Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη που βομβαρδίστηκε στις 8.15′ το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 με αμερικανική ατομική βόμβα, απηύθυνε έκκληση για “έναν κόσμο χωρίς (πυρηνικά) όπλα”.
“Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό”, δήλωσε ο Ομπάμα μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της ατομικής βόμβας. Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος “άλλαξε για πάντα”, αυτή η βόμβα “απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της”.
“Γιατί ήρθαμε εδώ στη Χιροσίμα; Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας”, πρόσθεσε.
“Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση”.
Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Westminster – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας
Οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Τόκιο ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα υπογραμμίζει μια νέα φάση συμφιλίωσης και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών.
Πριν από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Ειρήνης, ο Ομπάμα επισκέφθηκε ένα μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων που φέρουν βαριά εγκαύματα, τα κουρελιασμένα ρούχα που φορούσαν και αγάλματα που απεικονίζουν τα θύματα να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας.
Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.
“Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου”, δήλωσε ο Ομπάμα. “Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά”.
Ο Ομπάμα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα τιμήσει όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν θα ζητήσει συγνώμη για τον βομβαρδισμό.
Η πόλη του Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε από μια δεύτερη πυρηνική βόμβα στις 9 του Αυγούστου του 1945 και η Ιαπωνία συνθηκολόγησε έξι ημέρες αργότερα.
Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διάσωση του πληθυσμού, αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν την άποψη αυτή. Οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.
“Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση για τη χρήση ατομικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο θα επισημάνω ότι η επίσκεψή μου εδώ στη Χιροσίμα μαζί με τον πρωθυπουργό (Σίντζο) Αμπε δείχνει στον κόσμο τη δυνατότητα της συμφιλίωσης –ότι ακόμη και πρώην αντίπαλοι μπορεί να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι”, έγραψε ο Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήσεις που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Asahi.