Η μάσκα, βάρους περίπου 280 γραμμαρίων, αποτελείται κατά 84% από χρυσάφι στο μέρος της που διασώζεται και θεωρείται ότι εξυπηρετούσε τελετουργικούς σκοπούς.
Τόσο η μάσκα, όσο και τα υπόλοιπα 500 αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί της, θεωρείται πως αποτελούν απομεινάρια του πολιτισμού του βασιλείου του Σου, ενός βασιλείου που ήκμασε στην περιοχή του Σετσουάν έως και το 416 π.Χ., οπότε και κατακτήθηκε από το αντίπαλο βασίλειο του Κιν.
Πέραν της μάσκας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν καλλιτεχνήματα από ελεφαντόδοτο, οστά ζώων και νεφρίτη, καθώς και πολλά ακόμη αντικείμενα από μπρούντζο και χρυσάφι.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν σε 6 διαφορετικά σημεία, με το μεγαλύτερο να καλύπτει μια έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων.
Στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκαν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ένα ξύλινο κουτί, το οποίο ακόμη δεν έχει ανοιχτεί, και ένα μπρούτζινο δοχείο με λεπτομερή σχέδια που απεικονίζουν κουκουβάγιες.
Από τη δεκαετία του ’20, στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 50.000 αρχαία αντικείμενα, με τα πρώτα να εντοπίζονται τυχαία από έναν αγρότη.
Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις έλαβε χώρα το 1986, οπότε και ήρθαν στο φως δύο σκάμματα με τελετουργικής φύσης αντικείμενα, πάνω από 1.000 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων πολλές καλοδιατηρημένες μάσκες από μπρούτζο.
Μετά από μια πολυετή διακοπή των ανασκαφών, μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη έγινε στα τέλη του 2019, καθώς και ακόμη 5 κατά το 2020.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αντικείμενα βρίσκονται σε σημεία όπου παλιά υπήρχαν θυσιαστήρια, κάτι που εξηγεί και το γεγονός ότι πολλά από αυτά είναι μισοκαμένα, καθώς πιθανότατα είχαν καεί στα πλαίσια κάποιου τελετουργικού.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Όσον αφορά το βασίλειο των Σου, το οποίο εδραζόταν στο σημερινό Σετσουάν, οι ειδικοί γνωρίζουν ελάχιστα, καθώς διασώζονται λίγες γραπτές μαρτυρίες που το αφορούν.
Τα περισσότερα ευρήματα της περιοχής χρονολογούνται στον 12ο και τον 11ο π.Χ. αιώνα και φυλάσσονται σε μουσείο του Σετσουάν.
Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν ρίξει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί αντιλαμβάνονται την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού καθώς, ο πολιτισμός των Σου φαίνεται πως είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες και αναπτύχθηκε ξεχωριστά και ανεξάρτητα από αυτόν των γειτονικών του κοινοτήτων.
Το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά υπολείμματα αντικειμένων από μετάξι ωθεί τους επιστήμονες στην εικασία ότι το βασίλειο των Σου υπήρξε, στην ακμή του, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής και εξαγωγέας μεταξιού της Κίνας.
Παρόλο που δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμα σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το μέρος αυτό βρίσκεται στην λίστα με τους επόμενους υποψηφίους.
Η ίδια η UNESCO το έχει περιγράψει ως ένα «εξαιρετικό εκπρόσωπο του πολιτισμού της εποχής του Χαλκού στην Κίνα, στην ανατολική Ασία και γενικότερα στον κόσμο».
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Lockdown: Σήκωσαν ρολά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής – Βόλτα σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους για τους Αθηναίους
- Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Φώφη Γεννηματά
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η γαλανόλευκη κυματίζει σε όλο τον κόσμο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr