Από την περασμένη Κυριακή, οι Ισραηλινοί επιστρέφουν σταδιακά στην «κανονικότητα». Επειτα από τρία lockdowns, 5.500 νεκρούς και 740.000 κρούσματα, η κυβέρνηση προχώρησε στη χαλάρωση των περιορισμών σε καταστήματα, συναγωγές, αθλητικούς χώρους, μουσεία και αίθουσες διδασκαλίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης… όχι όμως για όλους. Το «πράσινο πάσο», που δίνεται μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (των δύο δόσεων) και έχει ισχύ για έξι μήνες, δίνει τη δυνατότητα στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Η χώρα έχει ενεργοποιήσει την εφαρμογή στο κινητό, όπου αποθηκεύεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού (με κωδικό QR), και με την επίδειξή του μπορούν οι πολίτες να μείνουν σε ξενοδοχεία, να γυμναστούν, να παρακολουθήσουν αθλητικά ή πολιτιστικά δρώμενα. Τα μέτρα αποστασιοποίησης και η χρήση της μάσκας παραμένουν σε ισχύ, έναν χρόνο μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Ισραήλ.
«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακτά τους φυσιολογικούς ρυθμούς χάρη στα εκατομμύρια των εμβολιασθέντων», έγραψε περιχαρής στο twitter ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στην ανάρτηση πρόσθεσε κι ένα βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί η ειδική εφαρμογή (app), γράφοντας: «Εμβολιαστήκατε;», «Πάρτε το “πράσινο πάσο” και επιστρέψτε στη ζωή».
Τα «προνόμια» που δίνονται σε όσους έχουν εμβολιαστεί έχουν δημιουργήσει συζητήσεις για την ηθική, τη δεοντολογική και τη νομική ορθότητα της προσέγγισης. Οι ειδικοί σημειώνουν πως το ζητούμενο είναι η διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ της ελευθερίας, της ιδιωτικότητας και της δημόσιας ασφάλειας. Το αποτέλεσμα των εμβολιασμών στο Ισραήλ παρακολουθείται στενά από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αντιμετωπίζεται ως ένα ζωντανό, σε πραγματικό χρόνο, εργαστήριο, που πιθανόν να δείξει τη ζωή στη μετα-Covid εποχή. «Ο εμβολιασμός είναι ηθικό καθήκον. Είναι μέρος της κοινής ευθύνης μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γιούλι Εντελστάιν. Οπως σημειώνουν οι «New York Τimes», ο ίδιος έχει ένα νέο «μάντρα» (ιερή έκφραση): «Οποιος δεν εμβολιάζεται θα μένει πίσω».
Το Ισραήλ έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer στο 45% του πληθυσμού της (9 εκατομμύρια κάτοικοι), ενώ τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως μειώθηκαν οι μολύνσεις κατά 95,8% και περιορίστηκε κατά 98% η σοβαρή ασθένεια από την Covid-19. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός μετάδοσης μειώνεται σταθερά μετά την κορύφωση τον Ιανουάριο, όμως δεν είναι ακόμη σαφές αν η πορεία οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα ή στον εμβολιασμό.
Μελάνια Τραμπ: Η άγνωστη ζωή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ - Το μόντελινγκ, οι πλαστικές επεμβάσεις
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα το… δυνατό χαρτί του Νετανιάχου εν όψει εκλογών
Ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί και παρουσιάζει εκτενώς την εμβολιαστική στρατηγική του Ισραήλ. Οι ειδικοί συνηγορούν πως η κατάσταση είναι μοναδική και οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Το βασικό στοιχείο του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν η άμεση και ευρεία διάθεση του εμβολίου. Το Ισραήλ φαίνεται πως έχει διασφαλίσει την προμήθεια 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε ανοίξει εγκαίρως κανάλι επικοινωνίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά. Το Ισραήλ πραγματοποιεί έρευνες και δείχνει στοιχεία κατ’ αποκλειστικότητα στην εταιρία στο πλαίσιο της ιδιάζουσας συνεργασίας τους.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και το ασφαλιστικό σύστημα Υγείας της χώρας που είναι εξ ολοκλήρου ψηφιοποιημένο. Τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργούν ως πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας και νοσοκομειακής περίθαλψης και ανέλαβαν τη διαχείριση του εμβολιασμού. Το ταχύτατο εμβολιαστικό πρόγραμμα εκτιμάται πως θα διαδραματίσει ρόλο στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, η τέταρτη αναμέτρηση σε διάστημα δύο ετών. Αναλυτές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέλαβε προσωπικά το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα και αποτελεί το… δυνατότερο χαρτί του. «Οταν φτάσει η στιγμή της αλήθειας, θα θυμηθούν ποιος έφερε τα εμβόλια και ποιος τους βγάζει από την κρίση», δήλωσε ο Νετανιάχου, υπόδικος για διαφθορά και εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές.
Η χώρα επικρίθηκε για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση παράδοσης εμβολίων στους κατοίκους της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, που αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Η ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχτηκε, τελικά, πως είναι προς όφελός της να εμβολιαστούν οι Παλαιστίνιοι, καθώς περίπου 100.000 πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Ισραήλ για λόγους εργασίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr