Διεξαγωγή κοινών ασκήσεων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα της στρατιωτικής συνεργασίας περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα με δράσεις που θα υλοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο εστιάζοντας κυρίως στην διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει λάβει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ για το 2021 προγραμματίζεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω, τόσο με την εκατέρωθεν αξιοποίηση εκπαιδευτικών ευκολιών όσο και με την αναβάθμιση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» και την διεύρυνση που έχει επιτευχθεί με την συμμετοχή έτερων φίλων και σύμμαχων κρατών σε αυτήν, γεγονός που αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.
Ελλάδα και η Αίγυπτος, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.
«Πληγώνει» την Τουρκία η συμφωνία
Η συμφωνία αυτή δυναμώνει τον Ελληνικό στρατό και ταυτόχρονα «πληγώνει» την Τουρκία που δεν μπορεί να… χωνέψει το πώς η Αίγυπτος, ένα μουσουλμανικό (σε μεγάλο ποσοστό) κράτος συνεργάζεται με την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στην εύθραυστη κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και μετά την ένταση που σημειώθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι συνεργασίες τέτοιου είδους επιβάλλονται. Άλλωστε όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του GlobalFirePower, που συνυπολογίζει δεκάδες δείκτες και παραμέτρους, η Αίγυπτος είναι 9η στρατιωτική δύναμη σε σύνολο 138 χωρών και η Τουρκία 11η.
Αίγυπτος-Τουρκία: Η στρατιωτική ισχύς των δύο χωρών σε αριθμούς
Αν και, από ό,τι φαίνεται, μια στρατιωτική πρωτοβουλία από την Αίγυπτο βρίσκεται ακόμα μακριά, η ηγεσία της δηλώνει επιχειρησιακά έτοιμη. Εάν προχωρούσε, θα την έφερνε εμμέσως αντιμέτωπη με την Τουρκία. Και οι δύο δυνάμεις, πάντως, διαθέτουν παρόμοια στρατιωτική ισχύ. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του GlobalFirePower, που συνυπολογίζει δεκάδες δείκτες και παραμέτρους, η Αίγυπτος είναι 13η στρατιωτική δύναμη σε σύνολο 140 χωρών και η Τουρκία 11η, με ενεργό στρατιωτικό προσωπικό 450.000 και 355.000 αντίστοιχα και εφεδρείες 480.000 και 380.000 αντίστοιχα.
Σε επίπεδο εξοπλισμών τα νούμερα έχουν ως εξής:
Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σιδηροδρομικό σταθμό – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Αεροσκάφη πολεμικής αεροπορίας: Αίγυπτος 1.053 Τουρκία 1.056.
Περιλαμβάνονται 210 και 206 μαχητικά αντίστοιχα, 88 και 100 ελικόπτερα αντίστοιχα.
Άρματα μάχης: Αίγυπτος 11.000, Τουρκία 11.630.
Τεθωρακισμένα οχήματα: Αίγυπτος 3.735, Τουρκία 3,045.
Αυτοκινούμενα πυροβόλα: Αίγυπτος 1.165, Τουρκία 943.
Ρυμουλκούμενα πυροβόλα: Αίγυπτος 2.200, Τουρκία 943.
Εκτοξευτές πυραύλων: Αίγυπτος 1.084, Τουρκία 438.
Στόλος: Αίγυπτος 316, Τουρκία 149.
Το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό περιλαμβάνει δύο ελικοπτεροφόρα, οκτώ υποβρύχια, επτά φρεγάτες, επτά κορβέτες, 45 περιπολικά και 31 ναρκαλιευτικά.
Το τουρκικό, αντίστοιχα, διαθέτει 12 υποβρύχια, 16 φρεγάτες, 10 κορβέτες, 35 περιπολικά και 11 ναρκαλιευτικά.
Για να γίνει κατανοητή η αναφορά στα νούμερα, να σημειωθεί ότι η ίδια πλατφόρμα αναφέρει για την Ελλάδα και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις: 200.000 ενεργό προσωπικό, 187 μαχητικά αεροσκάφη, 29 επιθετικά ελικόπτερα, 1.355 άρματα μάχης, 3.691 τεθωρακισμένα, 547 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 152 εκτοξευτές ρουκετών, 13 φρεγάτες, 11 υποβρύχια, 35 περιπολικά και 4 ναρκαλιευτικά.
Θα πρέπει, βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι οι αριθμητικές συγκρίσεις αυτές δεν αποτελούν ένδειξη για το αποτέλεσμα μιας σύρραξης μεταξύ των συγκρινόμενων χωρών.
Για παράδειγμα, η Αίγυπτος διαθέτει σύγχρονα άρματα μάχης Μ1Α1 και ρωσικά Τ-90, ενώ η Τουρκία τα πιο παλαιά Μ60 και γερμανικά Leopard, παρά την αναβάθμισή τους.
Δείτε ΕΔΩ την πλήρη ανάλυση των στρατιωτικών δυνάμεων Αιγύπτου και Τουρκίας
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Self Test: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να το κάνετε σωστά
- Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ
- Νέοι αγρότες: Πώς μπορείτε να μπείτε στο πρόγραμμα με ενισχύσεις από 35.000 έως 40.000 ευρώ
- Καιρός: Χειμωνιάτικο το σκηνικό με βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr