Προ ημερών η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε τη στρατηγική της για ένα «Αγροτικό Μέλλον», ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προβλέπει τη δημιουργία ενός συμπλέγματος 400 και πλέον αποκεντρωμένων μονάδων εργασίας (workings hubs) και αναζωογονημένων αγροτικών κοινοτήτων και κωμοπόλεων που θα συνοδεύονται με την παροχή φορολογικών κινήτρων σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που στηρίζουν την τηλεργασία.
Στόχος είναι ως το τέλος του έτους το 20% των 300.000 δημοσίων υπαλλήλων της Ιρλανδίας να εργάζεται εξ αποστάσεως. Οσοι επιλέξουν να μετακομίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές της ιρλανδικής υπαίθρου ή σε αγροτικούς οικισμούς και κωμοπόλεις πρόκειται επίσης να λαμβάνουν ειδικά επιδόματα, ενώ επιπλέον κίνητρο αποτελεί και η δέσμευση για ταχεία ευρυζωνική κάλυψη όλων των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων.
Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα irishexaminer.com, η πρωτοβουλία είναι μέρος του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης 2021-2025. Οι βασικοί πυλώνες του είναι η προσέλκυση εργαζομένων από αστικά κέντρα στις αγροτικές κοινότητες, η αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό περιπέτειας, η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια θα έχει η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων που εκτιμάται ότι θα φέρει νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως η ηλεκτρονική υγεία (e-health), η εξ αποστάσεως μάθηση, οι διαδικτυακές συναλλαγές και οι νέες τεχνολογίες.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Ο Μιχόλ Μάρτιν, ο τίσεχ (πρωθυπουργός) της Ιρλανδίας, έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή ευκαιρία να υπάρξει ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη και πλήρη ανάκαμψη ολόκληρης της χώρας». Η αρμόδια υπουργός για την Αγροτική και Κοινοτική Ανάπτυξη, Χίθερ Χάμπρεϊς, υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε, καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία, είναι να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα». Το χάσμα που χωρίζει τις αγροτικές περιοχές από τις αστικές περιφέρειες κυριαρχεί στην ιρλανδική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν πως το σχέδιο αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στην προσέγγιση της αγροτική ανάπτυξης για την Ιρλανδία.
Τελευταία φορά η Ιρλανδία αποπειράθηκε να αποκεντρωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίοδο κατά την οποία δημόσιες και κυβερνητικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν εκτός του Δουβλίνου. Η προσπάθεια, ωστόσο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ειδικών. «Οι υπάλληλοι γραφείου αποτελούν το υπόβαθρο της οικονομίας του Δουβλίνου», ανέφερε στους «Financial Times» ο Ρίτσαρντ Γκίνι, διευθυντής του DublinTown, ενός σωματείου που εκπροσωπεί 2.500 επιχειρήσεις της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη προκατάληψη κατά του Δουβλίνου».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τα χρωστούμενα από τα μπέργκερ και το θέμα με τα μαλλιά: Σωματοφύλακας «βγάζει τα άπλυτα» του Τραμπ στη φόρα
- Ταϊβάν: Τουλάχιστον 48 νεκροί από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας [εικόνες & βίντεο]
- Γιατροί ήρωες ολοκλήρωσαν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς ενώ το νοσοκομείο καιγόταν!
- Τα viral νέα της ημέρας: Η σέξι φωτογράφιση της Jessie J στο Instagram και το ελάφι που…εισέβαλε σε σχολικό λεωφορείο
- ΗΠΑ: Άνδρας συνελήφθη ενώ περπατούσε έξω γυμνός, με σακούλα στα γεννητικά του όργανα, για να «εξιλεωθεί που απάτησε τη γυναίκα του»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr