την επίθεση Ντράγκι στον Ερντογάν ήταν η έκκληση του Ιταλού υπουργού Αμυνας, Λορέντσο Γκουερίνι, να αποχωρήσουν όλοι οι μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες από τη Λιβύη (σ.σ.: δηλαδή βασικά οι Τούρκοι, που στέλνουν άλλους 380 μισθοφόρους!), ειδάλλως η κατάσταση θα παραμείνει εύθραυστη και δεν θα εμπεδωθεί η ειρήνη.
Πάντως, παρά τις αντιδράσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων υπουργών και πολιτικών κατά του «διορισμένου Ντράγκι, εν αντιθέσει με τον εκλεγμένο με 52% Ερντογάν», τις αναφορές στον… Μουσολίνι και τις απειλές του συμβούλου του Ερντογάν, Ιλχάν Τανίρ, για μποϊκοτάζ των ιταλικών προϊόντων, πολιτικοί παρατηρητές στη Ρώμη ελπίζουν ότι η κρίση με την Τουρκία θα εκτονωθεί πριν από το εναρκτήριο ματς Ιταλίας-Τουρκίας για το Euro στις 11 Ιουνίου!
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μπόρις Τζόνσον: Με ένα ξερό όχι διέψευσε την δήλωση ότι «Oχι άλλα lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται»
- Έμπορος ναρκωτικών, σωσίας του παλαιστή Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, χρησιμοποιούσε το όνομα του αθλητή για λόγους…μάρκετινγκ
- Εθνική εορτή προς τιμήν μιας γηγενούς ράτσας σκύλων καθιερώνεται στο Τουρκμενιστάν
- Αλβανός «Μπρους Λι» πηδάει μέσα σε αυτοκίνητο από το παράθυρο και σταματάει οδηγό που σκορπάει τον τρόμο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr