Με μια υπογραφή και με ένα tweet ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απαγόρευσε για 90 ημέρες την έκδοση βίζας για τους πολίτες επτά χωρών (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη) καθώς και το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για 120 ημέρες, βεβαιώνοντας ότι «δεν θα κάνει πίσω» στην απόφασή του. Παρά την παρέμβαση ομοσπονδιακών δικαστών που κήρυξαν παράνομο το προεδρικό διάταγμα, o Τραμπ επέμεινε και έγραψε στο αγαπημένο του twitter ότι δεν κάνει πίσω, γιατί θέλει «ισχυρά και ασφαλή σύνορα για τη χώρα». Παρουσίασε μάλιστα ως αρνητικό παράδειγμα την Ευρώπη: «Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη… πραγματικό χάλι», έγραψε χαρακτηριστικά. Αργότερα, δήλωσε στον Λευκό Οίκο πως δεν πρόκειται για απαγόρευση εναντίον μουσουλμάνων και ότι είναι βέβαιος ότι το μέτρο «θα λειτουργήσει μια χαρά».
Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής –που ισχύει ακόμη και για κατόχους πράσινης κάρτας– προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια, καθώς πολλοί ταξιδιώτες εμποδίστηκαν από την επιβίβασή τους σε πτήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αεροπορικών εταιρειών. Η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών. Υπολογίζεται ότι 100-200 άνθρωποι παρέμειναν «όμηροι» σε αμερικανικά αεροδρόμια και τράνζιτ.
Την απόφαση, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και από διεθνείς προσωπικότητες και χιλιάδες ανθρώπων στις ΗΠΑ που διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης, μπλόκαρε δικαστήριο του Μπρούκλιν. Η δικαστής Ανν Ντόνελι έκρινε παράνομο το διάταγμα, απαιτώντας από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να συμμορφωθεί. Οι αρχές είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τη δικαστική απόφαση, ωστόσο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου». Ουσιαστικά, επικρατεί σύγχυση ως προς τα επόμενα βήματα των αρχών, καθώς το υπουργείο εσωτερικής Ασφάλειας έχει επιστρατεύσει στρατιά νομικών που αναλύουν την απόφαση ενώ ουδείς από τους αρμόδιους δεν είχε ιδέα μέχρι το Σάββατο για το διάταγμα Τραμπ. Ειδικός πράκτορας της συνοριοφυλακής δήλωσε στο CNN ότι θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο!
Το διάταγμα Τραμπ και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο συντηρητικός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν χαρακτήρισε ως προϊόν σύγχυσης το διάταγμα Τραμπ και τόνισε ότι μπορεί να δώσει στο Ισλαμικό Κράτος το άλλοθι για προπαγάνδα. Παρά τις συντηρητικές του θέσεις, ο Μακ Κέιν αντιδρά από την αρχή απέναντι στον λαϊκισμό του Τραμπ. Εκτός από τις ανησυχίες του για το «πρόχειρο» διάταγμα, εξέφρασε και επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του Στιβ Μπάνον (υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού και πρώην ιδιοκτήτη της συνωμοσιολογικής ιστοσελίδας Breitbart) στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Μεγάλο κομβόι με φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα στη Γάζα λεηλατήθηκε
H δικαστής Ντόνελι
Η ομοσπονδιακή δικαστής Ανν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, η οποία είχε διοριστεί επί Ομπάμα, όρθωσε πρώτη το ανάστημά της εναντίον της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ξένων πολιτών. Η 58χρονη Ντόνελι, που θεωρείται ακέραια στη δουλειά της και απέκτησε μεγάλη φήμη όταν εργαζόταν στην εισαγγελία του Μανχάταν, εξέδωσε την απόφαση ύστερα από προσφυγή της Αμερικανικής Ενωσης Ατομικών Ελευθεριών εναντίον του διατάγματος Τραμπ. Η απόφασή της, ωστόσο, αφορά τη συγκεκριμένη διαταγή και δεν επεκτάθηκε στη συνταγματικότητα του διατάγματος Τραμπ. Την ακολούθησαν όμως άλλοι τρεις δικαστές από τη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την πολιτεία της Ουάσιγκτον που έκριναν παράνομο το διάταγμα Τραμπ. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Τραγικές συνέπειες
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που κρίθηκαν ως «persona non grata» στις ΗΠΑ, έμαθαν την τελευταία στιγμή σε διεθνή αεροδρόμια πως δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν, αν και είχαν βίζες. Εκτός από τους περίπου 200 ταξιδιώτες που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια -ανάμεσά τους επιστήμονες, συνεργάτες των αμερικανικού στρατού από το Ιράκ, ακόμη κι ένα 5χρονο παιδί από το Ιράν που ταξίδευε με συγγενή και το περίμενε η μητέρα του στις ΗΠΑ- 20 άτομα από τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις ΗΠΑ. Πολύ αυστηρές είναι οι διαταγές που έλαβαν οι αρχές των αεροδρομίων και οι ξένες αεροπορικές εταιρείες για πολίτες από τη Συρία και το Ιράν. Τραγική ήταν η συνέπεια του διατάγματος Τραμπ για δύο οικογένειας Χριστιανών από τη Συρία, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ισλαμιστές και τον πόλεμο και να φθάσουν στις ΗΠΑ για να ενωθούν με άλλους συγγενείς τους. Οι Σύροι Χριστιανοί κρατούνται τώρα σε αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου