Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια επίθεση σε έναν χώρο λατρείας στην μικρή βαλκανική χώρα με έντονη θρησκευτική ανεκτικότητα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τις συνθήκες και τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Ο 34χρονος φερόμενος δράστης εισέβαλε στο τέμενος, στα Τίρανα, περίπου στις 14:30, τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) και επιτέθηκε σε πέντε άτομα που προσεύχονταν εκεί, υπογράμμισε η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ειδήσεων Shqiptarja, ο ύποπτος ονομάζεται Ρούντολφ Νικολάι και μπήκε στο τέμενος, μέσα από μια κοντινή πιτσαρία, όπου φέρεται επίσης να μαχαίρωσε έναν σερβιτόρο.
#Albania– Albanian Police shows Rudolf Nikolli, 34, after his arrest in #Tirana, Albania. The Albanian young man has attacked with a knife and injured five persons at a mosque in the capital Tirana, according to police
📸 pic.twitter.com/kXmxhkyPocΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ14/11/2024|23:57ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) April 19, 2021
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο φερόμενος δράστης υπέφερε από κατάθλιψη και καταζητείτο από την αστυνομία για ένα άλλο περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι που συνέβη τον Μάρτιο.
Ο πατέρας του 34χρονου τόνισε στο Shqiptarja πως η οικογένεια τους μετανάστευσε από την Βόρεια Μακεδονία και πως ο γιος του έπασχε από κατάθλιψη. Ο πατέρας είπε ότι ως οικογένεια ανήκουν στην καθολική πίστη, αλλά ένας ιμάμης στη γειτονιά τους συγκέντρωνε τα παιδιά της γειτονιάς και τους δίδασκε για το Ισλάμ. Ο πατέρας δήλωσε ότι ο Ρούντολφ πήγαινε από όταν ήταν μαθητής στο τέμενος, αλλά σύμφωνα με αυτόν δεν είχε γίνει δεκτός από άλλους πιστούς.
Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.
«Ελπίζω ότι δεν είναι μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πρόκειται για ένα ανισόρροπο άτομο», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιμάμης του τεμένους Αχμέτ Καλάτζα.
Επισήμως αθεϊστικό κράτος κατά την κομμουνιστική περίοδο (1945-1991) όταν η θρησκευτική πίστη ήταν παράνομη, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλβανίας είναι μουσουλμάνοι, αλλά το ένα τέταρτο των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί και ορθόδοξοι).
Η θρησκευτική ανεκτικότητα κυριαρχεί στη χώρα, οι Αλβανοί δεν διστάζουν να αυξάνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με την κοινή παρουσία σε αυτές άλλων κοινοτήτων και οι μικτοί γάμοι είναι συχνοί.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ο «Ε.Τ.» στη βίλα Αλίκη – Δείτε που έζησε η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου
- Εκκλησίες το Πάσχα: Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ιερώνυμο για τα μέτρα – Ποια τα σενάρια
- Αττικόν: Αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν το προσωπικό και τραβούσαν βίντεο
- Το σχέδιο για να μπει «φρένο» στα κορωνοπάρτι – Το μοντέλο της πλατείας Βαρνάβα που υιοθετεί η κυβέρνηση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr