Ο γνωστός στη λαϊκή συνείδηση ως «βασιλικός σύζυγος», καθώς επί 73 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, πέθανε λίγο πριν σβήσει 100 κεράκια γενεθλίων. Η βασίλισσα εξέφρασε τη «βαθιά της θλίψη» και βυθίστηκε σε βαρύ πένθος.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας άφησε την τελευταία του πνοή ήσυχα, στον Πύργο του Ουίνδσορ. Είχε ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους μήνες από λοίμωξη που επιδείνωσε τα καρδιακά του προβλήματα. Ειδήμονες επί των βασιλικών θεμάτων στη Βρετανία επισημαίνουν ότι ο θάνατος του πρίγκιπα Φιλίππου θα επηρεάσει τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μεγάλο βαθμό, ώστε ενδέχεται να αποφασίσει να εκχωρήσει μεγαλύτερα καθήκοντα στον διάδοχο Κάρολο και να αποσυρθεί για ένα διάστημα -τουλάχιστον- από τη δημόσια ζωή. Ο χαμογελαστός δούκας με το καυστικό χιούμορ και τη χαλαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων, ήταν πάντα το στήριγμα της βασίλισσας στις πιο δύσκολες στιγμές και στα μεγάλα προβλήματα του παλατιού (από τα σκάνδαλα, τους θανάτους, την τραγική ιστορία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, έως το Megxit, όπως ονομάστηκε η έξοδος από το Μπάκιγχαμ του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν).
Ζωή σαν παραμύθι
Στην Ελλάδα έχουν δημοσιοποιηθεί προσφάτως φωτογραφίες του πρίγκιπα Φίλιππου ως τσολιαδάκι σε ηλικία 9 ετών. Αυτή ήταν μια από τις σπάνιες ενδείξεις της ελληνικής «πλευράς» του. Στην πραγματικότητα, ήταν απόγονος Δανών γαλαζοαίματων του δανογερμανικού οίκου των Γκλύξμπουργκ, που έτυχε να γεννηθεί στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, σε μια ταραγμένη περίοδο για την Ελλάδα. Βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό φρούριο της Κέρκυρας. Η οικογένειά του εξορίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς ο πατέρας του κατηγορήθηκε για προδοσία, μαζί με τον θείο του, βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄. Ο Φίλιππος μεγάλωσε από μικρή ηλικία σε συγγενείς, στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, καθώς ο πατέρας του προτίμησε να εγκατασταθεί στο Μόντε Κάρλο και η μητέρα του κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική, διαγνωσμένη με σχιζοφρένεια.
Στο Βασιλικό Ναυτικό
Το 1933 τον έστειλαν σε σχολείο στη Γερμανία αλλά μετά την άνοδο του ναζισμού έφυγε για τη Σκοτία και στη συνέχεια κατετάγη στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Οταν αποφοίτησε το 1939, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έζησε για ένα μήνα με τη μητέρα του Αλίκη στην Αθήνα. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Φίλιππος υπηρέτησε στη Μεσόγειο, πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου. Κατά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία έσωσε το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε από βομβαρδισμό.
Λίγο πριν από τον πόλεμο άρχισε να αλληλογραφεί με τη μακρινή εξαδέλφη του, πριγκίπισσα Ελισάβετ, με την οποία είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 1934. Η 13χρονη πριγκίπισσα γοητεύτηκε από την πρώτη στιγμή από τον ψηλό αξιωματικό και παρά την απόσταση, τις τραγωδίες, οι δύο ερωτευμένοι ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, μετά το τέλος του πολέμου. Για να παντρευτεί την Ελισάβετ ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους τίτλους του βασιλικού οίκου της οικογένειάς του, πήρε τη βρετανική υπηκοότητα και υιοθέτησε το επώνυμο Μαουντμπάτεν.
Ο Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά (τον Κάρολο, την Αννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο), 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα. «Είμαι ο μόνος άνδρας στη χώρα που δεν θα δώσει στα παιδιά του το επίθετό του», φέρεται να είχε πει κάποτε. Το 1960 η βασίλισσα Ελισάβετ με διάταγμα αποφάσισε ότι η ίδια και οι γιοι της θα έχουν το επίθετο Μαουντμπάτεν-Oυίνδσορ.
Στήριγμα
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχασε το στήριγμά της -όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ- που ήταν πάντα εκεί για να τη στηρίζει στις δυσκολίες. Ο πρίγκιπας Φίλιππος την κράτησε όρθια όταν έχασε τη μητέρα και την αδελφή της, όταν ξέσπασε… τυφώνας στο Μπάκιγχαμ μετά το διαζύγιο του Καρόλου με την Νταϊάνα κι όταν η «πριγκίπισσα του λαού» έχασε τη ζωή της, αφήνοντας για καιρό μια βαριά σκιά πάνω από το παλάτι. Ηταν εκείνος που προέτρεψε τον γιο του Κάρολο να ζητήσει από την Νταϊάνα να παντρευτούν. Οταν χώρισαν, ο Φίλιππος έγραψε μια επιστολή στην Νταϊάνα με την οποία της ζητούσε συγγνώμη για τη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με τη σημερινή δούκισσα Καμίλα. Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, ο Φίλιππος πήρε πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τους δυο εγγονούς του, Γουίλιαμ και Χάρι. Ακόμη και στην τελευταία «θύελλα» που χτύπησε το παλάτι κι έχει το όνομα της Μέγκαν Μαρκλ, ο πρίγκιπας Φίλιππος προσπάθησε να διευθετήσει την κρίση, αν και ήδη είχε κλονιστεί η υγεία του.
Βασιλική τελετή
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τη σύζυγο του συμβούλου του, μέλος της επιτροπής του Μασκ
Η σορός του πρίγκιπα δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα -δεν το ήθελε και ο ίδιος- και η τελετή της κηδείας του θα είναι βασιλική, αλλά όχι κρατική, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε εκφράσει την προτίμησή του για μια απλή κηδεία, χωρίς επισημότητες. Καλεσμένοι στη νεκρώσιμη ακολουθία που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, θα είναι η οικογένεια, φίλοι και ηγέτες από χώρες της Κοινοπολιτείας. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ενδέχεται να ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ βγάζει βόλτα τα σκυλιά της. Είναι εκτός ορίων για το κοινό, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο για την οικογένεια. Εκεί έχουν ταφεί η βασίλισσα Βικτώρια, προγιαγιά του πρίγκιπα Φιλίππου, δίπλα στον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλμπερτ.
Μηνύματα
Πολιτικοί από τη Βρετανία, που εμφανίστηκαν ενωμένοι στη λύπη τους για την απώλεια του πρίγκιπα Φιλίππου, αλλά και ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν συλλυπητήρια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, οι πρώην πρωθυπουργοί Ντέιβιντ Κάμερον, Τόνι Μπλερ, σερ Τζον Μέιτζορ και Τερέζα Μέι, με επιστολές τους εξέφρασαν τη θλίψη τους, όπως επίσης οι ηγέτες όλων των κομμάτων και οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και της Σκοτίας.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος και πολλοί άλλοι βασιλείς της Ευρώπης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η ιταλική και η γαλλική προεδρία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ απέστειλαν μηνύματα συλλυπητηρίων προς τον βρετανικό λαό.
Σε ένδειξη τιμής, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δημοσίευσε στο τουίτερ τη γνωστή φωτογραφία με τον πρίγκιπα Φίλιππο σε παιδική ηλικία ντυμένο εύζωνα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του εκ μέρους του ελληνικού λαού στη βασίλισσα και τη βασιλική οικογένεια, τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά του δούκα του Εδιμβούργου στο στέμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία επί πολλές δεκαετίες. «Η συνεισφορά του στον δημόσιο βίο, σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, αλλά και το έργο του με τους νέους θα λείψουν πολύ» προσθέτει.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος στήριξε τη μοναρχία για 73 χρόνια κι όχι άδικα η βασίλισσα Ελισάβετ τον χαρακτήρισε «βράχο», ενώ εθεωρείτο η ραχοκοκαλιά της βασιλικής οικογένειας. Πολλοί μιλούν ήδη για μετάβαση στην επόμενη μέρα, μετά τον θάνατο του Φιλίππου.
Τα σχέδια για την «επόμενη γενιά» μοναρχών που θα αναλάβουν σημαντικούς ρόλους προωθούνται εδώ και καιρό, από την «ομάδα Ουίνδσορ». Οι πρόσφατες εξελίξεις με την απομάκρυνση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και η περιθωριοποίηση του πρίγκιπα Αντριου προκάλεσαν τριγμούς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο θάνατος του πρίγκιπα ήρθε σε μια ομολογουμένως δύσκολη και ταραχώδη περίοδο για τη βρετανική μοναρχία.
Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, πως μετά από ένα εύλογο διάστημα πένθους, η βασίλισσα σχεδόν θα αποσυρθεί από τα καθήκοντά της, διαδικασία που κατευθύνουν το πρωτόκολλο και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια. Τα βλέμματα στρέφονται στον διάδοχο Κάρολο, ο οποίος από το 2016 έχει αναλάβει σταδιακά τις περισσότερες δημόσιες υποχρεώσεις του θεσμού (λειτουργεί ως αντιβασιλέας).
Η Ελισάβετ θα κλείσει αυτό τον μήνα τα 95 και οι αυλικοί στο Μπάκιγχαμ εικάζουν (σύμφωνα με την «Daily Mail») ότι θα χρησιμοποιήσει το ορόσημο αυτό για να παραδώσει ουσιαστικά τις ημερήσιες υποθέσεις της μοναρχίας στον Κάρολο, διατηρώντας πάντως τα ηνία. Πρόσφατη δημοσκόπηση, πάντως, έδειξε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν (σε ποσοστό 47%) να δουν βασιλιά τον πρίγκιπα Ουίλιαμ -εγγονό της βασίλισσας- και όχι τον πατέρα του. Τον πρίγκιπα Κάρολο επιλέγει για διάδοχο μόλις το 27% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, ο τίτλος του δούκα του Εδιμβούργου θα περάσει στον μικρότερο αδερφό του Καρόλου, πρίγκιπα Αντριου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις